Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Útzár a kertek alatt traktortilalommal

Farád - Egy lezárt önkormányzati út miatt kereste meg szerkesztőségünket Bán Lajos farádi gazda. A „kertek alatti" útról szerinte indokolatlanul tiltották ki az amúgy csekély traktorforgalmat.
„A kertem alatt megy egy önkormányzati út, de nem tudom a birtokomat megközelíteni, mert lezárták" – panaszolta a Kisalföldnek a farádi Bán Lajos. A gazda szerint az új szomszédokat zavarta a traktorok hangja, a községvezetés pedig hallgatott rájuk és megtiltotta a közlekedést a „kertek alatt". Tompos Béla polgármester „közösségi érdeket" emleget a lezárással kapcsolatban.

– Már gyerekkoromban is rendben tartottuk ezt az utat, nemcsak mi, hanem a szomszédok is használták rendszeresen – mondta Bán Lajos.

– Vagyunk itt néhányan gazdálkodók, igencsak szükség lenne az utunkra, hiszen a bálákat például erre hordtuk be az udvarra. Most azonban kerülnünk kell a Rudas utca felé.

– Hivatalos mérnöki karók bizonyítják, hogy elvileg négyméteres út állna rendelkezésünkre. Beadványt írtam az önkormányzatnak, öt hónap után válasz is jött, amiben leírják, hogy jogosan zárták le.

Bán Lajosnak és szomszédainak kerülniük kell, ha udvarukra a kertek alól akarnak behajtani.
Bán Lajosnak és szomszédainak kerülniük kell, ha udvarukra a kertek alól akarnak behajtani.

Bán Lajos nem vitatja, hogy az önkormányzat mint tulajdonos joggal záratja le az utat. Ám egy kis belátást kérne a falu vezetőitől. Ő úgy véli, nem volt olyan nagy forgalom, hogy bárkit is zavarna. Ráadásul csak szezonban, elsősorban bálahordáskor használnák.

– Bosszantó ez a helyzet, hiszen ezt a területet annak idején azért hagyták meg útnak, hogy az itt lakó gazdák könnyebben bejárhassanak telkeikre. Erre most az önkormányzat átgondolás nélkül megszünteti ezt a lehetőséget – tette hozzá a farádi gazda.

Tompos Béla, Farád polgármestere érdeklődésünkre megjegyezte: a Vasút utca burkolatát védik az intézkedéssel.

– Többéves ügyről van szó és nem a gazdákat akartuk bántani – fogalmazott a polgármester. – A Vasút utcában csupán egy vékony rétegű aszfaltburkolatot tudtunk finanszírozni, amit most védeni akarunk. A nehézjárművek közlekedése ugyanis igencsak megviselte a burkolatot. Az új szomszédok eljárása, mellyel teljesen „elbarikádozták" az utat, természetesen nem jogszerű. Erre figyelmeztettem őket, de az önkormányzat rövid időn belül megoldja a problémát. Sorompót állítunk a területre, ami a gyalogosok, kerékpárosok, illetve a személyautók áthaladását lehetővé teszi, ugyanakkor nagyobb járművek elhaladását megakadályozza.

Tompos Béla úgy látja: Bán Lajosnak és szomszédainak mindössze 300–400 méternyit kell kerülniük a lezárás miatt. „A Vasút út a községé, a felújítás költségeit is mi álljuk. Azt hiszem, a kertek alatti út lezárásával a közösség érdekeit képviseljük" – fejtette ki Tompos Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitépte a hűtőcsöveket és a rézvezetékeket

Sopronnémeti - A rongálással több százezer, a lopással 100 ezer forintos kárt okozott egy… Tovább olvasom