Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Újra megnyílt az óvoda

Fehértón három évig nélkülözték az óvodát, idén azonban a gyereklétszám kedvező alakulásának köszönhetően ismét megnyitották.
értón a gyereklétszám drasztikus csökkenése miatt 2003-ban bezárták az óvodát. Tóth Alice polgármester akkoriban azt mondta: arra számítanak, hogy előbb-utóbb lesz legalább tíz óvodáskorú gyerek a faluban és akkor ismét megnyitják az intézményt. Nos, idén ez is megtörtént.

– Amellett, hogy a ciklus elején alig volt gyerek az óvodában, azzal is szembesültünk, hogy a középületeink elavultak, a járdák szinte járhatatlanok voltak. Lényegében a polgármesteri hivatal sem működött, ezért ügyeit intézni a szomszéd faluba kellett átjárni öregnek és fiatalnak. Csupán a parkok és utak állapota tűnt kielégítőnek a településen – vélekedett Tóth Alice, aki szerint a maguk mögött hagyott négy év alatt számos döntést hoztak a falu érdekében. Például körjegyzőségre léptek Bezivel, munkába állt a településmérnök és lehetővé tették, hogy a fehértóiak helyben intézhessék ügyeiket. Létrehozták a szociális gondozói, a gyermekjóléti és a falugondnoki szolgálatot. Az iskolában tavaly a művészeti oktatást, idén a németnyelv-oktatást vezették be. S újra megnyitották az óvodát is, ahová már több mint tíz gyermek jár.
– Közben fokozatosan felújítottuk az iskolát, a községházát, az orvosi rendelőt, az önkormányzati melegkonyhát és az óvoda épületét – tette hozzá a faluvezető. – A megyei területfejlesztési tanács támogatásával új járda épült a templomtól a temetőig, a Rákóczi, a Tó utcában és a Dózsa téren. Felújítottuk a Szőlő és a Kis utca burkolatát megyei és regionális támogatással. Új buszvárók, parkolók készültek, a községháza négy számítógépet kapott. Ezen fejlesztésekre az önkormányzat 41 millió forintot költött, ebből 27 millió a támogatás, 14 millió az önrész.
S amire büszkék a fehértói vezetők, az az, hogy az elmúlt évben tizenegy építési telket alakítottak ki, ilyenre harminc éve nem volt példa a faluban.
A kedvező árú értékesítés meglepő sikerrel járt: mosonmagyaróváriak, oroszlányiak, győriek, nagyszentjánosiak, győrújbarátiak, budapestiek
vásároltak telket. Idén már újabb tíz házhelyet kínálhatnak az érdeklődőknek.

Fehértónak, a „Virágos Magyarországért" verseny különdíjas településének vezetői tudják, hogy sok még a tennivaló. Ám a falu további fejlesztése már a megválasztandó új polgármester és képviselő-testület feladata lesz.

Tóth Alice folytatni akarja a megkezdett munkát, ezért polgármesterjelöltként részt vesz a közelgő helyhatósági választáson. Ellenfele a korábbi vezető, Szalai Ferenc lesz, aki lapunk augusztus 3-i számában így nyilatkozott: „Biztatnak a falubeliek, hogy induljak el a választáson, ám hogy sikeres leszek-e, az október elsején kiderül. A jelenlegi vezetőknek több jó kezdeményezésük volt és nem azért akarok polgármester lenni, hogy mindazt felrúgjam, ami a falunak előnyös. Jelentősen szépült a település, békében éltünk egymás mellett, remélem, ezután sem lesz másként."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vilmos parkban lesz a termálberuházás?

Csorna képviselő-testülete a csütörtöki ülésén egyetértett azzal, hogy a tervezett termálfürdő a… Tovább olvasom