Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Válás után is jószomszédság

Egy körjegyzőség megszűnt, kettő pedig – Fehértó és Kóny székhellyel – létrejött a Tóközben. A korábbi körjegyzőségben részt vevő önkormányzatok továbbra is jó kapcsolatokra törekednek egymással.
Bezi és Fehértó kilépett a győrsövényházi körjegyzőségből és január elsejével új szervezeti egységet hozott létre. A székhelyközség Fehértó lett, a körjegyzői teendőket dr. Papp László látja el.
– A Győrsövényház–Fehértó–Bezi körjegyzőség tizenhárom éves múltra tekintett vissza, formailag megfelelt a vonatkozó előírásoknak, azonban a hivatali tevékenység Győrsövényházra összpontosult – válaszolta a váltást firtató kérdésünkre Tóth Alice, Fehértó polgármestere. – Bár mindkét faluban volt kihelyezett félfogadás, az esetek többségében Győrsövényházra kellett utazni, hisz valamennyi körjegyzőségi dolgozó ott végezte a munkáját és oda telepítették a hivatali berendezéseket is.
Tóth Alice elmondta: a korábbinál sokkal markánsabban akarja képviselni faluja érdekeit, következetes és hatékony községfejlesztési politikát kíván folytatni. Ez pedig a hivatal támogatása nélkül nehézkesen oldható meg.

Közös megegyezéssel

– Bezivel közösen tavaly novemberben kezdeményeztük a változást és kulturáltan, közös megegyezéssel váltunk el Győrsövényháztól s alakítottuk meg a Fehértó–Bezi körjegyzőséget – fűzte hozzá a polgármester.

– Így most már a polgármesteri hivatal dolgozói mindkét községben a hét minden munkanapján a helybeliek rendelkezésére állnak. Munkájukat számítógépek és egyéb hivatali berendezések segítik. Győrsövényház önkormányzatával egyenjogú, egyenrangú, kölcsönösen korrekt, jószomszédi kapcsolatot kívánunk kialakítani. Jövőbeni feladatainkat az EU követelményeinek és a kormány közigazgatási reformterveinek megfelelően akarjuk végezni. Továbbá úgy, hogy az illeszkedjen a kistérségi modellbe, ugyanakkor biztosítsa Fehértó és Bezi talpon maradását, fejlődését.

Meglepődtek

– Nagyon meglepődtünk, amikor november ötödikén Fehértó és Bezi polgármestere átadta a két képviselő-testület határozatát arról, hogy közös megegyezéssel szeretnék felbontani a körjegyzőséget – mondta Hokstok Imre, Győrsövényház első embere. – Különben a három település körjegyzősége történelminek nevezhető, hisz 1990 óta működött. Az önkormányzati törvény szerint az ilyen döntést fél évvel előbb be kell jelenteni, kivéve, ha közös megegyezéssel szűnik az meg. Mi november 11-én, testületi ülésünkön foglalkoztunk a témával és úgy döntöttünk – mivel az önkormányzati törvény lehetővé teszi a válást –, ha ők nem akarnak velünk dolgozni, akkor nincs értelme erőltetni.

Minden ügyet helyben intézhetnek

Hokstok Imre szerint Győrsövényháznak egyedül nem éri meg eltartani a hivatalt, az állam pedig támogatja a körjegyzőségeket. Így vetődött fel a közigazgatásilag határos Kónnyal való együttműködés, amire Csorna környékén ezt a községet találták legalkalmasabbnak. Más körben pedig a kistérségi szerveződés miatt nem akartak partnert keresni.
Hokstok Imre hangsúlyozta; a Fehértó–Bezi körjegyzőség ugyan külön dolgozik, de a három falu továbbra is ezer szállal kötődik egymáshoz. A korábbi körjegyzőség felbontása a győrsövényházi hivatalban nem jár létszámcsökkentéssel, átszervezésre viszont lehet számítani.
– Győrsövényház és Kóny együttműködését hosszú távra tervezzük, hisz a kormányzati politika és az Európai Unió is a nagyobb közigazgatási egységek létrehozását ösztönzi. Ám a lakosság ezután is minden ügyet helyben intézhet, tehát nem kell Kónyba utazniuk a győrsövényháziaknak – tudatta Hokstok Imre.

Hosszú távú remény

Aller Imre kónyi polgármester ugyancsak a hosszú távú együttműködésben reménykedik. Utalt rá, hogy Győrsövényházzal eddig is több területen együtt tevékenykedtek, így nem volt akadálya, hogy mindkét település számára előnyösen megalakítsák az állam által támogatott körjegyzőséget. A körjegyző január elsejétől Purgai Sándorné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerhitelek halmozódó veszteséggel

Súlyos gondokkal zárták az óesztendőt és kezdték az újat a sertéstartók. A gazdaságokban teljes a… Tovább olvasom