Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepköszöntő a rendházban

Csorna - Az adventi időszakot köszöntötték szombaton Csornán. Az ünnepség keretében megnyitották az intézmény új kiállítását is, amely a mariazelli zarándoklat történetét mutatja be.
Adventköszöntő ünnepséget tartottak szombaton Csornán, a premontrei rendházban. A csornai múzeum hagyományos rendezvényén dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, prépost-prelátus gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún.

Az ünnepség résztvevőit V. Szalontay Judit, az intézmény vezetője, illetve Perger Gyula megyei múzeumigazgató köszöntötte. Adventköszöntőt dr. Horváth Lóránt Ödön mondott.

– Az advent időszaka szent idő, megszenteli a várakozás az Úr eljövetelére – mondta a premontrei apát. – Csak azt várjuk, aki valami jót ad nekünk. Isten egyszülött fiát adta nekünk, mert nagyon szeretett és szeret minket. Adventben Máriát is köszöntjük, aki kilenc hónapig várt a fiára, mi csak négy hétig a karácsonyra, Jézus születésnapjára. Köszönteni valakit és köszönni neki valami jót szinte ugyanúgy hangzik, szinte ugyanazt jelenti. Az angyal köszöntötte Máriát, Mária pedig megköszönte hálaénekével, hogy őt választotta az Isten. Magasztalta az Istent, ezért magasztaljuk őt mi is adventköszöntőnkben: „Boldog vagy, Mária, mert hinni tudtál, amikor a hit kialudt a földön. Te vagy a mindenség aranymécsese, Te vagy a förgeteges viharok éjszakáján a reménysugár, mely Isten házának ablakából hazahívogat. Te vagy az asszony, ki meggyújtottad a szombati fényt a földön. Lágy fényt, reménysugárt hoztál a vakok szemének. Napba öltözött úrnő, lábad alatt a Hold. Csillagkoszorús asszony, ki győzött az őskígyó fölött."
A köszöntő után dr. Horváth Lóránt Ödön meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún.

Csak azt várjuk, aki valami jót ad nekünk – mondta dr. Horváth Lóránt Ödön apát, aki meggyújtotta az első gyertyát a koszorún.

Az adventköszöntő keretén belül nyílt meg a Csornai Muzeális Gyűjtemény új kiállítása A rábaközi búcsújárók Csornától Mariazellig a fényképek és tárgyak tükrében (1890–2007) címmel. A tárlatot dr. Kühár Ede O. S. B. ajánlotta a vendégek figyelmébe. A bencés atya tizenhét évig volt a mariazelli kegyhely magyar gyóntatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldünk a költészetben

A napokban rendezték meg a Szülőföldünk a költészetben elnevezésű hagyományos vers- és prózamondó… Tovább olvasom