Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Üres házak sok gazdával Dénesfán

A rendezetlen tulajdonviszonyú telkekkel nem tud mit kezdeni a dénesfai önkormányzat. Érdeklődő pedig van: fiatal családok, amelyek építkeznének a faluban.

A dénesfai önkormányzat továbbra is folytatná falumentő programját, de akadályokba ütközik. Omladozó házakba, üres, elhanyagolt, gazos telkekbe. Olyanokba, melyek pár százezer forintot érnek, de tulajdonviszonyaik rendezetlenek. Takács Lajos polgármester elmondta: az elmúlt tíz évben az önkormányzat tíz házat vásárolt meg, melyeket fiatal, kisgyerekes családoknak adtak, kedvezményes bérleti konstrukcióval.

Takács Lajos polgármester azt szeretné, ha a rendezetlen telkek sorsa megoldódna. Ehhez megfelelő jogi háttérre lenne szükség
Takács Lajos polgármester azt szeretné, ha a rendezetlen telkek sorsa megoldódna. Ehhez megfelelő jogi háttérre lenne szükség


– Egységes a képviselő-testület ebben a kérdésben. Úgy véljük, falunk jövőjének szempontjából ez a legjobb befektetés – magyarázta Takács Lajos. – Az érdeklődés folyamatos, lennének, akik olcsó építési telket keresnek. Ilyen van is a községben, de nem tudjuk megszerezni. Az eredeti tulajdonosok évtizedekkel ezelőtt meghaltak, ahogy sokan az örökösök közül is. Nagyon sok már a tulajdonos, akik közül jó néhányan azt sem tudják, merre van Dénesfa. Az épületek összedőltek, hármat az önkormányzat költségén bontattunk el, hogy elhárítsuk az életveszélyt. Több százezer forintunkba került mindez. Mi nyírjuk a füvet, irtatjuk a bokrokat, és a ráfordítás soha nem jön vissza, hiszen nem tudjuk azt behajtani. Hiába küldünk felszólítást, a megkeresés visszajön, hiszen szerte a világban élnek az örökösök.

Takács Lajos úgy véli, kormányzati segítségre, a jogszabályok megváltoztatására lenne szükség. Az elmúlt tizenkét évben ugyanis nem találták meg azt a jogi utat, ami megoldás lenne a szerinte áldatlan helyzetre. „Legalább öt ilyen telek van Dénesfán. Érdeklődők viszont rendszeresen jönnek, keresik az olcsó házhelyet, de hiába" – jegyezte meg a polgármester.
Dr. Gál László jegyző a Kisalföld érdeklődésére úgy fogalmazott: gyors megoldás ebben a helyzetben nem létezik.

– Mi első körben közösségellenes magatartássá nyilvánítottuk azt, ha valaki nem gondozza portáját és környékét – mondta dr. Gál László. – Így közigazgatási bírsággal sújtható a tulajdonos, ha pedig nem fizeti be, az összeg az ingatlanra terhelhető. Egy idő után kérhetjük a végrehajtást, mely során esetleg az önkormányzat tulajdonossá válhat. Az elbirtoklás szintén bonyolult jogi procedúra és igencsak hosszú ideig tart. Gondot okoz az is, hogy a tulajdoni viszonyok gyakran rendezetlenek, ilyenkor póthagyatéki eljárás indítható. Azaz lehetőségeink lennének, de gyors eredményre nem lehet számítani.

Dr. Gál László hozzátette: volt rá példa, éppen Dénesfán, hogy végrehajtási eljárás során lett ingatlantulajdonos az önkormányzat. Olyan is előfordult, hogy az örökösök értékét vesztett birtokukat a községnek ajándékozták.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrártámogatások: közeleg a határidő

Május 15-ig nyújthatják be a mezőgazdasági termelők az agrártámogatások iránti igényeiket. Változtak… Tovább olvasom