Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

VA: felmondtak az óvónők

Vitnyéd - A Vocational Academy (VA) által működtetett vitnyédi óvoda két óvónője szerdán azonnali hatállyal beadta felmondását, miután ebben az évben még nem kaptak fizetést. Az intézményben „tavaszi szünetet" rendeltek el.
Szerdán a Vocational Academy által működtetett vitnyédi óvoda két óvónője is azonnali hatállyal beadta felmondását. Kerényi Károlyné és Rabi Zoltánné elmondták, döntésüket hosszas gondolkodás után hozták meg, ám nyilatkozatuk szerint elegük lett abból, hogy az alapítványtól idén még nem kaptak fizetést.

Az intézményben ez idáig harminckét gyermekre három óvónő és egy dajka vigyázott. A további – szabályos – működtetést eredendően kétségessé teszi a két óvónő felmondása. A település önkormányzata március 26-ig „tavaszi szünetet" rendelt el, ám szakemberektől kapott információink szerint a helyi jegyzőnek nincs olyan jogköre, miszerint az óvodákban tavaszi szünet elrendelhető lenne.

Egy szülő kétségeit fejezte ki lapunknak a további működést illetően. Budai Andrásnak két gyermeke jár a vitnyédi óvodába, és jelenleg nem tudja, mi lesz velük. (A jogszabályok szerint a gyermekek felügyeletét a fenntartónak mindenképpen meg kell oldania – a szerz.) Hozzátette, már szerdán is gondok voltak, hiszen egyetlen óvónő vigyázott az intézmény összes gyermekére. – El lehet képzelni, milyen állapotok lehettek szerda reggel az óvodában – mondta Budai András. Kijelentette, már a legutóbbi szülői értekezleten sem hallottak semmi konkrétumot, és mint fogalmazott, ez a bizonytalanság a legrosszabb a gyermekek jövőjét tekintve. A váratlanul jött „tavaszi szünet" vélhetően a többi szülő napirendjét is felrúgja, hiszen a kicsikre valakinek vigyáznia kell a családokban.

A vitnyédi probléma nem egyedi eset a Rábaközben, az alapítvány más települések intézményeiben is rendszeresen késik – vagy el is marad – a fizetésekkel. A Vocational Academy elnöke korábban lapunknak elmondta: az elmaradt fizetéseket, közüzemi díjakat március 15-ig rendezi.

