Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Újranyitnák, ha lehet a szilsárkányi kisiskolát

A szilsárkányi szülők többségét érdekli a helyi iskola újbóli megnyitása. Szeretnék azonban megismerni a részleteket, mielőtt döntenek gyermekük jövőjéről.

Szülői értekezletet tartottak szerdán este Szilsárkányban. Egyelőre persze nem az iskolában. Zöld Péter polgármester a községházán beszélgetett a kisgyerekes édesanyákkal és édesapákkal arról, mit szólnának a helyi tanoda újbóli megnyitásához. A fogadtatást pozitívnak értékelte a községvezető. A Kisalföld által megkérdezett szülők sem zárkóztak el eleve a lehetőségtől, de a részleteket szeretnék megismerni.
Zöld Péter a 2007-ben bezárt szilsárkányi iskola újbóli megnyitásán gondolkodik. Erről kérte ki az érintettek véleményét.

– Tájékozódó beszélgetésre vártam a szülőket és szép számmal meg is jelentek – mondta Zöld Péter. – A jelenlévők aztán kifejtették, hogy mint lehetőség érdekli őket a dolog, de a részleteket szeretnék megismerni. Ezzel mi is így vagyunk, megvárjuk, amíg a kormány közli a szándékait. Tudnunk kell, hogy hosszú távon fenntartható-e az intézmény, milyen anyagi feltételekkel, milyen támogatással. A lehetőség mellett azonban nem mehetünk el szó nélkül. Úgy kell készülnünk, ha majd kiírják a pályázatokat a kisiskolákra, ha szükséges, azonnal léphessen az önkormányzat.

Nagy Gézáék gyermeke ősszel kezdi majd az első osztályt. A szülők örülnének neki, ha legalább az alsó tagozatot helyben végezhetné. Nyugodtabbak lennének, ha nem kellene buszoznia, ráadásul helyi gyerekekkel lenne együtt. Családiasabb, barátibb környezetben, jegyezték meg a Nagy szülők. Árvai István nagyobbik gyermeke kilencéves, a két kisebb még nem iskoláskorú. Ő nem tartja valószínűnek, hogy csemetéi a szilsárkányi iskolában tanulnak. Elgondolkodnak ugyan a dolgon, de elégedettek a mostani helyzettel is.

Bendes Barbara szintén szívesen venné, ha három és fél éves gyermeke már a faluban tanulhatna. „Mire ő iskolába kerül, kitisztul a kép, kiderül, működhet-e iskola a községben"– mondta.

Zöld Péter tervei között az is szerepel, hogy a pásztori gyerekeket is Szilsárkányba csábítja.

Beszédes tény azonban, hogy a szomszédos településről egy szülő sem ment el a megbeszélésre. Roncs Gábor polgármester viszont ott volt.

– A lehetőség mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ebben egyetértek szilsárkányi kollégámmal – fogalmazott a Kisalföldnek. – Sok esélyét viszont nem látom az iskola működtetésének, annyira kevés gyerek van a két faluban együtt is. A pásztori gyerekek most Csornán tanulnak, a Széchenyiben, egy jól felszerelt, korszerű, felújított intézményben. Szabad iskolaválasztás van, majd a szülők eldöntik, mi a jó gyermeküknek. Én azonban azt hiszem, egy község még lehet attól élhető, hogy nincs iskolája.

Olvasóink írták

  • 1. esőcsepp 2011. január 23. 16:13
    „Talán a megtartása mellett kellett volna harcolni....anno!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindketten megtagadták a vallomástételt

Szabadlábon védekezhet a szilsárkányi takarékszövetkezet kirablásával gyanúsított férfi és nő… Tovább olvasom