Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Valakinek állnia kell a tízmilliós kárt

Az aszály és a jég után most permetszercsapások sújtják a markotabödögei gazdálkodókat. Többmilliós kárt emlegetnek, mivel – állításuk szerint – a paprikaültetvényükre jutott a közeli napraforgóra szánt vegyszerből is.

Három hektár csilipaprika

Sokféle nehézséggel küszködnek manapság a mezőgazdaságban dolgozók. Nem elég, hogy az időjárás is gyakran próbára teszi a tűrőképességüket, olykor másfajta gondokkal is szembesülnek.
– Hatvanhektáros családi gazdaságunkban negyvennyolc hektáron gabonafélét termesztettünk, de az aszály miatt csak annyi lett, ami épphogy fedezte az önköltséget. A mákkal szintén az aszály végzett, az uborkát – amely nagyon szépen indult – kétszer verte el a jég. Itt van háromhektárnyi csilipaprika, amiből jelentős bevételre számítottunk, ezt pedig a szövetkezet tette tönkre. Ilyen körülmények között hogyan lehet gazdálkodni? – tette fel a költői kérdést rövid helyzetismertetés után Molnárné Varga Mária Markotabödöge határában.

Az még a laikusnak is feltűnik a tábla szélén, hogy valami nincs rendben, hisz a növény levelén barna foltok láthatók. A termés egy része pirosodik, noha a termelők szerint normális körülmények között ennek nem kellene így történnie.

Erős szélben permeteztek

Juhász Zoltán kertésztechnikus 1986 óta mezőgazdasági vállalkozó. Csilipaprikát és almapaprikát termel, s amint fogalmazott, ez az egyedüli
jövedelemforrása.
– Augusztus 26-án, délután egy és három óra között a kónyi Haladás Vagyonkezelő Mg. Szövetkezet helikopteres napraforgó-permetezést végzett – idézte fel a történteket a gazda. – A szomszéddal éppen a helyszínen tartózkodtunk és kissé fel is háborított bennünket, hogy az erős szél ellenére felszállt és permetezett a gép. Két nappal később furcsa tüneteket észleltünk a paprikaültetvényben. Arra gondoltunk, hogy a vegyszer perzselhette meg a növényt, amely öregedésnek indult, a termés pirosodik. Nyomban felvettük a kapcsolatot a növényvédő állomással. A szakemberek kijöttek a földre, mintát vettek és megerősítették, hogy a tüneteket a permetezés okozta. Sajnos a szövetkezet nem ismeri el a károkozás tényét.

Csak erkölcsi győzelem?

Juhász Zoltán nem hagyott kétséget afelől, hogy az igazukért harcolni fognak. Szakértőt hívnak, aki megállapítja a kár mértékét, hiszen mind a csilipaprika, mind az almapaprika komolyan károsodott. Szerinte hektáronként 100–150 mázsás terméskiesésre kell számítani, de van olyan része a területnek, ahol a veszteségmegközelíti a száz százalékot. Becslése alapján a hathektáros paprikaültetvényen mintegy tízmillió forint kár keletkezett.

„Az előírásoknak megfelelően permeteztünk, ezért a felelősséget sem ismerjük el, amíg a vizsgálat nem állapítja meg egyértelműen, hogy a kárt a vegyszer okozta. Markotabödögén olyan növényeken is vannak pöttyök, amelyeknek a közelében sem járt helikopter, és az almapaprika levelén baktériumos elhalás is látható." - mondja Nagy Károly, a kónyi szövetkezet elnöke.

– Nekem már volt ehhez hasonló ügyem, de sajnos az erkölcsi győzelemnél tovább nem jutottam. Most azonban úgy vélem, valakinek vállalnia kell a történtekért az anyagi felelősséget – jegyezte meg Juhász Zoltán. Molnárné Varga Mária a háromhektárnyi csilipaprika sorsa miatt kesereg.

Elveszíthetik a piacokat

– Már kitűztük a szedés napját, a munka elvégzésére harminc embert hívtunk. A termést szerződés alapján kívántuk értékesíteni, ám most
úgy tűnik, nem tudunk eleget tenni a kötelezettségünknek. Emiatt elveszíthetjük a piacokat, a hiteleket nem tudjuk törleszteni.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi gazdára várnak a Rábaköz kastélyai

Talán Krúdy Gyula tolla nyomán tudhatunk a legtöbbet a múlt századi magyar kastélyok és gazdáik… Tovább olvasom