Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Újra megnyitják tavasszal a hulladékgyűjtő pontot

Kapuvár - Az ausztriai „import" miatt annyi a lomtalanított szemét Kapuváron, mint a harmincezres Mosonmagyaróváron. A rábaközi kisváros lakóitól környezettudatosabb gondolkodást vár a Rekultív ügyvezetője.
Nagy Lajos, a mosonmagyaróvári székhelyű Rekultív kft. ügyvezető igazgatója számol be holnap a kapuvári képviselő-testület előtt a város hulladékgazdálkodásának elmúlt évéről. Összességében elmondható, Kapuvárról annyi lomot szállítottak el, mint a háromszor akkora Mosonmagyaróvárról. Nagy Lajos szerint a városban nem erősödött meg a környezettudatos gazdálkodás, amit a babóti úton megszüntetett hulladékgyűjtő pont is jellemez.

Nagy Lajos
Nagy Lajos

A képviselők elé kerülő anyagban szó van a tavalyi év hulladékszállításáról is, melyhez Nagy Lajos hozzátette, jobbára nagyobb fennakadások nélkül folyt a munka. Az éves lomtalanításkor derült ki, hogy az utcára kirakott szemét egy része nem a szokásos életvitelből származik, vélhetően vállalkozások és az osztrák „import" okozta azt, hogy a városból annyi szemetet lomtalanított a Rekultív kft., mint a háromszor több lakosú Mosonmagyaróvárról.

Annyi a lomtalanított szemét, mint egy harmincezres városban.
Annyi a lomtalanított szemét, mint egy harmincezres városban.

Az anyag tárgyalja a közel két éve a Babóti soron megnyitott hulladékgyűjtő pont sorsát is. Az eredendően a MÉH-Vit Kft. által üzemeltetett gyűjtő egy idő után kikerült közterületre (információink szerint a maró folyadék tavalyi kiömlése szerepet játszott ebben), ahova azonban a lakosság vegyes, nem hasznosítható hulladékot is kirakott. A kezelhetetlen körülmények miatt a Rekultív kft. kénytelen volt felszámolni a telepet. Nagy Lajos azonban hozzátette, a gyűjtőpont újbóli létrehozásáról már tárgyalnak a helyi önkormányzattal, vélhetően tavaszi nyitással. – Gyűjtőkonténert rakunk ki majd egy helyszínre, melynek oldalára ráfestjük, hogy milyen hulladékot lehet lerakni – mondta az ügyvezető.

Lerakó: Fertőszentmiklósra hordják Kapuvár szemetét.
Lerakó: Fertőszentmiklósra hordják Kapuvár szemetét.

Kijelentette, kicsit környezettudatosabb gondolkodást várna a kapuváriaktól, amit a 2003 óta bevezetett szelektív hulladékgyűjtéssel is elő kívánnak segíteni.

A kistölgyfai hulladéklerakó rekultivációja kapcsán az ügyvezető elmondta, az egykori szeméttelepen folyamatos a talajszűrő nyárfák gondozása, cseréje, a környezetvédelmi felügyelőség rendszeresen elemzi a talajvíz minőségét. Nagy Lajos azonban hangsúlyozta, az egykori lerakó végleges, hosszú távú rekultivációja majd a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektben zárul le. Kijelentette, a jelenleg használt fertőszentmiklósi lerakó minden szempontból megfelel az uniós normáknak.

Olvasóink írták

  • 1. Fedayn 2009. február 26. 08:45
    „A cigányokat jól megadóztatni a környezetszennyezés miatt!Úgyse adóznak a lomtalanított áruk eladásából,mert rájuk nem vonatkozik semmilyen törvény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan a legjobbak

Kapuvár - Általában csökkenő bűnesetek mellett javuló felderítést mutat a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom