Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vagy kisiskolák, vagy társulás

A többcélú kistérségekről és a regionális fejlesztésekről folyó minapi beledi tárgyaláson az előadások egy része elmaradt az oktatás körül kialakult vita folytán. Sőt, kérdésessé vált a Kapuvár központú kistérség megalakítása is.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. szervezésében Beleden tanácskoztak a rábaközi települések polgármesterei és szakértői. A rendezvény két fő témája a többcélú kistérségi társulások körül kialakult ellentmondásos jogi helyzet, valamint területfejlesztési kérdések lettek volna.

Már a napirendek felvetésekor várható volt, hogy az első téma lesz a hangsúlyosabb. Így a kistérségi jogszabályok ismertetése utáni vita miatt egyéb kérdések tárgyalása el is maradt. Az oktatási kérdések tárgyalása nyomán több polgármester is elhagyta a termet.

Peresztegi Gergely, a Belügyminisztérium osztályvezetője ismertette a kistérségek oktatással kapcsolatos jogszabályait. Ennek kapcsán több polgármester úgy fogalmazott: a szabályzók miatt megszűnnek a kisiskolák, vagy egyáltalán nem alakul meg a többcélú kistérségi társulás. Hámori György kapuvári képviselő szerint a kistelepülések mindenáron ragaszkodnak iskoláikhoz. A törvényben szereplő létszámhatárok miatt megszűnnének az alsó tagozatok is a falvakban és a mikrotérségek keretein belül is kérdéses az iskolák összevonhatósága, így nincs értelme a társulásnak.

A kapuvári kistérség tizenkilenc településéből tizenhármat érint a probléma. Hámori György szerint ilyen feltételekkel nem tudnak pályázni az idei pénzekre, ezzel a többcélú kistérség megalakulása alapjaiban kerül veszélybe, hiszen az oktatás kérdését mindenképpen bele kéne venni a pályázatba. A pályázatok benyújtása így legfeljebb a következő évre marad, amikor is az idei tapasztalatokat már beépítenék a jogszabályokba. Hámori György kiemelte, a beledi ülésen sok kérdés tisztázódott, de ezzel a feltételek nem javultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körjegyzőséghez a korrekt kapcsolat alapfeltétel

Két tapasztalt szakember szerint az önálló jegyzőségek helyett a falvak önkormányzatai által… Tovább olvasom