Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Uniós forintok, szépülő középületek a belvárosban

Csorna - Uniós pénzekből újulnak meg Csorna középületei. Az önkormányzat eddig 748 millió forintot nyert Brüsszeltől többek között a Széchenyi-iskolára, a művelődési házra, a volt községházára.

A csornai önkormányzat – a kistérség segítségével – az elmúlt két évben közel 750 millió forint uniós forráshoz jutott. Pályázati támogatással szépül például a volt községháza, a művelődési ház, új helyre költözik az idősek otthona és átépítik a Széchenyi-iskolát. A városnak további tervei, fejlesztési pályázatai is vannak. 

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül szerzett támogatást a Városi Művelődési Központ részleges átalakításához. A Tudáscentrum létrehozását 128 millió forinttal támogatják, amihez a kistérség 22,6 millió forintos önrészt vállalt. Az önkormányzat további 44 millió forinttal egészíti ki az összeget.

A volt községháza a belváros ékszerdoboza lesz.
A volt községháza a belváros ékszerdoboza lesz.

A volt községháza rekonstrukciója a végéhez közeledik Csornán. A beruházáshoz az unió 38 millió forintos támogatást ˝küldött˝. A település 9 milliót tett hozzá. Rövidesen átadják a Margit Kórház C épületében az egészségházat is. Ugyancsak 38 millió forint vissza nem térítendő támogatás segíti a munkákat. Uniós forrás biztosítja az Erzsébet királyné utcai idősek klubjának költöztetését. Az intézmény új helye a Laky Döme utcai volt óvoda épülete lesz. A fejlesztéshez 58 millió forintot kapott Brüsszeltől Csorna. Az elnyert támogatások között kiemelkedő helyet foglal el a Széchenyi-iskola és a Bóbita Óvoda felújítása. Az önkormányzat erre 486 millió forintot nyert. Az átalakítás várhatóan 2010 februárjában fejeződik be.

A Széchenyi-iskola épületét 2010-ig újítják fel Csornán.
A Széchenyi-iskola épületét 2010-ig újítják fel Csornán.

Turi György polgármester a további elképzelésekről portálunknak elmondta: jelenleg három programon dolgoznak munkatársai. A Kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések című kiíráson a polgármesteri hivatal épületének felújításához szeretnének támogatást szerezni. A Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban elnevezésű pályázaton a belváros rehabilitációját célozzák meg. Szintén támogatást remélnek a Toldi utca burkolatfelújításának második üteméhez. A pályázati anyag készül, ezúttal a Lehel utcától a Szeder utcáig terjedő szakaszt akarják rendbe tenni.

– Mindenképpen sikerként értékelem az eddig nyertes pályázatokat – jegyezte meg a polgármester. – A város jelentős épületei szépülnek meg. A községháza a belváros ékszerdoboza lesz, és a művelődési házra is ráfér a felújítás. Legfontosabb azonban a Széchenyi-iskola és a Bóbita Óvoda rekonstrukciója. Azt hiszem, mindenki egyetért ezzel, aki egyszer is látta az épületet. A beruházás végére kulturált körülményeket teremtünk a diákok tanulásához.
 
A művelődési házra Norvégia ad támogatást a kistérségnek.
A művelődési házra Norvégia ad támogatást a kistérségnek.

Turi György hozzátette: az elmúlt évben benyújtottak közül egyedül a városrehabilitációs pályázatuk volt sikertelen. Az újabb kiíráson azonban ismét indulnak.

Olvasóink írták

  • 2. hajracsorna 2009. augusztus 17. 16:51
    „Hajráhajrá Csorna, csak így tovább!”
  • 1. Goldman 2009. augusztus 15. 08:14
    „Tulajdonképpen ezek a dolgok nagyon örvendetesek és dicséretesek. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy hiába vannak szépen felújított épületek ha a környezetük kritikán aluli. Éppen tegnap láttam, hogy a Széchenyivel átellenben levő kínai üzlet előtt végre valahára valaki levágta a méteres gazt. Ez a gond, hogy közterületek rondák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törököt ˝fogtak˝ a kapiak

Rábcakapi - A nyugalom, a zöld, a helyiek barátságossága fogta meg a törököket, akik Bécsben… Tovább olvasom