Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újra látogatható a kiállítóhely

Csornáé lett a helyi muzeális kiállítóhely. Az intézményben arra törekednek, hogy a látogatószámot növeljék és a fiatalokkal is megismertessék gyűjteményüket.
A csornai muzeális kiállítóhely január elsején került a helyi önkormányzat fenntartásába. A Városi Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye lett és április 2-tól várja az érdeklődőket. Az elmúlt hetekben többen is ajánlottak fel értékes tárgyakat a múzeumnak.

Szalayné Galambosi Tímea igazgató érdeklődésünkre elmondta: szoros együttműködésre törekednek az iskolákkal, tered adva a diákok élményszerű múzeumlátogatásainak. A kiállítóhely nemzeti ünnepeken ingyen látogatható.

Az állandó tárlatok mellett időszaki bemutatókat is terveznek.
Az állandó tárlatok mellett időszaki bemutatókat is terveznek.

– Úgy vélem, hogy az időszaki kiállítások lehetnek leginkább vonzóak – fogalmazott Szalayné Galambosi Tímea.

– Korábban a néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti időszaki kiállítások mellett nagy sikere volt a kortárs népi iparművészek, amatőr alkotók és gyűjtők tárgyai bemutatásának is. Ezeket az ötleteket szeretnénk feleleveníteni. Április 18-án a muzeális kiállítóhely raktáraiban lévő, eddig ki nem állított „kincseket" mutatunk be.

Az igazgató hozzátette: szeretnének kapcsolódni országos rendezvényekhez is, például a Múzeumok Éjszakájához. A helytörténeti kutatás szempontjából értékes könyvészeti anyagot a könyvtár helyismereti dokumentumaival kiegészítve ezentúl a városi könyvtárban kialakítandó kutatószobában érhetik el az érdeklődők. A két gyűjtemény összekapcsolását az is indokolja, hogy a könyvtár hosszabb nyitvatartási időben áll az érdeklődők rendelkezésére. A másik ok, hogy a közeljövőben a múzeumi anyag is elérhető lesz a könyvtári katalógusban.
Az intézmény honlapján a használók informálódhatnak az érdeklődési és kutatási területüket érintő irodalomról. Az előzetes elképzelések szerint a következő években digitalizálják a múzeum fotótárát is.

– Az elmúlt három hónapban többen is megkerestek, hogy személyes tárgyaikat felajánlják a muzeális kiállítóhelynek. Megkaptuk a premontrei templom egykori karnagyának, Kopasz Aurélnak gyönyörű karmesteri pálcáját. Ezt Szegeden élő lánya, Kopasz Ildikó ajándékozta dokumentumokkal, fényképekkel együtt intézményünknek – mondta el az igazgató.

Nyitvatartási idő. A múzeum szerdán és pénteken 10 órától 14 óráig, csütörtökön és szombaton 10 órától 18 óráig tart nyitva. Kedd kutatónap. Ezektől eltérő időpontokban is fogadnak látogatókat, előzetes egyeztetés alapján. Érdeklődni a 96/261-527-es telefonszámon lehet. Előre bejelentett csoportok a keddi kutatónapon is megtekinthetik a múzeumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszonyok a nagycsaládban, pirkadattól napnyugtáig

A műemléki világnap alkalmából a Csornai Muzeális Kiállítóhelyen Asszonyok a nagycsaládban –… Tovább olvasom