Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Ünnepi fények és tűzijáték: hagyományok, költségek

Többnyire ragaszkodnak az ünnepi külsőségekhez – és így azok költségeihez is – a rábaközi önkormányzatok.

A díszítést mindenhol elkészítik, a tűzijátékot viszont csak a nagyobbak engedhetik meg maguknak.

Kapuvár önkormányzata 600 ezer forintot fordít a város ünnepi kivilágítására. Hámori György polgármester elmondta: – A visszajelzések alapján a helyieknek tetszik a város ünnepi külseje és elvárják tőlünk a szilveszteri tűzijátékot is. Utóbbira évente 3–400 ezer forintot fordítanak a költségvetésből.

Néhány éve kiegészítő programra is invitálják a helyieket: a katolikus plébánián egy pohár pezsgővel koccintanak az új évre.

Csornán is több éve világítják ki füzérekkel a központot. Városházi információk szerint erre évente 150 ezer forintot fordítanak egy helyi vállalkozó segítségével. A város is tart központi tűzijátékot szilveszterkor.

Kapuvár fényei – A város 600 ezer forintot fordít a díszkivilágításra. Tűzijátékot is rendeznek szilveszterkor.
Kapuvár fényei – A város 600 ezer forintot fordít a díszkivilágításra. Tűzijátékot is rendeznek szilveszterkor.

A 2000 óta rendezett program évente 270 ezer forintjába kerül a helyi költségvetésnek. Mellette egy-egy pohár pezsgővel várja a helyieket a csornai önkormányzat.

A Rábaköz kisebb települései nem tudják vállalni a tűzijáték költségeit, ám díszkivilágítással szinte minden település készül.

Beledben négy éve vásárolták azt a készletet, mellyel az ünnepeket várják. Tompáné Balogh Mária polgármester szerint a világító díszekre már ráférne egy felújítás vagy új beszerzése, ám a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé. A felszerelés évi húszezer forintba kerül.

– Tűzijátékot nem rendez a városháza, Beledben szilveszteréjjel tíz-tizenöt háznál lőnek ki rakétákat, a fényeket a település szinte minden lakója élvezheti – tette hozzá a beledi polgármester. Hasonló szilveszteri tapasztalatai vannak Horváth Ferenc szárföldi polgármesternek is, aki szerint a helyiek biztosítják a tűzijátékot szilveszterkor. – Az önkormányzat nem költ utóbbira, ám a települést hat-hét éve rendszeresen feldíszítjük; évente 100–150 ezer forintos költséggel – mondta Horváth Ferenc. A napjainkban már gazdag készletet több részletben vásárolták meg. A beledi körjegyzőtől, Gál Lászlótól megtudtuk: a kisebb települések díszkivilágítása tízezer forinttal terheli a helyi büdzsét évente.

Olvasóink írták

  • 2. 13.István 2009. december 18. 10:10
    „baba25 ! kérlek olvass figyelmesebben,vgy inkább..... !És megérted a cikket .”
  • 1. baba25 2009. december 17. 21:54
    „600 ezer forintot fordít, 3-400 ezer forintot fordítanak, 150 ezer forintot fordítanak: választékos szóhasználat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködik Nagymegyer és Kapuvár

Az Alsó-Csallóköz és a Hanság turisztikai értékeinek bemutatására több mint 98 ezer eurót - mintegy 27 millió forintot - nyert Kapuvár és Nagymegyer. Tovább olvasom