Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Újra megjelentek portáján a malacok is

A kapuvári Kiss M. Vencel a helyi lóbarát-egyesület egyik alapítójaként a hagyományőrzést, a lovak szeretetét népszerűsíti. Gazdaként újra malacokat hozott kapuvári telepére, melyeket a helyi gyárban vágatna le szívesen.
 
Ugyanolyan jól mozgatja lovait a kijelölt akadálypályán, mint akár az ünnepi forgatagban a kapuvári belvárosban. Kiss M. Vencel kapuvári gazdálkodó immár emblematikus figurája a rábaközi gazdák közösségének. Növénytermesztéssel, lovak tartásával és – nem törődve a pápai rossz tapasztalatokkal – újra disznók tartásával foglalkozik kapuvári telepén.

– Jó pár éve részt vettem a Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület alapításában. Elsősorban a lovak szeretete miatt, ám fontosnak tartottam az egyesület közösségteremtő erejét is – kezdte a kapuvári gazdálkodó. Kijelentette, az állatok szeretetét szüleitől, nagyszüleitől kapta, s ezt szeretné továbbadni gyermekeinek és most már unokáinak is. Napjainkban öt hátaslovat és egy munkalovat tart az istállóban. Melléjük egy túrakocsi, egy lovas szán és egy gumikerekű kocsi dukál. Kiss M. Vencelt nem csak a kapuvári és környékbeli lovasnapokon lehet látni, túrakocsijával szinte minden jeles eseményen – így legutóbb a karácsonyi ünnepekben – megjelenik. Szenteste előtti napon helyi fiatalokat vitt körbe a városban, egyfajta ünnepi köszöntőnek szánva a városbéli menetet. Évente kétszer a kapuvári óvodásokat is megkocsikáztatja. Kiemelte, ilyenkor még fogékonyak a gyermekek az állatok, a természet csodáira, s talán idősebb korukban sem feledkeznek meg a lovakról.

– A lótartás sosem tartozott az olcsó mulatságok közé. Ha valaki ezt nem hobbiból csinálja, neki se kezdjen – fogalmazott a gazda. Egy-egy ló tartása évente néhány százezer forinttól indul. Ehhez jön a kocsik költsége, a kiszolgálómunka is. Ez utóbbi költségeit Kiss M. Vencel a hobbi lényegének nevezte.

– Lovaimat jobbára az internet segítségével szerzem be, ám nem vagyok kupecfajta, nem kereskedem velük. Ha így lenne, nem tudnék olyan jó kapcsolatot kialakítani az állataimmal, melyre nekik és nekem is szükségem van – fogalmazott Kiss M. Vencel. Elmesélte, léteznek még a Dunántúlon lóvásárok. Zalában, Kisbéren vagy éppen Dunaföldváron, de az Alföldön is akad egy-kettő. A vásári kupecek is megtalálhatók még Magyarországon, akiktől akár szép lovakat is lehetne venni. Ez a mesterség azonban ma már csak mutatóban létezik.

Viszont nemcsak mutatóban, hanem szervezetten tart ismét malacokat kapuvári telepén. – A pápai húsgyár ki nem fizetett szállítmányai után letettem a sertéstartásról. Úgy gondoltam, ennek az országnak már nincs szüksége erre – jegyezte meg a kapuvári gazda. A vér azonban nem válik vízzé benne sem, így a napokban 430 malaccal népesítette be újra a sertésólakat.

– Talán négy-öt hónap múlva ezeket az állatokat már a kapuvári húsgyár vághatná le. Jómagam a mai napig reménykedem ennek újraindításában. Talán jó példával járok elöl gazdatársaimnál is akkor, amikor újra sertéstartásra adom a fejem – mondta Kiss M. Vencel. Annyit azonban hozzátett: sajnos itthon egy telepről nem tudott ennyi malacot megvenni, így kénytelen volt holland „alapanyagból" válogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghatározták a képviselői munkatervet Csornán

Decemberi ülésén idei munkatervét is meghatározta a város képviselő-testülete. Eszerint első… Tovább olvasom