Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Vadászok találkoztak a hétvégén Csornán

Megyei vadásznap – Színes szakmai és kulturális programok szórakoztatták az érdeklődőket.
Isten dönt, vadász vagyok-e vagy vad

A megyei vadásznapra mintegy kétezren fogadták el a meghívást. A premontrei apátság ősi területén fogadták a résztvevőket.

Szakítva a tizennégy esztendős hagyománnyal, idén Csornán rendezték meg a megyei vadásznapot. Az elmúlt csaknem másfél évtizedben ugyanis Szany volt a házigazdája a találkozóknak. Az a mintegy kétezer vadász, aki elfogadta a szervezők meghívását szombaton, minden bizonnyal nem csalódott az új helyszínben. Színes szakmai és kulturális programok szórakoztatták az érdeklődőket.

A vadásznap megnyitóját a premontrei apátság templomában tartották. A Hubertusz-misét Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjel celebrálta és Sárai-Szabó Kelemen bencés szerzetes, templomigazgató mondta a szentbeszédet, aki maga is sportvadász.– A közelmúltban érkezett el a nap, amikor egyedül ülhettem ki lesre – idézte fel prédikációjában vadászélményét Kelemen atya. – Gyönyörű este volt, inkább figyeltem az eget, mint az előttem lévő tarlót. Amint magamban ültem, eszembe jutott, milyen csodálatos ajándékot kaptunk Istentől, mennyire nagy dolgot bízott ránk és hogy mi milyen kicsik is vagyunk. Hogy mit is jelent, amikor Isten azt mondja a Teremtés könyvének elején: uralkodj a világ felett. Ez az uralom nem diktatúra, nem elnyomás. Ez az uralkodás a természet fölött szolgálat. Szolgálat, mert állandóan figyelni kell, alkalmazkodni és sokszor beletörődni a megváltoztathatatlanba. És nagy-nagy alázat, hiszen bármekkora emberek is vagyunk, még a legjobb vadász is hibázhat, vagy éppen megfutamodik a természet erői elől. A természet nagy nevelő. Vezeti az embert önmaga, a jobbik énje felé és vezeti Isten felé. Vadászunk, de hogy ki a vad és ki a vadász, azt nem mindig lehet elkülöníteni. Mert a természet néha leterít bennünket, ahogy Isten is néha leterít bennünket. Legyen bennünk bátorság, hogy alakuljunk, hogy jobbá, emberibbé váljunk, mert ez az élet rendje.

A mise után Turi György csornai polgármester és dr. Jámbor László, a megyei vadászkamara elnöke nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt.

Vadászkitüntetéseket is átadtak mindazoknak, akik kiemelkedő munkát végeztek a vadgazdálkodás, a vadászat területén vagy a vadászokért. A megnyitót követően a Premontrei parkba vonultak a résztvevők, ahol harminckét vadásztársaság szakácsai készítettek vadételeket. A Bágyogszovát–Bodonhely Földtulajdonosi Vadászati Közösség kondérja és őzpörköltje mellett Takács Zsolt szorgoskodott. A Kisalföld kérdésére elmondta: minden évben fontosnak tartják, hogy jelen legyenek a vadásznapon.– A fiataloknak azért hasznos, mert megismerhetik a gyakorlott kollégákat, tapasztalatokat szerezhetnek. Ráadásul olyan vadásztörténeteket hallhatnak, amilyeneknek egyszer majd ők is részesei lehetnek, ha kellő alázattal, odafigyeléssel, lelkesedéssel űzik hobbijukat. Az idősebb vadászok pedig itt találkozhatnak a régi ismerősökkel, barátokkal – jegyezte meg Takács Zsolt. Az általa említett ifjú vadászok fogadalmat is tettek szombaton Csornán. Őket dr. Faragó Sándor professzor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatta fel ünnepélyesen. Egyikük, a győri Németh Péter lapunk kérésére megfogalmazta, miért is öltötte magára a zöld ruhát.

– Egyenes út vezetett idáig, hiszen családtagjaim régóta vadásznak. Másrészt nagyszerű élményeket szerezhet az ember. Nem feltétlenül a vad elejtését jelenti ez, inkább több erdőzúgást. Több etetést, itatást, természetjárást, nyugalmat – fejtette ki Németh Péter szombaton felavatott vadász.

A vadásznap további részében az érdeklődők megnézhették a természetfotó- és képzőművészeti kiállítást, hallhatták, láthatták a Baranya Vadászkürt Együttes műsorát, a lengyel Zawierciei néptáncegyüttes produkcióját, Erdélyi Tamás vadhangutánzó bemutatóját, a csornai Pántlika néptáncegyüttest, a Flört együttest és Csepregi Éva koncertjét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerek horgászverseny Kapuváron

Két korosztályban (0-10 és 10-14 év) rendeznek horgászversenyt gyerekeknek a Kapuvár melletti… Tovább olvasom