Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Úsznak a kertek és a pincék Kapuváron

Évtizedek óta nem láttak ekkora belvizet a kapuvári Kisfaludi sor és környékének lakói. Az ingatlantulajdonosok szerint a kertek és a pincék teljesen eláztak. A lakók úgy vélik, a szomszédos bányatavak és az eltűnt elvezető árkok okozzák a problémákat. Az ügyben rendőrségi feljelentés is történt.
Elázott kertek, víz alatt álló pincék és szinte tószerű elöntés jellemzi Kapuvár déli részének ingatlanjait és a környező földterületeket. A Kisfaludi sor és környékének lakói elkeseredettek, van olyan, akinek pincéjében ötven centi víz hömpölyög, de többségük már lemondott a kertek műveléséről is. A lakók gondjaikat sorolták a Kisalföldnek.

– Huszonöt éve lakom itt, de ilyen áldatlan állapotokkal még nem találkoztam – kezdte a helyzet ismertetését Nagy Kutasi József, a Kisfaludi sor utolsó előtti házának lakója. Elmondta: kertjében lassan csónakkal is lehet közlekedni, pincéje, garázsa és a terménytárolók is vízben állnak. A férfi keserűen jegyezte meg: az eltárolt gyümölcsei és zöldségei mind egy szálig tönkrementek. A maga erejéből már tehetetlen a háza felé folyó belvízzel szemben.

Soós György: ˝Ha tönkremennek a gyümölcsfáim, milliós is lehet a kár.˝
Soós György: ˝Ha tönkremennek a gyümölcsfáim, milliós is lehet a kár.˝

Az utca 18-as házának lakója, Soós György lapunknak elpanaszolta: az évtizedek alatt kialakított gyümölcsöse épp a napokban válik az enyészet martalékává, egész kertje víz alatt áll, ez semmiképpen nem tesz jót a gyümölcsfáknak. Amennyiben azok tönkremennek, a kára a milliós nagyságrendet is elérheti. A helyzetet tűrhetetlennek minősítette, mint mondta, a pincében tárolt almatermést kidobhatja.

A kert művelhetetlen és a pincébe is csak vízhatlan lábbelivel érdemes lemenni – mondta a következő szomszéd, Gréczi József. Hangsúlyozta: az udvaron tárolt nagy mennyiségű tűzifa egy része is teljesen átázott. A fiatalember hozzátette: évek óta fejleszti gyümölcsösét, ám jelenleg úgy tűnik, a belvízzel semmivé válik a sok év munkája.

Gréczi József: ˝A pincékben eltett terményekről már lemondhatunk.˝
Gréczi József: ˝A pincékben eltett terményekről már lemondhatunk.˝

Úgy vélem, a környék gyümölcsösei az utóbbi évek megemelkedett talajvizét is megsínylik – avatott be a részletekbe Horváth János. A déli városrész utolsó házában élő férfi elmondta nem első alkalommal fordul a hatóságokhoz a házát mára szinte körbeölelő belvíz ügyében. Panaszát 2009-ben is megalapozottnak minősítette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, mely akkori levelében megjegyezte: a környék belvízgondjainak hátterében a szomszédos bányatavak és az évek során eltűnt vízelvezető árkok, csatornák állhatnak. – A házam és a kiegészítő épületek építését 2004-ben kezdtem el, mindegyikre érvényes építési engedélyek alapján, ám azt hangsúlyoznom kell, abban az időben még csak nyomokban sem lehetett ekkora belvizet látni, jelenleg pedig egy szigetre hasonlít az ingatlanom – tette hozzá. Horváth János elmondta: a nagyobb belvíz és talajvíz 2008 környékén jelent meg a területen, melynek kialakulását ez idáig számos módon kutatta, legutóbb már feljelentést is tett az ügyben ismeretlen tettes ellen a Kapuvári Rendőrkapitányságon. – A fellelhető régebbi térképek és a kutatásaim alapján elmondhatom, a szomszédos babóti és a kapuvári határból nem egy elvezető árok egyszerűen eltűnt és úgy gondolom, a szomszédban fekvő bányatavak sem tettek jót a vízhelyzetnek – fogalmazott Horváth János. Hozzátette, úgy tudja, hogy utóbbiak – mesterségesen megemelt – szintje jelenleg magasabban van, mint a környező belvízé.

