Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Utat mutatnak az önállóbb élet felé

A kapuvári fogyatékossággal élők napközi otthonában azért dolgoznak, hogy az ellátottak önállósága fejlődjék, s ezzel a családtagok terhei is csökkenjenek.

Négy éve alakult a Nyitott Kapu­vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ. A családsegítő intézet utódjaként működő intézmény a városi pályázatból felújított volt ápolási otthonház helyére költözött.

A központ a már korábban is biztosított szociális szolgáltatások mellett – idősek nappali ellátása, étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres
házi segítségnyújtás, családsegítés, közösségi pszichiátria és gyermekjóléti szolgáltatás – új ellátást is indított: napközi otthont fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek számára. A kapuvári térségben hiánypótló intézmény szakképzett személyzete hét felnőtt és két kisgyermek gondozását kezdte meg akkor. Ma a 35 ember befogadására tervezett intézmény 28 „napközist" gondoz. Az elmúlt négy év során pedig összesen 44 rászorulóval foglalkoztak: gyermekekkel, felnőttekkel egyaránt. A központ teljesen akadálymentes, minden adott itt a színvonalas szakmai munkához.

Közös rendezvényeken erősítik a közösségi összetartozás élményét.
Közös rendezvényeken erősítik a közösségi összetartozás élményét.

„A napközi otthon működésének alapelve, hogy az ellátottak mentális és fizikai állapotát szinten tartsuk, lehetőség szerint fejlesszük. Azzal, hogy napköziseink önállósága fejlődik, egyben a családtagok terhei csökkennek" – tájékoztatott Garabné Gulyás Mária vezető.

Hozzátette: még tudnak fogadni újabb ellátottakat, Kapuváron túl a Kapuvári járás településeiről és Fertődről, Fertőszentmiklósról is. A napközi nyolcórás szakmai felügyeletet vállal. Az ellátást segítendő foglalkoztatószobákat, közös társalgót, mozgástermet, fejlesztőhelyiségeket alakítottak itt ki, valamint lehetőség van csoportos és speciális egyéni foglalkoztatásra is.

A Kapuvári járásból mozgás­, látás­, hallás- és értelmi sérülteken, valamint halmozottan sérülteken és autistákon segítenek.

Az otthon negyedik születésnapját az intézmény dolgozói, ellátottjai és a hozzátartozók műsorral és gulyáspartival ünnepelték meg napokban.

A fertőszentmiklósi Takács Józsefné 19 éves fia, Takács József Gábor Sopronban tanul. Nyaranta jár a kapuvári napközibe, mivel otthon nem tudja magát ellátni. – Elégedett vagyok az intézménnyel, a fiam már a harmadik nyarát tölti itt. Nagyon szeret ide járni, hiányozna neki ez a közösség. Sokat foglalkoznak a napközisekkel, segítik őket, programokat és kirándulásokat is szerveznek. A gyerekek igazi közösségként működnek együtt" – mondta el érdeklődésünkre az 52 éves asszony.

Hozzátette, a mindennapjait is megkönnyíti a központ, hiszen a fiát nem lehet magára hagyni, így napközben ő könnyebben megbirkózik a ház körüli teendőkkel is.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyos ÍzvadÁszok

Nemrégiben Maglód volt a házigazdája a Szabadtűzi Lovagrend és az IPA főző- és süteménykészítő… Tovább olvasom