Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

VA: Osliból Kapuvárra vitték a felsősöket

Osli - Hétfő reggeltől a kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskolában kezdték meg a tanév utolsó alig több mint két hónapját az osli felső tagozat tanulói. A Vocational Academy (VA) alapítványi fenntartású osli iskolájában – egykori igazgatója szerint – nem voltak meg a feltételek a korrekt szakmai munkához és a felsős pedagógusok is elfogytak.
– Információim szerint az osli iskola alsó tagozatában négy csoportban harminc diák maradt, egy óraadó és öt pedagógus felügyelete alatt – ismertette a múlt heti osli helyzetet az iskola egykori igazgatónője.

Harmath Lajosné az elmúlt hét közepén mondott fel az intézményben, miután decembertől nem kapott fizetést az iskola fenntartójától.

– Január óta rajtam kívül három tanító is eljött az intézményből, a múlt hétre összesen két, felső tagozatosokat oktató pedagógus maradt és a Vocational Alapítványtól (VA) sem kaptunk semmilyen segítséget a felsősök helyzetének rendezéséhez – jelentette ki Harmathné. A feltételeket az sem javította, hogy a Vitnyédről átjáró szaktanárok is visszamondták osli „vendégszereplésüket". – A múlt héten tartottunk egy szülői értekezletet, amikor még reménykedtem abban, hogy a VA küld tanítókat a felmondottak helyére, de ennek elmaradása miatt már a szülőket sem tudtam semmi jóval biztatni – tette hozzá az egykori igazgató. Sem ő, sem a pedagógusok nem kaptak az alapítványtól fizetést december óta. (Információink szerint az Osliban maradtak a múlt hét végén kaptak pénzt – a szerk.). Némi anyagi segítséget csak a helyi önkormányzat hozzájárulása jelentett.

Az új helyen: Az osli gyermekeknek tetszik az új iskolájuk.
Az új helyen: Az osli gyermekeknek tetszik az új iskolájuk.

Az osli iskolába harminc felsős járt a múlt hét végéig. A kapuvári katolikus iskolába huszonöt gyermeket vittek át szüleik, ketten a burgenlandi Pomogyra mentek, két diákot a Kapuvári Térségi iskolába (KTI) írattak, vélhetően egy tanuló pedig a vitnyédi alapítványi iskolába ment.

– A hozzánk érkezett osli gyermekek elhelyezésével semmi gondunk nem volt, kollégáim is mindenben segítik gyors és zökkenőmentes beilleszkedésüket – tájékoztatta a Kisalföldet Fodor Gyuláné. A kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskola igazgatója elmondta: a gyermekek felzárkóztató órákon vesznek részt, hiszen van mit bepótolniuk. – Fodor József osli polgármester és iskolánk vezetése is egyeztetett a Volánnal, hogy a bejáró tanulók utaztatása megoldott legyen – tette hozzá Fodor Gyuláné. Az osliakkal együtt immár kétszázhatvannyolc diákkal működő katolikus iskola képviselői már tárgyaltak a Magyar Államkincstárral arról, hogy a gyermekek után járó állami normatívát a kapuvári iskola fenntartója igényelhesse. – Nem megszokott dolog, hogy a diákok év közben iskolát váltanak és a szülőknek sem mindegy, hogy csemetéik hova járnak. Ám őket sem lehet hibáztatni, hiszen tavaly nyáron hangzatos ígéretekkel csábították az alapítványi iskolába a gyermekeket – mondta Fodor Gyuláné.

A múlt hét végén közel húsz szülő és gyermek tartott megbeszélést az igazgatói irodában a feltételekről, a napközis ellátásról, a tanulószobákról és a tankönyvekről.

Lapunk megkérdezett néhány osli tanulót is. A hetedikes Tóth Eszter és Hancz Hedvig elmondták: kicsit furcsa, de szimpatikus az új környezetük. Úgy vélik, gyorsan szerezhetnek új barátokat és a további, valamivel több mint két hónapban megszokhatják új iskolájukat, ahol majd a nyolcadik osztályt is végzik.

Az osli polgármestert sajnos nem érte el szerkesztőségünk, ám meg nem erősített információk szerint szeptembertől az alsó tagozat a faluban marad.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. ojcabojca 2008. április 18. 21:03
  „Palatinus!

  A véleményedre továbbra is kiváncsi vagyok, de kérlek válassz magadnak másik nick nevet. Ne élj vissza létező, felismerhető személy nevével, aki nem vállalja a bejegyzésed tartalmát, stílusát.
  Ez nem fair.”
 • 49. ojcabojca 2008. április 17. 23:06
  „Kedves Palatinus!

  Köszönöm a többszörös kioktatást. Az, hogy a dolgok folyása engem igazol, nem a rosszindulatomon múlik. Nem örülök neki, hogy egy átlaghoz képest jól működő iskola sokunk féltő figyelmeztetése ellenére "szar helyzetbe kerül", fenntartó nélkül marad. De ne várd tőlem, hogy most mást mondjak, mint egy éve.

