Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Valami bűzlik

"Ismét csalatkoznom kellett, olvasván, hogy kaposvári húsos cég építhet napelemgyárat Csornán."
Az elmúlt húsz év politikai elitjének ismeretében azt hittem, mostanra kevés olyan dolog van, ami igazán, csontig hatolóan meg tud lepni. Nos, ismét csalatkoznom kellett, olvasván, hogy kaposvári húsos cég építhet napelemgyárat Csornán.

Először is a napelemgyártás – „hála" az olcsó kínainak – egész Európában a csőd szélén áll. Az unió korifeusai napjainkban azért könyörögnek, hogy a pár megmaradt napelemüzem hadd gyárthasson már valami apróságot, kiegészítvén a kínai dömpinget.

A hazai húsipar pedig – „hála" a hazai adózási rendszernek, fizetési morálnak, a multiknak és az unió piaci politikájának – szintén a csőd szélén áll. A hazai sertéstartók, a húsipar még létező gyárainak felelősebb illetékesei azért könyörögnek, hogy forrásokat, piacot vagy már bármit kaphassanak ahhoz, hogy megmaradjon a méltán híres magyar élelmiszeripar néhány hírmondója.

És íme, van(?) még olyan gazdasági szakember Magyarországon, aki e két „prosperáló" ágazatot egy rábaközi kisvárosban közös nevezőre hozza, természetesen a politikai elit hathatós támogatásával. Nosza a pénztelen, piactalan húsipar építsen egy olyan gyárat, aminek termékeit alig lehet eladni. Erre pedig pártunk és kormányunk ad majdnem kétmilliárdot.
Lehet, hogy csak én érzem, de „valami bűzlik Dániában". És az nem a húsgyárak által kifizetetlen disznók szaga. Inkább valami disznóság.

Nézzünk egy lehetséges forgatókönyvet: az állami pénzekkel egyszer már kitömött, de így is csak vegetáló, önkormányzati–olasz(?) tulajdonú kaposvári húsgyár megveszi az üres zsebű, Csornán befektetni szándékozó, merőben ismeretlen gazdasági hátterű kis céget, melynek azonban van egy kétmilliárdos kormányzati ígérvénye. A pénz befolyik a céghez, az ide rakja, oda rakja, aztán egyszer csak megvan a támogatás a kaposvári húsüzemre. Hogy a csornai napelemmel mi lesz? Hát majd egy év múlva, de szigorúan a választások után azt mondjuk, nem éri meg, inkább nem is csináljuk. Csornán. Viszont Kaposváron hurrá.

Napelemgyárat építeni tudó húsgyár közelebb is lenne. Mindjárt kettő is, és egyiknek sem ártana pár milliárd. Valaki vagy valakik meg igen gyorsan keressenek más elfoglaltságot vagy egy jól zárható intézményt.

Olvasóink írták

 • 7. eceteshal 2013. szeptember 22. 01:06
  „Hol van gyopár elvtárs ?”
 • 6. Goldman 2013. szeptember 21. 23:11
  „Jéééééé!!! Turbók Attila meg merte írni a frankót! Gratulálok ehhez a merészséghez! Ilyennek kellene lennie egy jó újságírónak, mert mi aztán jártathatjuk a pofánkat kommentelők...”
 • 5. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 21. 08:09
  „Ez a Gyurcsány bezáratta Lipótmezői Intézményt.Most hogyan tovább. "Valaki vagy valakik meg igen gyorsan keressenek más elfoglaltságot vagy egy jól zárható intézményt."”
 • 4. kishektor 2013. szeptember 20. 18:10
  „Aki ezt érti, az mindent ért !”
 • 3. dsj 2013. szeptember 20. 17:46
  „Mi a probléma? Ez egy húsos csont, így egy arra szakosodott cégnek érdemes elrágódnia rajta. Persze a húsos csont is egy idő után igencsak büdös tud lenni. És mennyi minden bűzlik még ezen kívül is, nem csak Dániában!”
 • 2. miro132 2013. szeptember 20. 14:20
  „igen teljesen jo a cikk gratulalok”
 • 1. oxana 2013. szeptember 20. 13:32
  „Egész Európában küszködnek a napelemgyártó cégek a kínai konkurencia miatt, itt meg egy húsos cég napelem gyárat épithet? Ki érti ezt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kaposvári húsos cég építhet napelemgyárat Csornán

Tovább olvasom