Olvasóink írták

 • 2. vtomi92 2013. április 09. 08:57
  „Gratulálok Turbók Úrnak! Nagyszerű cikk! Leszámítva, hogy sajnos annyi helyismerete sincs, hogy nem Kisfaludi, hanem Kisfaludy sorról van szó. Tiszteljük meg az utca névadóját, hogy helyesen publikáljuk a helyszínt!...”
 • 1. Gene 2013. április 08. 13:53
  „először is. nagyon sajnálom azokat akiket kár ért a BELVÍZ MIATT.
  de a cikkben több dolog is megragadott.
  ne ellenségképet keressenek, mert az időjárás ilyen. sajnos az utóbbi időben ez van, szerintem még lesz is. már elcsépelt dolog, de a felmelegedés miatt átalakul-eltolódik az időjárásunk.
  a belvíz miatt nem a tavat kell okolni, árvíz miatt nem a Rábát kell lecsapolni, a balatont betemetni, mert kiönt. hozzá kell igazodni. a patakok, folyók, tavak, föld alatti víztárolók egy, a természet alkotta közlekedőedény-rendszer részei. tehát a vizszint a talajban egyforma szinten mozog. konkrétan ha magas a tóba a víz, akkor a környezetében is olyan magasan van. MESTERSÉGESEN ITT NEM LEHET FELDUZZASZTANI. honnan is lehetne, meg a fölösleg úgy is elfolyna, kiegyenlítődne. nagyon sok csapadék leesett ezen a télen, nem csak itt van gond, ezt látjuk is a médiából, tett már valaki feljelentést az égiek ellen, mert sok eső esik, kiöntött a Tisza. persze hogy a tettes ismeretlen, hát hogyne. meg hát vannak laposabb területek, hogyha több csapadék esik, akkor legelőször ott fog megjelenni, mert ott látszik meg először. Kapuváron több ilyen létezik és bizony ott is elönti a pincéket, laposabb kerteket. ott kit jelentenek fel?
  ez a cikk úgy írodott meg, (a megszólalók szavaiból nekem ez jön le, bocs ha félreértem) mintha valaki miatt lenne, és nem valami (belvíz) miatt. nem ez volt ezzel az üggyel az első csörte. az, hogy az árkokat nem gondozzák, az baj.
  arra kiváncsi lennék, ha nagy aszáj lenne, akkor kit jelentenének fel, az "ismeretlen tettesek közül". kiszáradnak a fák nincs víz a kutakban tönkremegy, elszárad minden. ha meg elfagy minden, akkor kit vesznek elő, mert hát olyan időben is lehet ilyen, amikor már nem szokott lenni. ha valaki mezőgazdasággal foglalkozik, akkor ezzel nagyon is tisztában van, akkor meg minek a rácsodálkozás, nem értés, okolódás.
  a Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, meg nem a tavakat, hanem az árkokat okolhatta, szerintem, mert ha valaki, akkor ők nagyon is tisztába vannak a vizek mozgásával a talajban. EGY TÓ MIATT NINCS BELVIZ!!!

  még egyszer hozzáteszem, hogy nagyon sajnálom azokat akiket kár ért itt Kapuváron és a Rába partján (Vas megye), a Duna és Tisza mellett élőket, az ország laposabb területeit elárasztó belvíz és az árvíz miatt!
  de az időjárást még sajnos nem tudjuk befojásolni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz műfüves pálya Bősárkányban

Várhatóan jövőre készül el a faluban a műfüves focipálya. Szalay Imre polgármester elmondta: a… Tovább olvasom