Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Uniós pénzben reménykedve

Az óvodafejlesztéstől a csatornázáson, a sportcsarnoképítésen át piactér kialakításáig sokféle elképzelést szeretnének megvalósítani a települési önkormányzatok.
A rábaközi településeken is várják a most megnyíló, különböző uniós alapok, pályázatok meghirdetését. A polgármesterek gyakran megfogalmazzák azt az óhajukat, hogy „talán nekünk is jut valamennyi". Fejlesztésekről, beruházásokról ugyanis csak pályázati támogatással lehet szó.

Mint összeállításunkból kiderül, tervek, elképzelések vannak, „csupán" az anyagiak hiányoznak. Vajon mit szeretnének megvalósítani a településeken? Ezt tudakoltuk az elöljáróktól.
Szany önkormányzata a faluközpont fejlesztése, játszótér és kerékpárút építése céljából szeretne EU-s támogatáshoz hozzájutni – közölte Németh Gergely polgármester. Emellett pályáznak csapadékvíz-elvezető rendszer elkészítésére, az iskolaépület tetőzetének felújítására, nyílászárók cseréjére is.

Enese polgármestere, Mesterházy József kissé szkeptikus az EU-támogatásokkal kapcsolatban, szerinte közel sem lesz annyi pénz, mint amekkora az igény. Ennek ellenére pályáznak sportcsarnok építésére, a faluközpontban park, az iskola előtt parkoló kialakítására. A tervek elkészültek, már „csak" a pénz hiányzik, készen állnak a pályázatok benyújtására. Ezeken felül szükség lenne egy többfunkciós épületre civil szervezetek, ifjúsági klub, idősek napközi otthona részére a településen. Ha lehetne, erre is pályáznának.

Kónyban sem akarnak lemaradni az uniós pénzekről. Aller Imre polgármester szerint már tavaly készültek a pályázatokra. Készek a tervek az iskola- és óvodafejlesztésre, valamint a faluszépítés második ütemére. Első körben a – képviselő-testület döntése értelmében – felsorolt feladatokkal vesznek részt a pályázatokon. Ám ha lesz további olyan lehetőség, amely beleillik elképzeléseikbe, azokat sem szeretnék elszalasztani.

Szárföldön a feltételek megismerése után döntenek a pályázatok benyújtásáról. Horváth Ferenc polgármester közölte: elsősorban óvoda- és útépítésre, továbbá sportlétesítmények korszerűsítésére lenne szükség az EU-s támogatásra.

Bősárkányban kész tervekkel várják a pályázatok kiírását – tudtuk meg Szalay Imre polgármestertől. Elképzeléseik között a szennyvízcsatornázás, az általános iskola külső-belső felújítása, a gondozási központ átalakítása, a községháza felújítása és az akadálymentesítés szerepel.

Farádon a legfőbb gondot az óvoda épületének állapota okozza. Ezért mindenekelőtt új óvoda építéséhez lenne szükség uniós forrásra. Tompos Béla polgármester emellett azt említette, hogy négy utcában az aszfaltozást akarják elvégezni, a többiek burkolata pedig felújításra szorul. Kellene pénz ravatalozóépítésre és továbbra sem mondanak le a Leader-pályázatról.

Szilban – miként arról Lengyel Lajos polgármester tájékoztatott – a temető rendbetételét, a régi iskolaépületben egy bentlakásos szociális intézmény létrehozását, továbbá piactér kialakítását és a 86-os főút, valamint a Város utcai csomópont környékének rendezését szeretnék megvalósítani uniós támogatással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új társulás is kényszerszülött lesz

Zöld Péter szilsárkányi polgármester szerint nemcsak a gyermeklétszám csökkenése játszik közre… Tovább olvasom