Olvasóink írták

193 hozzászólás
 • 193. 1 anya 2008. április 08. 21:08
  „Újkériek!Melyik suliba vigyük a gyerekeinket?! Lövő vagy S.kövesd????”
 • 192. egy dühös ember 2008. április 08. 16:41
  „Remélem nálunk is megkapják a köszönetet 2010-ben azok,akik belevitték falunkat ebbe a helyzetbe.És remélem olyan jól fog esni a "köszönet" nekik is mint nekünk.Mi mindent megteszünk érte.”
 • 191. kolera 2008. április 07. 23:19
  „hát, azt hiszem a véleményemmel sokatokba belegázoltam, elnézést érte, és ha megengeditek sorban válaszolnék nektek. először boci6 szólított meg, neki annyit üzenek , hogy valóban, a fősuli előttem is nyitva állt, igaz nem a tanárképzőt választottam, de azét egyet kinyökögtem ( nem szoc.ped. vagy műv.szerv.) . még jópár iskola, tanfolyam, és máris eljutottam jelenlegi munkahelyemre, aminek semmi köze az eredeti szakmámhoz! kedves i_GAZSÁG! részben már az előzőekben válaszoltam neked is, már ami az iskolázottságot illeti, nagyon sajnálom, hogy két diplomával segédmunkásként dolgozol! de nem gondolod, hogy esetlegesen rosszból diplomáztál?! nem akarom elhinni, hogy nem találnál magadnak a diplomádnak megfelelő, de legalább érettségihez kötött munkahelyet!időben kellett volna lépni, próbálj váltani!!! azt hogy HIVATÁS, felejtsd el, de gyorsan, mert olyan manapság már nem létezik. a nol félék tönkre tesznek minden ilyet. sajnállak és sok sikert. kedves elekk! ha figyeltél demagóg szavaimra, akkor nem egészen ezt mondtam, mint amit te kihallottál belőle! nem általánosítottam, hanem a saját ismeretségi körömből hoztam fel példát. sajnos a gyermekeim kapcsán sincsenek jó tapasztalataim, természetesen itt is tisztelet a kivételnek! amiket felhoztál példákat, hogy miket csinál egy tanár... volt szerencsém órákat adni, számonkérni, javítani, belefért a napi munkámba mindez!!!! ám mostanság nem voltam nyaralni évek óta...... apropó, néha nem árt a demagógia, mert egy kicsit felkavarja az állóvizet...nem ellenetek vagyok tanárok, de nem igazán értem, hogy mire vártok itt avokiban?! bocs, hogy megint bőlére eresztettem!”
 • 190. xxyy 2008. április 07. 18:13
  „Osli!Ostoba,mint az összes falusi?Ezt provokálásnak szánod vagy így vélekedsz a falusi emberekről ,kivétel nélkül.Ha az előbbi,akkor humoros,he-he-he.De ha az utóbbi,akkor ki kell ,hogy ábrándítsalak,mert az ostoba és bunkó Te vagy!!!!”
 • 189. Ludas Matyi 2008. április 07. 09:01
  „Megértem azokat a pedagógusokat is, akik felmondtak, azokat is, akik maradtak. Egyik döntés sem lehetett könnyű.
  Miért ment valaki tanárnak, tanítónak, óvónőnek? Aligha a nyári szünet miatt. Hanem azért, mert ehhez érzett magában tehetséget, ehhez voltak meg a képességei, ezen a téren akart hasznos munkát végezni. Mert fejlődő emberekkel akart dolgozni, hozzájárulni a lelki-szellemi-emberi fejlődésükhöz, miközben saját maga is folyton fejlődik, tanul, okul és kiteljesedik. Mert ez egy szép, kreatív segítő szakma. Komoly áldozatot követelő önmegvalósítás, amely az általuk oktatott-nevelt gyermekek önmegvalósítását segíti. Aki nem mondott fel, valószínűleg nem NOL-nak és alapítványának akar esélyt adni, hanem saját magának, hogy gyakorolhassa még az életben ezt a hivatást, másrészt a diákjainak, hogy azok a saját településükön tanulhassanak és mondjuk ne a tavasz közepén kelljen új iskolát keresniük tanulmányaik folytatásához.
  Megérteni és becsülni kell pedagógusainkat, akárhogy is döntenek a jelenlegi abnormális helyzetben. Kritika és bírálat itt csak azokat illeti, akik a jelenlegi helyzetért felelősek, kiemelten a Nagyétkű és Nagyarcú alapítványvezért, de nem feledkezve meg kormányunk iskola- és faluelsorvasztó politikájáról sem.”
