Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vácot védték a kapuvári tűzoltók

A kapuvári tűzoltóság két tagja részt vett a Dunakanyar árvízi védelmében.
Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok büszkén jelentette ki: állományának több mint fele jelentkezett önként az árvízi védekezésre. – Harminchárom emberből tizenkilenc önkéntes volt a feladatra, végül két tűzoltót küldtünk a Dunakanyarba – mondta a parancsnok. A központi utasítás szerint a védekezési munkákra minden tűzoltóságtól kértek szakembereket, Kapuvárról Horváth János és Tóth Gyula főtörzsőrmesterek utaztak a váci tűzoltóságra. Kettőjük közül Tóth Gyula már szinte „árvízi hajósnak" számít, hiszen a helyi technikával, mentőcsónakkal felszerelve már többedszer vett részt árvízvédelmi munkákban.

Horváth János elmondta: az elmúlt hét elején utaztak Vácra, a Dunakanyar védelmére összehívott csoporthoz. A mentőcsónakokkal huszonnégy órás készenlétet tartottak az esetleges gátszakadás elhárítására. – Ottlétünkkor egy alkalommal megcsúszott a homokzsákokból épített gát Vácnál, a szivárgást tíz-tizenöt szivattyú és nagyon sok ember megfeszített munkájával hárítottuk el – mondta a kapuvári tűzoltó. Hozzátette: a Vác melletti Kismaroson nagyobb munkák folytak: ott katonaság, tűzoltók és több száz önkéntes munkájával védték a település még el nem öntött részét. A főtörzsőrmester érdekességképpen megjegyezte: a Duna-parton lehetetlen volt a közlekedés, az elöntött részek házait és értékeit biztonsági őrök hada védte a fosztogatóktól.

A közvetlenül veszélyeztetett területekre csak a védekezési munkákban részt vevők mehettek. – Átláttunk a Szentendrei-szigetre, ott voltak olyan házak, melyeknek csak a teteje állt ki a vízből – mesélte Horváth János. Véleménye szerint a saját szakaszukon is hatalmas károk keletkeztek, például Kismaros területének három utcáját már nem tudták megmenteni az ártól.

Mire az elmúlt hét végén hazaérkeztek a kapuváriak, a Duna szintje mintegy hetven centimétert apadt Vácnál. Horváth János kijelentette: amennyiben szükség van a munkájukra, szívesen mennek a Tiszához is segíteni. Ehhez Molnár Sándor tűzoltóparancsnok hozzátette: a kapuvári szolgálatszervezést a napokban is úgy készítik, hogy minden pillanatban készen álljanak az árvízi kivonulásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz és víznyomás okoz gondokat

A javuló időjárás lehetővé tette a gazdálkodók számára a tavaszi munkák elvégzését. A Rábaközben is a földeken találjuk a termelőket, akik közül többen – kicsit megkésve ugyan – az árpavetésre készülnek. A termelők számítanak a tavaszra, és bíznak abban, hogy idén szerencsés évük lesz. Az acsalagi gazdák gondjait a belvizek szaporítják. Tovább olvasom