Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Újratemették az ismeretlen áldozatokat

Ökumenikus szertartás keretében temették el szombaton a farádi evangélikus temetőben feltárt ismeretlen emberek maradványait.

Szombat délután a farádi evangélikus temetőben lelt örök nyugalomra az a két férfi és egy nő, akiknek maradványait tavaly találták meg ugyanebben a temetőben. A legújabb kutatások szerint 1953-ban, titokzatos körülmények között, vélhetően az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) által jelöletlen sírba eltemetett áldozatok kilétéről a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) sem tudott érdemi adatokat találni. A temetést a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötötte a helyi községháza, mert vélhetően politikai okokból kivégzett áldozatokról van szó. A szertartáson Szalai Zoltán polgármester mellett professzor dr. Markó György ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főigazgató-helyettese mondott beszédet. Kiemelte: a községhez vélhetően csak a temetés helyszíne miatt kötődő, ismeretlen emberek végül egy erre az alkalomra készített kopjafa alatt leltek örök nyugalmat.

A Magyar Nemzetőrség tiszteletadása mellett temették el az ismeretlen áldozatok maradványait.
A Magyar Nemzetőrség tiszteletadása mellett temették el az ismeretlen áldozatok maradványait.

A településvezető emlékező beszédében elmondta: több évtizedes történet ér véget a jelenlegi temetéssel, hiszen Farádon az ötvenes évek óta csak suttogva mertek beszélni az emberek arról az éjszakáról, amikor ismeretlen teherautókon hoztak három ládát a község temetőjébe. – Valószínűsíthető a politikai indíttatás, az áldozatokat arccal lefelé, roncsolt koponyával temették el – mondta a falu polgármestere.

Amint arról már beszámoltunk, a Magyar Nemzetőrség megyei szövetsége egy – szerintük – 1956-ban történt eseménynek járt utána tavaly év elején Farádon. Információik szerint 1956 (mint az NNYI nyomozása során kiderült, 1953) novemberében egyik éjjel az ÁVH egy Csepel teherautója érkezett Farádra, amely három ismeretlen tartalmú ládát szállított. A teherautón ülő ávósok akkor két sírásót parancsoltak ki az evangélikus temetőbe, akikkel felszedették a sírkert elhagyatott részén a gyepet, majd titokban elhantoltatták a rejtélyes faládákat.

Ezt követően eltüntették az ásás nyomait. Az éjszakai látogatók aztán ráparancsoltak a sírásókra, „ha nem akarnak ők is odakerülni, akkor tartsák a szájukat". A szükséges előzetes engedélyeket megszerezvén aztán farádiak és a Magyar Nemzetőrség győri szervezete részvételével tavaly megtalálták az elhantolt ládákat. Ezt követően az NNYI munkatársai jártak Farádon és teljesen feltárták a visszatemetett sírokat, melyből a maradványokat végül a fővárosba szállították. A kutatás során a megtalált személyek kilétére végül nem derült fény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaeső bringatolvajt kaptak el Soboron

A 30 éves helyi férfi többször is ˝megbukott˝. Tovább olvasom