 • 188. elekk 2008. április 07. 01:20
  „Kedves kolera!
  Nekem az általánosítás nem tetszett, és az, hogy a fizetés nélkül dolgozó pedagógusokba még a szünetek demagóg felemlegetésével finoman bele is rúgsz. De hiába is szólnék az ünnepélyekről, versenyekről, órákra készülésről, dolgozatjavításról és előkészítésről, táborozásokról, a fix szabadságról, csak parttalan vita alakulna ki, mert számodra a tanár naplopó és kész. Sajnálom...”
 • 187. i-GAZSÁG 2008. április 06. 22:51
  „Nekem, kedves kolera, már tavaly nyáron, az iskolám nol-nak történő csúfos átjátszása során volt bátorságom nemet mondani, kollégáimmal együtt, mert mi utánanéztünk nol tevékenységének, és már akkor sem dőltünk be a hazugságainak.Most mondhatnám, hogy előre tudtuk, hogy ez lesz belőle, de ez az én helyzetemen már nem segít. Csak hogy igazad legyen, 2 diplomával betanított munkásként dolgozom két műszakban, mert valahogy meg kell élni, és tanítóval Dunát lehet rekeszteni. A nyári 8 órám pedig ugyanolyan lesz, mint a téli. Tudod, 2. osztályos korom óta szerettem volna tanító néni lenni, és amit a sors megadott, egy ilyen szemét ember és a nekik segédkező döntéshozók elvettek tőlem. Ha hiszed, ha nem, nem a nyári szünetre gondoltam, hanem a HIVATÁSOMRA.”
 • 186. lépett 2008. április 06. 22:48
  „Kolera!
  Ne húzd fel magad! Hülyék és taktikázók mindenhol vannak. Meg jó és rossz pedagógusok is! Aki becsületes, őszinte, egyenes ember, az már úgyis mind felmondott. Hivatástudatra itt kár hivatkotni. Aki maradt, azok taktikáznak, vagy tele vannak lével, nem hiányzik nekik 3-4 havi fizetés. De inkább az első. Júniustól meg küldje el őket fizetetlenre NOL. Mert ha szerződést bontanak vele, akkor nyáron már nem kell közösen készülni a következő tanévre.Jól mondom?! Hagyd a francba, ezek miatt ne idegeskedj! Jó éjt!”
 • 185. igaz 2008. április 06. 21:38
  „Vágon is megkapták a bért,igaz egy kissé kevesebb állítólag de ez is valami”
 • 184. boci6 2008. április 06. 20:28
  „Kedves kolera vagy mi!Én is tanár vagyok,és nem azért mentem tanárnak,mert sok a szünet!/Akkor egyébként táboroztatni szoktam,természetesen ingyen/És nem azért nem mondtam fel,mert félek bárkitől is.Márciusban nem hajigálhatod ki a kölöt az utcára.Hát ennyi.Egyébként bárki előtt nyitva állt /?/ a fősuli,el kellett végezni.Aki szemetet szed,nem azt választotta...Ennyi”
 • 183. kolera 2008. április 06. 19:45
  „hát akkor, egészségére mindenkinek! azért a nyári 8 órátok nem ugyan olyan, mint egy szántó-vetőé ugye? vagy akár melyik diplomával rendelkező mérnöké, stb...de azért mondtam igazságot is igaz,i _GAZSÁG? mindenkinek sok szerencsét kívánok, remélem nol még sok szép hazugsággal kecsegtet bennetek. a nevemért bocs természetesen nem kolere a helyes, hanem a kolera.”
 • 182. i_GAZSÁG 2008. április 06. 18:04
  „Úgy látszik, hogy leghosszabban az rágja a sz...t / 181. kolere/a /, aki tényleg nem tudja, hogy a vokis pedagógusok NEM közalkalmazotti státuszban dolgoznak, ezért ugyanannyi szabi jár nekik, mint bárki másnak, mondjuk neked, és a napi munkaidejük is 8 óra!!!”
 • 181. kolere 2008. április 06. 15:38
