Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Vadásznak, gazdának egy az érdeke

Még mindig jelentős, de csökkenő mértékű megyénkben a vadkár a földeken. Gazdálkodók és vadászok közösen próbálnak fellépni ellene.

A megye mezőgazdasági területein folyamatosan csökken a vadak által okozott kár. Az Iváni Földtulajdonosok Vadásztársaság 2010-ben még 17 millió forint vadkárt fizetett például, tavaly alig többet, mint 10 millió. A hatékony védekezésnek, a törvények adta lehetőségeknek és a gazdálkodók együttműködésének köszönhető az eredmény.

– Több megoldás is van, mi igyekszünk valamennyit együtt alkalmazni a védekezésben – fogalmazott Linter Tibor, az iváni társaság vadászmestere. – Egész évben etetjük a vadat, azaz a tavasz nem üres gyomorral éri, nincs annyira rászorulva a szántóföldi növényekre. Azokon a területeken, ahol sok vad gyűlik össze, intenzíven vadászunk. A törvény ma már lehetővé teszi például, hogy gímszarvasból a tavalyi állományt lőjük, ünőborjút, bikaborjút márciustól június végéig. Ez is jelentősen befolyásolja tehát a károkozást.

Tóth István gazdálkodó és Linter Tibor vadászmester is állítják, jó az együttműködés és közösen próbálnak tenni a vadkár ellen.
Tóth István gazdálkodó és Linter Tibor vadászmester is állítják, jó az együttműködés és közösen próbálnak tenni a vadkár ellen.

A szakember hozzátette: egyelőre a szarvasok okoznak gondokat, mivel a napraforgó csillagbimbós állapotában ízlik nekik. Később, a gabonák tejesedésével majd a vaddisznók is megjelennek a földeken. Tóth István 140 hektáron gazdálkodik, a tábláin minden évben dúlnak a vadak. Azt mondja, korrekt az együttműködés a vadásztársasággal. Igaz, ők is mindent megtesznek azért, hogy minél kisebb esélyt adjanak a vadkárra.

– A veszélyeztetett területeken olyan kultúrákat vetünk, amik kevésbé érzékenyek a vadkárra. Például az úgynevezett szálas búzát. Azt viszont megakadályozni nem lehet, hogy itt-ott bele ne menjenek. Milliós tételekről volt szó az én esetemben, de a vadászok mindig kártalanítottak. Van látszatja egyébként az igyekezetnek. Azokon a területeken, melyeket korábban letaroltak a vadak, ma már csak minimális a károkozás. Azt hiszem, a vadállomány egyre inkább közelít a terület eltartóképességéhez – jegyezte meg Tóth István.

Varga Péter, az iváni vadászok elnöke kifejtette: vadkerítésekkel, villanypásztorokkal, intenzív vadásztatással igyekeznek visszaszorítani a vadkárt. „Még így is jelentős persze a kötelezettségünk, hiszen éves szinten tízmillió forint felett költünk kártérítésre. Azt elmondhatom, hogy az elmúlt években peres eljárásunk nem volt, vagyis mindig megegyeztünk az érintett gazdákkal" – mondta Varga Péter.
Németh Gergely, az agrárkamara megyei és a szanyi Dózsa Vadásztársaság elnöke is erre, azaz a megegyezésre hívta fel a figyelmet.

– Ha mégsem sikerül közös nevezőre jutni, a helyi jegyző rendel ki szakértőt. Utána már csak a bíróság és a polgári peres eljárás van, amit – ismerve a hazai gyakorlatot – senkinek nem javaslok – tette hozzá Németh Gergely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-kutatók napja Osliban

A községben tartja a nyolcadik Rábaköz-kutatók napját a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Tovább olvasom