Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Unokáktól kaptak kedvet a nethez

A telefonálástól a levelezőrendszereken és a közösségi oldalakon keresztül egészen a képszerkesztésig számos módon és tartalommal használják a rábaközi idősebbek a számítógépet és az internetet. Körképünk szerint egy átlagos hatvanéves egytől akár öt órát is tölthet a gép előtt.

Egy oktatással is foglalkozó cég jóvoltából a minap számítógép-kezelői tanfolyam indult a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban. Többszörös a túljelentkezés. Lapunk ennek kapcsán felmérést készített a hatvan év felettiek számítógép-használati szokásairól, a használt programokról és a megszerezni kívánt tudás későbbi hasznáról, előnyeiről. A Kisalföld egy januári felmérése szerint minden tíz megkérdezett nyugdíjasból már hét-nyolc rendszeres net- és géphasználó. Az akkor megkérdezett nyugdíjasok közül 66 százalékuk rendszeresen levelez a számítógépen keresztül, 31 százalékuk játékra is használja a gépet, 85 százalékuk hallott a közösségi oldalakról, 46 százalékuk használja is. A lap felmérése szerint az idős számítógép-használók 83 százaléka a netes telefonálásról is hallott már, 48 százalékuk pedig használja is azt.

Az idősebbek életében egyre nagyobb szerep jut a számítógépnek, ezért a tanulásra is hajlandóak időt áldozni.
Az idősebbek életében egyre nagyobb szerep jut a számítógépnek, ezért a tanulásra is hajlandóak időt áldozni.

Ezen felmérések a megyeszékhely nyugdíjasai között készültek, a Rábaközben megkérdezetteknél jobbára megegyeznek az arányok, ám például a számítógépes játékokat még nem használják ilyen arányban.
A 68 éves, kapuvári T. Gy.-né három éve, az unokák révén találkozott először a számítógéppel, akkoriban jobbára a gyermekek háta mögött azok játékait nézegette. – A három unoka aztán kíváncsivá is tett, ezért gyorsan beiratkoztam egy tanfolyamra, ahol a gép kezelését, működését oktatják – mondta a kapuvári hölgy. Tanulmányait elősegítendő a családtól karácsonyra egy laptopot kapott, melynek kezelésében egyelőre az idősebb unokára támaszkodik. – Lassan-lassan levelezésre és kisebb mértékben otthoni munkára is használom a gépet, mely egyre inkább a hétköznapok részévé válik nálam is – tette hozzá. Kiemelte, egyelőre napi egy órát ül a gép előtt, ám a későbbiekben, az irodai alkalmazások megtanulásával ez az óraszám vélhetően nőni fog. Ugyancsak a kapuvári tanfolyamon ismerkedik a számítógép rejtelmeivel a 78 éves Jerkó Gyula.
Mint a Kisalföldnek elmondta, három éve vett egy laptopot, melyre fotóit helyezi fel, valamint a híreket olvasgatja rajta. – Napi öt órát is a gép előtt töltök, fotóim szerkesztése, rendszerezése veszi el az időt, ezen munkák jobb megismerését tűztem célul magam elé – mondta Jerkó Gyula. A 62 éves Kocsis Lászlóné négy éve már szinte rendszeres számítógép-használó. Kanadában élő testvéreivel nap mint nap beszél az interneten. Napi 1–1,5 órát ül a gép előtt, ám ha jobban beletanulna, úgy véli, több időt is szánna rá. – A böngészőprogramokat, a levelezést használom, játékra egyelőre nem is gondolok – mondta.

A hatvanéves Füzi Imre és felesége már a harmadik számítógépet „nyúzza" kapuvári lakásában. Van hordozható és asztali gépük is, a férj mezőgazdasággal foglalkozik, ehhez a világhálón szerzi ismereteit. Úgy véli, még sok a tanulnivaló, napi egy órát tölt a gép előtt. Ahogy felesége lapunknak elmondta, férjénél valamivel többet foglalkozik a géppel, a világhálóról kézimunkahobbijához szerez több információt. – A tanulástól több hozzáértést várunk a számítógéphez, úgy tűnik, immár kihagyhatatlan lesz a gép a mi életünkből is – fogalmazott Füzi Imréné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna profitált

˝Turi György maga döntött arról, hogy hátat fordít a jobboldalnak. Valószínűleg csak Sopronból tűnik… Tovább olvasom