  „jó magyar szokás szerint, mindenki csak béget mint a birka! nekem száz, hogy mit csináltok, mert semmi közöm a vokihoz, de idegesít a az a szarrágás, ami e körül a suli, meg nol körül van!!! ha egy kicsit összefognának a vokis tanárok, már réges régen falhoz tudták volna állítani nol-t! kérdem én, miért nem csináltatok már szakszervezetet, amivel hatékonyabban fel tudnátok lépni az ilyen hazudozók ellen. összefogás hölgyeim és uraim! ami nincs sem itt, sem pedig ebben az országban. mindenki csak a maga baját fújja, jajgatnak, de lépni nem mernek vagy nem akarnak az miatt, amit jól szituált barátunk elekk demagógiának tart! MINDEN TISZTELETEM AZOKNAK, AKIKNEK VOLT BÁTORSÁGUK SZEMBEFORDULNI NOL-VAL ÉS ELMENTEK EBBŐL AZ ISKOLÁBÓL.SOK SIKERT NEKIK! a többiek meg csak tapossák tovább az utat nol-nak! Elekk ! ezt azért te sem gondolod komolyan ugye?! ez nem demagógia, hanem a valóság! a legtöbb ismerősöm, aki tanítónak, tanárnak ment, az iskolában fikázta a tanárokat a gimi végéig! nehogy azt mond nekem, hogy a pálya szeretete miatt mentek tanárnak?! dehogy ! figyelj! most jön egy demagóg példa: egy óvónőnek az évi rendes szabadsága 46 nap!!!! nekem korral együtt 23....... demagógia mi, te barom! volt jópár tanárom, akiktől nem sajnálom a szabadságot, mert szívvel lélekkel tanítottak bennünket, érdekes, színes órákat tartottak! pihenjenek, mert megérdemlik! ugyanakkor volt olyan is, aki bejött órára, ledarálta az anyagot, semmi plusz, órák után haza, semmi kedvesség,empátia, hogy én is voltam diák , tudom hogy mennyire rossz nektek! nem, nem! másszunk bele a lelkébe a bunkó diáknak! főleg ha nem kitűnő tanuló és egy kis plusszt kellene adni neki, esetleg korrepetálni! elekk ebbe ne köss bele, mert volt szerencsém pedagógiát tanulni, úgyhogy tudom miről beszélek! tőlük, tőlük nagyon sajnálom a plusz napokat!!!”
 • 180. Osli 2008. április 06. 10:31
  „elekk! Miért mit csináltok nyalogatjátok az iskola falait július végén meg augusztus elején? Ostoba vagy mint az összes falusi. Ha csak nyavajogni tudsz, akkor menjél el juhásznak az úgy is jó falusi szaka! Vagy jöhetnél ide Osliba szemetet szedni, akkor megtudnád mi a munka!”
 • 179. elekk 2008. április 06. 00:11
  „Köszönjük a szokásos demagóg dumát, kolera.
  A vokis pedagógusok biztos a nyári szünet miatt maradnak fizetés nélnük is a tanári pálya mellett... főleg, hogy a vokiban a pedagógusnak nincs is olyan, hogy nyári szünet.”
 • 178. kolera 2008. április 05. 23:43
  „a többiekhez szólva! nem hiszem, hogy a hivatástudat fölé tudna emelkedni a napi betevőn.hiányzó 4 havi fizetés - főleg télen, fűtési szezonban- elég szar ügy!csodálom és egyben nem értem ezt a nagyfokú ragaszkodást a pályájuk iránt, hiszen manapság könnyen el lehet helyezkedni, ha akar valaki- bár a könnyű hivatás, a nyári szabadság,őszi, téli, tavaszi szünet. igy már megértem a ragaszkodást, meg azt is, hogy miért megy néhány alkalmatlan is tanárnak...”
 • 177. kolera 2008. április 05. 23:31
  „de a jelzáloghitelnek is van törlesztőrészlete,amit folyamatosan fizetnie kell nem? vagy fizeti rendesen, vagy viszik a sulit a gyerekek feje fölül nem? vagy fizetést ad, vagy fizet a banknak.”
 • 176. boci6 2008. április 05. 13:25
  „De nem ám...A következő fizu.....Én nem is maradnék...”
 • 175. azért nem kell hasraesni 2008. április 05. 12:22
  „végre! vágon kívül a többi vokis tagisk. is megkapta az elmaradt bért??? mi a helyzet pordányon pl? írjátok meg! ja és tegyetek félre pénzt, ki tudja mennyi ideig kell legközelebb nélkülöznötök!!! és keressetek új munkát is!!! itt nincs jövő.”
 • 174. megyén kívüli 2008. április 04. 22:06
  „Osli!
  Te vagy az ostoba falusi paraszt! De nem is ostoba, inkább bunkó! úgy látszik tele vagy lével! Mert ha nem így lenne, átélnéd azoknak az embereknek a helyzetét, akik a fizetésükből élnének! Őket döntötték romba! Hát azért mondtak fel! Különben meg nálunk amikor felmondott valaki, az ottmaradtak pár napon belül megkapták pénzüket! Akkor kit is döntöttek nyomorba? !”
193 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A községek alig fele a hálón

Rábaköz - A Rábaköz településeinek több mint fele nem rendelkezik önálló honlappal. Akiknek van,… Tovább olvasom