Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Urnás temetkezés: falvakban is mind gyakoribb

A falvakban még elsősorban a koporsós temetés a meghatározó, a városokban egyre gyakoribb az urnás szertartás. Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője beszélt a temetkezés rendjének változásairól.
Mára egyre elterjedtebbé válik az urnás temetkezés is, majdnem felét teszik ki az összes szertartásnak. Ez a mérték a költségekből és a hozzátartozók megváltozó felfogásából ered. Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője tapasztalatairól beszélt lapunknak.
Elmondása szerint az emberekre, míg élnek, kevésbé figyelnek, haláluk után viszont „többet foglalkoznak velük".

Változóban a temetkezés rendje: A csornai Szent Antal-temető urnaoszlopai.
Változóban a temetkezés rendje: A csornai Szent Antal-temető urnaoszlopai.

Az idős korosztály gyakran jár temetőbe, az 50–60 év körüliek kevésbé, a fiatalok pedig jóval ritkábban látogatják a temetőt, például mindenszentekkor. Kérdésünkre, hogy ennek mi lehet az oka, azt válaszolta, hogy a fiatalok a nagyobb elfoglaltságra hivatkoznak, ám a vezető úgy véli, amire időt akarunk szakítani, arra találhatunk módot.
Abdai Imre azt is elmondta, hogy a településeken a temető általában önkormányzati vagy egyházi tulajdonban van, így ezeken a településeken kisebb ráfordítással könnyebben végezhető a munka. A városi sírkertek rendben tartása nagyobb feladat, hiszen itt jelentősebb területen kell megoldani többek között a fűnyírást és a szemét elszállítását és szembe kell nézni a mindennapos viráglopásokkal.

Mára a falvakban is egyre nagyobb számban terjednek el az urnás temetések. Több hozzátartozó választja ezt a módját az örök nyugalomra helyezésnek, de van lehetőség az urna földbe helyezésére vagy urnaoszlopokba, urnafalakba történő temetésére is. Az urnaoszlopok is kezdenek egyre gyakoribbá válni.

Mostanában már arra is van példa, hogy az elhunyt urnáját otthon helyezik el, egy erre kijelölt helyen. Vagy folyóvízbe, mezőre szórják szét, esetleg repülőgépről hullatják ki a hamvakat a kívánt helyre.
– Fontos ilyen esetekben a terület tulajdonosának hozzájárulása, a jogszerűség és a végtisztesség megadása miatt is. Méltatlan lenne az elhunythoz, ha a semmibe szórnák a hamvait, mindenki tudta és beleegyezése nélkül – tette hozzá Abdai Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári kórus is fellép(ett)

Két magyar ifjúsági kórus is fellépett a versenyzők között Bécsben, a Summa Cum Laude ifjúsági zenei… Tovább olvasom