  Különben kicsit unom már, hogy mindenki engem minősítget itt december óta. Írj te is a fenti cikkről. Én is ezt teszem.”
 • 48. nikike 2008. április 17. 21:41
  „Én már szégyenlem magam, hogy ilyen emberek is vannak a környéken. Szánalmas és sajnálatos!(Osli)Kiütötték a fejéből az IQ-t hogy nem képes megérteni, hogyan fajultak idáig a dolgok??”
 • 47. Palatinus 2008. április 17. 21:07
  „Ojcabojca!

  Olyan vagy, mint a dögevők! Várod, hogy valaki szar helyzetbe kerüljön és te még egyet belerúgsz! Inkább festegess, vagy rajzolj magadnak egy új, szebb iskolát, de ne csorgasd a nyálad!”
 • 46. Kozel János 2008. április 17. 19:56
  „Kunszigeten is több szülő elmondta a véleményét, de nem különösen foglalkoztak vele. Született egy szülői nyilatkozat is, hogy még egy évet maradjon az eredeti felállás, aztán keressünk más lehetőségeket. Látta ezt a szülői nyilatkozatot valaki is abban a Kunszigeti Hírmondó különszámban, ami az iskola átalakításával kapcsolatos cikkeket és nyilatkozatokat közölte. Mert én sajnos nem, de azt 40-50 szülő pedig aláírta. Azt hol őrzik vajon, vagy megsemmisítették?”
 • 45. xyxy 2008. április 17. 18:04
  „Leszögezem,nem vagyok polgármester,sőt rokona sem,csupán szülőként írom a véleményem:nem igazán volt más választása a polg.mestereknek,amikor a vokihoz "nyúltak".Újkéren és gondolom máshol is megkérdezték a szülők véleményét is,és utána született döntés.A szülők is kétkedve fogadták,de ha a faluban akartuk tartani az iskolát ill.GYEREKEINKET,nem volt más" megmentő".Nem toporgott senki az iskolák előtt,hogy fenn akarom tartani ezt a veszteséges "vállalkozást",met mégiscsak kisebb-nagyobb gyerekekről van szó?!Ezt a tényt,sajnos egészen fentről tojják le,mármint,hogy milyen érvágás ez a gyerekeknek.Ja és a véleményeket el kell mondani,akkor is,ha egyedül vagy vele,mert ez az egy amit tehetsz,sajnos többet nem.”
 • 44. ojcabojca 2008. április 17. 18:03
  „Én egy éve májusban is "vertem a nyálamat", mert sok hozzáértővel beszéltem az alatt a pár nap alatt, míg volt gondolkodási időm. EGY SEM HELYESELTE AZ ÖNKORMÁNYZAT DÖNTÉSÉT. Aztán miután megvonták tőlünk (ellenző tanároktól) a szót hallgatással és felmondással figyelmeztettem a szülőtársakat a szélhámosságra. Persze "bezzegfalván" mindez úgysem számít...”
 • 43. ÉN 2008. április 17. 16:19
  „Tősgyökeres Osli!
  A szülőértekezleten(2007. május) nem szólt senki a voki ellen.Te akkor miért nem mondtad el a véleményed!! Most meg másokra mutogatsz!!Tudomásom szerint a szülők is bele egyeztek a vokiba.”
 • 42. Osli 2 2008. április 16. 22:16
  „Kapuváron a Katolikus Iskolába mentek a gyerekek. De akadt közöttük olyan is, akit a vitnyédi vokiba vittek. A lemaradás miatt nem feltétlenül a pedagógusokat kell hibáztatni. Teljesen más tankönyvekből tanulnak! A tananyag hasonló, de vannak lemaradások. Minden iskola a saját tanmenete alapján dolgozik!”
 • 41. xxyy 2008. április 16. 20:27
  „Kedves Tősgyökeres Osli!Én úgy gondolom,hogy bármelyik gyereknek,akit évközben átvisznek egy másik iskolába,felzárkóztatásra illetve átállásra van szüksége.De Kapuvárra nem Vokiba mentek?Vagy mindenki máshova?Örülök,hogy ezt megúsztuk,bármi látja is hátrányát.Azért a tanítás,tanár és gyerekfüggő,nem?Biztos ,hogy tanultak és tanítottak ott is.”
 • 40. Tősgyökeres Osli ! 2008. április 16. 19:23
  „Osliban olyan " magas szinvonalú " volt az oktatás a Voki üzemel-
  tetése óta, hogy a felső tagozatosok felzárkoztatásra
  szorulnak, mióta a kapuvári iskolába kerültek.
  És a " magas szinvonalról " felelősségteljesen gondolkodó
  önkormányzati képviselő "bábuk" zengenek dicshimnuszokat.
  Vagy esetleg a " Nagy Vezért" védik, akivel karöltve rossz
  döntést hoztak 2007 évben ? Osliak 2010-re ébredjetek fel !”
 • 39. muter 2008. április 16. 17:49
  „Fater!Az én véleményem az igazgatónőről nem változott.A saját malmára hajtja a vizet,és igazából bejött neki.Sajnos nincs túl sok választása a szülőknek. Illetve ha,máshova viszi,mint a többség,akkor elszakítja a barátaitól és" egyénileg nem tudja az önkormányzat a falu gyerekének az érdekeit képviselni",csak ha csoportosan távoznak.Hidd el nekem is vannak fenntartásaim,hogy azok után amilyen csúnya viták voltak itt az újkéri szülőkkel és amiket hallottam,hogy miként vélekedik az ig.nő az újkéri szülőkről,nehéz szívvel adom oda a gyerekemet.Egyébként bárhova mennek,minddenhol ők lesznek a bevándorlók.”
 • 38. boci6 2008. április 16. 17:45
  „Kedves Osli!Én csak azon csodálkozom,hogy iskola közelébe engedtek.Az,hogy milyen munka folyik az iskolában,nem attól függ,ki tartja fenn.Elég szomorú az ott dolgozóknak,hogy így...Az iskolában végzett munka tanárfüggő,neves iskolákban sem mindenki kiváló,azt viszont tudom,hogy az én kollégáim szívvel-lélekkel végzik a munkájukat.Amit meg a naplóról írsz,nevetséges”
 • 37. Fater 2008. április 16. 13:41
  „Ej-ej!
  Már megint egymás torkának ugrottatok. Nem ez a megfelelő hely erre. Ez csak a nol célja lehet.
  A cikk teljesen másról szól. Arról a problémáról, amely már vagy fél éve érlelődik. Egy gátlástalan üzletember családokat lehetetlenített el, iskolákat tett még jobban tönkre, szülőket és gyermekeket bizonytalanított el.
  Erre egymást fikázzátok. Miért?????????
  Látom Újkéren is felmerült a kérdés, hogyan tovább? Hát keves újkériek, azok után, amit a s-kövesdi igazgatónőről, már több fórumban is írtatok, elgondolkodtató, hogy oda vigye-e valaki a gyerekét. Vagy fordult a kocka, mint már annyiszor? Egyébként, véleményem szerint úgyis az önkormányzat fogja eldönteni, hogy melyik utat választja.
  Száz szónak is egy a vége: a vokitól menekülni kell!!!!!!!!!!!”
 • 36. Tamás46 2008. április 15. 18:05
  „Verd a nyálad Ojcabojca, verd csak! Ahhoz értesz! De van igazság Osli mondadójában!”
 • 35. ojcabojca 2008. április 15. 00:22
  „Azok véleményét osztottad meg velünk, akik az okot és az okozatot keverik.
  Szerintetek:
  OK ---a forrófejű, lázító tanárok (mert lusták és buták - még a naplót sem ismerik és 10-kor járnak haza, valamint félnek az újtól) forró fejjel lázítanak
  OKOZAT---szegény voki csődbe megy
  Szerintem:
  OK---egy gátlástalan üzletember jó lehetőséget lát a világ számos pontján jól jövedelmező oktatási üzletben (tekintettel a szakképzési hozzájárulásokra, a remélt kiegészítő normatívákra), de elszámolja magát.
  OKOZAT---családok, tanulmányi eredmények, falusi közösségek esnek áldozatul”
 • 34. ojcabojca 2008. április 15. 00:13
  „Osli!

