Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Útban a magyar álom megvalósulása felé

Télben, hóban is szaporodik az őshonos állatfarm olnér István tanyáján.
Új tagok érkeztek a vadosfai Lisztes-tanyára. Molnár István sajátos „állatfarmján" szürkemarha-borjú, mangalicamalacok és rackajuhok születtek. De ott vannak még a régiek, a bivalyok is. A gazda fokozatosan építi fel a magában elképzelt „magyar szigetet", de mint mondja, mostanában se ideje, se tőkéje nincs az álom megvalósítására.
– Három szürke marhát a közelmúltban értékesítettem, most három bika és két tehén van, illetve Gömbi, a kisborjú, „aki" szeptemberben született. Rövidesen újabb lakó érkezik, hiszen Kajla várhatóan két-három hét múlva ellik – mutatta be a jószágot Molnár István.

A gazda a mangalicatartásra „állt rá", mert mint mondja, a hízóbika nem volt annyira jó üzlet. – A mangalicadisznó biztosabb megélhetésnek tűnik most. Igaz, szigorúak a feltételek. Nagyon odafigyelnek a tenyésztésre, hiszen genetikailag védett fajtáról van szó, vezetjük a szaporulati naplót, szükséges a törzskönyv és ezenkívül is van még adminisztráció. A piac biztosnak látszik, nincs ingadozás, az ár is stabil. Gyulára szállítunk, és élősúlyban 350 forintot adnak érte kilónként.

Molnár István fontosnak tartotta hozzátenni: mielőtt bárki elámulna e „magas" felvásárlási áron, tudni kell, hogy a 150–180 kilogrammos vágási súlyt másfél év alatt éri el a mangalica.
A vadosfai termelőnek a mezőgazdaság mai helyzetéről, mint mindig, most is megvan a sommás véleménye. Néhány hónappal ezelőtt azt mondta: levágja a bikákat és a szegények között osztja ki a húst, annyira nem éri meg a tartásuk.

– Akkor elkeseredésemben fogalmaztam így, de a helyzet azóta sem sokat változott. Ugyanúgy szenvedünk mi is, mint a többi gazdálkodó.
Én úgy látom, hogy valakiknek ma egyáltalán nem érdekük, hogy ez az ágazat jól működjön. Minden feltétel adott: a föld, a szakértelem, a magyar paraszt töretlen munkakedve, mégis valamilyen hiba mindig belecsúszik a gépezetbe.

A mezőgazdaság két részre van osztva: vannak, akik ebben dolgoznak és vannak, akik viszont ebből élnek. E két réteg nem ugyanaz. Aki sokat dolgozik, mindenféle szabályzókkal, gátakkal találkozik, de vannak felvásárlók, üzletkötők, akik ócsárolják termékeinket, állományunkat, mégis ők járnak milliós luxusterepjárókkal. Nem irigylem tőlük, de hogy ez így nem helyes, az biztos. A fogyasztó és a termelő között óriási rés van, és ebben a résben, illetve a zavaros vízben nagyon sokan halásznak kedvükre és élnek jól.

A nehézségek ellenére Molnár István jól érzi magát a birtokon, különösen, ha kedvencei között lehet. Ilyenkor elégedett, illetve még ekkor sem teljesen.

– Az elégedettség tunyasághoz vezet, szerintem éppen az elégedetlenség viszi előre az embert, hogy teljesítse céljait. Az állatok egyelőre még nem olyan körülmények között élnek, ami megilletné őket, de igyekszem. Szeretném a környezetet rendbe tenni, erre nyertem a megyei önkormányzattól 160 ezer forintot. Karámrendszer kell és olyan „útvonal", amelyen a birtok körbejárható, hiszen már most is számos környékbeli iskola és óvoda volt vendége a tanyának. Egy szintet szeretnék elérni, biztonságot magamnak és a családomnak.

Ötvenévesen nagy terveim már nem lehetnek, de azt a „magyar szigetet", amit megálmodtam, szeretném a fiaimnak, később az unokáimnak megmutatni, átadni. Ahogy a nagyapám adta át nekem a bölcsességét annak idején – jegyezte meg Molnár gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet vállal az iskola

A kapuvári Széchenyi-iskola névváltoztatása mögött újabb feladatok vállalása áll. Tovább olvasom