Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Útfelújítások saját erőből, kevesebb pénzből

Rábaköz - Egyre kevesebb pénz jut a községekben út- és járdafelújításra. A pályázatok sem túl jók. Rábacsécsényben például a pályázati támogatás kevesebb volt, mint a saját erő.
A rábaközi önkormányzatok többsége ebben az évben nem tudott jelentős pénzt út- és járdafelújításra fordítani. Volt, ahol mindössze 20 ezer forintot költöttek – útpadkára –, akadt település, ahol még ennyit sem.

Rábasebesen pályázati támogatással szerették volna a Petőfi utcát felújítani. Benyújtott igényüket azonban elutasították, ezért kénytelenek saját erőből elvégeztetni a karbantartást. Különösen a szennyvízcsatorna fektetésekor átvágott burkolatrészeknél fontos a hibák javítása. Erre a célra egymillió forintot tudnak fordítani a Rába-parti településen.
Árpáson tavaly 300 ezer forint jutott útrendezésre, a Közép sori részen megoldották a csapadékvíz elvezetését is. Szabó András polgármestertől megtudtuk: amíg a szennyvízcsatorna-rendszer el nem készül, nem is kezdenek nagyobb munkába. Addig is, ahol mindenképpen szükséges, javítják a burkolatot. Várhatóan jövő tavasszal állhatnak neki a komoly útfelújításnak, amit Árpáson is pályázati támogatással szeretnének megvalósítani.

„Nincs annyi pénzünk, hogy önerőt biztosítsunk, ezért pályázni sem tudunk" – indokolta Póczik András, Páli polgármestere, miért maradtak el idén a beruházások.

– Útjaink rendben vannak, ezért igazából járdafelújításra, építésre lenne szükség nálunk, ami összesen 10 millió forintba kerülne a Vasút és a Petőfi utcákban – fejtette ki Póczik András. – Ehhez azonban közel 50 százalékos saját forrást kellene felmutatnunk, de önkormányzatunk jelenleg nincs ebben a helyzetben. Ha jövőre kedvezőbb kiírásokkal találkozunk, mindenképpen reagálunk, hátha sikerül támogatást nyernünk.

Németh István páli falugondnok is úgy véli, szükség lenne járdaépítésre a faluban. „A helyieknek is jogos igénye ez, de azt megértik, hogy pénz nélkül nem lehet elvégezni a munkát. A Vasút utcában és a Petőfi utcában inkább az úttesten közlekednek a gyalogosok is, ami balesetveszélyes. Ezért kellene járdát építeni" – fogalmazott.

A rábacsécsényi önkormányzat sikeresen pályázott. Igaz, önrészük nagyobb, mint az elnyert támogatás.

– 1,2 millió forintot nyertünk regionális pályázaton, ehhez 1,8 milliót teszünk. Ennyi pénzből 200 méternyi útszakaszt tudunk felújítani, a Petőfi utca úgynevezett „Kölpélyes" felőli részét. Idén aztán ki is merült a kassza és nem futja több beruházásra. Bízom benne, hogy jövőre aztán nagyobb forrásaink lesznek és még járdaépítésre is kerül – jegyezte meg Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármester.

Vadosfán idén útpadka-felújításra költöttek 20 ezer forintot. Szakács Lajos polgármester érdeklődésünkre elmondta: útjaik „tűrhető" állapotban vannak, a nagyon rossz járdaszakaszokat tavaly tették rendbe. „Nem jelentős az önkormányzat kezelésében lévő útszakasz hossza falunkban. Ami önkormányzati tulajdon, megpróbáljuk megfelelő szinten tartani" – tette hozzá Szakács Lajos.


Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tanulással lehet előbbre lépni

Csorna - Dolgozik és tanul, kevés szabadidejét igyekszik ésszerűen eltölteni. Bogdán Mónika roma… Tovább olvasom