  A naplóba is 1 d-vel írtod, hogy "hadd". Ugyanis az általad említett szakfelügyelői rendszer (20 éve) Bizony ilyen részletességgel ellenőrizte a naplóbeírásokat MINDEN magyar iskolában, RENDSZERESEN. A mienkben is - ahol nagyon büszkén mondom - 17 évig tanítottam. Amíg ide nem jött egy ellenszenves üzletember és az egészet szét nem vágta. Most hiába jövök azzal, hogy az utolsó osztályom fele diplomás lett, hogy máig érdekel a sorsuk...És tudod miért? Mert ez az ellenszenves rossz hírű ember pontosan a te szádba adott szöveggel jött elő.”
 • 33. elekk 2008. április 14. 11:38
  „Nem uszítás? Hazugsággal a tanárokat beállítani a helyzet első számú felelősének - ez nálam az uszítás kategória. Ez meg az én véleményem.”
 • 32. xxyy 2008. április 14. 10:29
  „Oski!Szülőként boldog vagyok,hogy nem ilyen tanár tanítja gyerekeinket.Ha ezt a stílust látnám rajtuk,olyat tennék,amit eddig soha:pofán vágnám...És igen ,uszítasz,még pedig a saját fészkedbe szarsz.”
 • 31. Osli 2008. április 14. 07:15
  „1. lehet, hogy primitív ökör vagyok a szemedben, de teszek rá, hogy mit gondolsz.
  2. Nem vagyok se tulajdonosa, se munkatársa győri Vokinak. Bár csak az lennék, mert akkor tele lenne a zsebem:)

  Nem uszítok senkit. Ez a véleményem! De ha fáj az igazság kedves volt kollégák, akkor gondolkodjatok el azon, hogy miért kell elvinni a gyerekeinket máshova tanulni, miért nincs munkánk egyikünknek sem!!!!!! GRATULÁLOK!

  Én ezzel befejeztem.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rábaköziekhez csatlakoztak a somogyi gazdák

Csorna - A rábaközi ribizlisek idén felvásárlásiár-növekedésben bíznak. A termésmennyiség viszont… Tovább olvasom