Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Rábaközi hírek - Csorna és Kapuvár hírei > Vállalkozz Ausztriában! Most egy filléredbe sem kerül!

Vállalkozz Ausztriában! Most egy filléredbe sem kerül!

Rábaköz–Burgenland - Egy nap alatt kiváltható a vállalkozói igazolvány, az első három ellenőrzésen nincs büntetés és alacsony az adómérték. Néhány azok közül, melyek miatt érdemes a szomszédos Burgenlandban kisvállalkozóként dolgozni.

Turbók Attila - 2008.11.05. 16:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Egyre több rábaközi lakos gondolja úgy, hogy az utazással és a távolléttel járó kellemetlenségeket is vállalva inkább eljár dolgozni a szomszédos Ausztriába. Nemcsak alkalmazottként érdemes ingázni, a burgenlandi kamara egyik régiós vezetője szerint az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása és működtetése is nagyságrendekkel könnyebb a hazainál. Maria Egermannal Szent Andráson (Sankt Andrä), egy magyar étteremben beszélgettünk.

– Úgy vélem, a magyarországi gyakorlattal szemben itt tényleg támogatjuk a kisvállalkozásokat – kezdte a kamarai vezető. Elmondta, a tartományban nagy az érdeklődés a magyar vállalkozók iránt, kinti munkavállalásukat több intézkedéssel is könnyítik.

– Érvényes magyarországi erkölcsi bizonyítvánnyal már egy nap alatt kiváltható az egyéni vállalkozói igazolvány. A szakképzettség azonnal honosítható Ausztriában és hangsúlyozni kell, hogy a vállalkozói igazolvány kiváltása egy fillérjébe sem kerül a magyar kisvállalkozóknak.

Maria Egermann: A kamara a vállalkozókat ingyenes tanácsadással is segíti.
Maria Egermann: A kamara a vállalkozókat ingyenes tanácsadással is segíti.

– Sem a bejelentkezéskor, sem például a cégbíróságon nem kell fizetni (utóbbi a cégekre érvényes) – mondta Maria Egermann. Hozzátette: nem egészen humanitárius meggondolásból várják a minél több magyar kisvállalkozót, hiszen mint mondta, több vállalkozó több adót is fizet Burgenlandban. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, éves szinten tízezer eurós nyereségig adómentes a kisvállalkozás. Tíztől huszonötezer euróig harmincnyolc százalékot, huszonöttől ötvenezer euróig negyvenkét százalékot és évi ötvenezer euró nyereség felett ötven százalék adót kell fizetni. Érdekességképpen megjegyzendő, a magyar jogszabályok szerint egy egyéni vállalkozó tizenhat százalék nyereségadót fizet, sőt, akkor is kell négy százalékot fizetni, ha a vállalkozás veszteséges. A hazai ellenőrzési gyakorlattól (néhány vállalkozó nem ellenőrzést mond, hanem egyszerű sápszedést) eltérően az osztrák adóhatóság egyfajta tanácsadó szerepet tölt be. Ahogy a kamarai vezető elmondta, kezdő vállalkozó esetén az első hónapokban három alkalommal is kimegy a hatóság, aki a feltárt hibák kijavítását kéri a vállalkozótól. Ha a negyedik alkalommal is találnak valamit, csak abban az esetben büntetnek, melynek mértéke arányos a hiba nagyságával, és még ebben az esetben is lehet a hatóságtól egyeztetést (kedvezményeket) kérni, melyben a helyi kamara is segít. Egy magyar könyvelő elmondása szerint a hazai hatóság már egy hét működés után kiszállt a kezdő kis(kényszer)vállalkozóhoz és négyszázezer forintos bírsággal sújtotta.

Maria Egermann azonban hozzátette, nem csak az adóhatóság ilyen „vállalkozóbarát", a munkavállalókat, az egészségügyi, munkaügyi feltételeket ellenőrző hatóságok sem büntetnek egyszerre, inkább egyfajta tanácsadóként segítik a vállalkozókat. Az összesen kétoldalas éves adóbevallás mellett háromhavonta kell nyilatkozni a nyereségről és a befizetett társadalombiztosítási járulékról. A könyvelő Ausztriában sem kötelező, ellenben a kamarai tagság igen.

Maria Egermann elmondta, az osztrák kamara 1937-ben alakult, hatósági jogkörei nincsenek, ám a hatóságokkal állandóan egyeztetnek a vállalkozók érdekében. – A cégeket és vállalkozásokat érintő törvényeket – bevezetésük előtt – egyeztetik az érdekképviselettel – mondta a kamarai vezető. Emellett a kamara végzi az érintett törvények hatásvizsgálatait is és a vállalkozókat ingyenes tanácsadással is segítik. A régiós vezető még hozzátette, nem csak tanácsokkal támogatják a vállalkozókat, az egész évben működő vállalkozások fejlesztéseiből negyven százalékot az érdek-képviseleti szerv fizet.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 21 hozzászólás
Moderálásra küldöm 21. Buksika 2010.08.31. 18:45

Szeretnénk Ausztriában kereskedni.Magyarországon van vállalkozói igazolványunk!Milyen iratok kellenek
és hol lehet elintézni?Ha valaki tud irodát ahol ellehet intézni kérem írjon!Köszönöm!

Moderálásra küldöm 20. katalina 2010.07.20. 01:51

Mobil(guruló)kutyakozmetikát szeretnék működtetni Ausztriában.Teljesen kezdő vagyok a vállalkozások terén.Milyen feltételeknek kell megfelelnem?Pl.Szakképzettség igazolása(bizonyítvány típusa),szakterületen eltöltött gyakorlat igazolása(ha igen,mennyi időt kell felmutatni)Melyik hivatalos szerveket kell megkeresnem?Miket kell lejelentenem(pl.szennyvíz kiüritése,autóátalakítás).Előre is köszönöm a segítséget.

Moderálásra küldöm 19. Apus 2010.03.11. 09:14

Én Ausztriában élek évek óta. Nézem a sok magyar ügyeskedőt. Lehet, hogy sokkal könnyebb itt az adózás, de svindliseknek nem ajánlott. Tényleg viszik mindenedet. Ja, és ne feledjétek, ez pont ezért van kitalálva: nem kell munkavállalasási engedélyt adniuk, aki akar, mégis kijöhet a saját pénzén, aztán ha bukik, a sajátját bukja, az osztrákok nem tartoznak nekik semmivel. Ha bejön, jól profitál az állam belőlük. :-) Nem a két szép szemünkért adják ezt a lehetőséget. De a véleményem az, tisztelet a kivételnek, az jön ide vállalkozni, akinek valahogy se itt, se Mo-on nem akaródzik megszakadni a munkában.

Moderálásra küldöm 18. snoopy 2009.10.16. 15:39

Mi most jöttünk ki hárman és vállalkozni szeretnénk és dolgozni.Lakcímünk van baráti segítséggel,de az ams sajnos mint munkavállalót hátráltatja pedig még munkát is találtunk,de a papírok miatt nem tud felvenni,mert mindíg visszadobják.ki tud tanácsot adni ebben az ügyben?

Moderálásra küldöm 17. agnes.gaspar 2009.01.06. 18:02

moderálva

Moderálásra küldöm 16. fikamika 2008.11.14. 08:34

Hello!

Hát igen ez mind szép és jó,én is elgondolkodtam,hogy bele kéne vágni,de amikor vki azt írta,hogy kell kint egy lakcím,hát bukta.Marha nagy segítség a magyar kezdő- és kisvállalkozónak,hogy még egy albérletet vagy akármit fenn kell,hogy tartson.A lelkesedés megvolt,de gondoltam,hogy nem olyan egyszerű,ahogy ez a cikk leírja.Nagyon felületes.Majdnem kimentem beszélni ezzel a nővel,de inkább megspórolom a benzinpénzt.

Moderálásra küldöm 15. EElvira 2008.11.08. 22:51

Sziasztok
Én most szeretnék kimenni dolgozni, de csak másodállásként, főállásom itt van Magyarországon, tud valaki ilyenben segíteni? Hogyan kell adózni, járulékot ott is kell fizetnem, vagy elég az EU-s TAJ kártya? Az ok, hogy ingyen megkapjuk a vállalkozóit, de mi van utána?

Moderálásra küldöm 14. Bea77 2008.11.07. 11:21

12: hogy is van ez a TB kérdés? Nekem 250!EUR kéne fizetni HAVONTA! Vagy ha már vállalkozó vagyok ez másképp müködik?( Azt meg azért ne felejtsük el,hogy ottkinnt nagyon sok vizsgálatért rengeteg pénzt kell fizetni helyben.Majdnem minden vizsgálat 70EUR-nál kezdödik.Igaz ezek 1 részét a Tb visszafizeti. )

Moderálásra küldöm 13. Újra Én 2008.11.06. 22:13

Elfelejtettem mondani, hogy a könyvelők nem úgy működnek, mint itthon azt megszoktuk.
Van egy alap. elmondja, hogy miaz ami bele tartozik.
Ha valami extrát akarsz. Pl: Szeretnél hitelt felvenni, és ahhoz ugye igazolás kell. vagy TB gondod van, az mind mind külön pénz!
Szükséged van kint egy lakcímre is!

Moderálásra küldöm 12. Én már kint vagyok 2008.11.06. 22:04

Üdv mindenkinek!
Én már január óta kint vagyok!!! Nyugis a létem. A könyvelőm nem kér többet, mint amit itthon szokás nekik fizetni.
A számlatömbömet ÉN sorszámozom!!! (Nem lehet kapni sorszámosat)
A TB-m töredéke a magyarnak. A családom is elmehet kint kórházba. (Soha ne kerüljön rá sor!) 3 papírt töltök.
1. számla tömb.
2. útnyilvántartás
3 az 1-2. at összevetem a Kiadásaimmal
A kérése a könyvelőnek, hogy lehetőleg ezek legyenek összhangba
Ja, és 1 évben 1x látom a könyvelőt. Havonta utalom a zsét.
Ha gondom van e-mailben, vagy telefonon kérdezek tőle, bár ez inkább az elején volt.
- Volt egy kérdése valakinek az elsők közt. a Válasz:
- Igen! Én számlázom Magyarországra is. Nettóban.
Ja, annyi, hogy Eurós számlát kell írni, de itthon 97%-ban elfogadja már mindenki.
VISZONT!!!
- Ha egyszer elkap a Finanzamt, hogy valamin svindlizik az ember, akár a házadat, mindenedet elviheti!
Tehát, nem érdemes ügyeskedni. Élvezni kell a havi nettó 200. 000 Ft adta adómentességet. :)
Sok sikert


21 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...