Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újra költözhet az Arany-iskola

Várhatóan jövő év elején fejeződik be Csornán az Arany János-iskola két új épületének kivitelezése. A beruházásra megítélt címzett állami támogatást rendszeresen folyósítják, így a határidők is tarthatók.
Rövidesen befejezik az építkezést és költözhetnek a diákok.
A tervekben előírtak szerint halad Csornán az Arany János Iskola és Speciális Szakiskola új épületeinek kivitelezése. Az Arany János utcában rövidesen befejezik az építkezést, a megadott határidőre pedig az Erzsébet királyné utcában is végeznek. Az iskola fenntartója, a megyei önkormányzat 2001 decemberében kapott 687,5 millió forint címzett állami támogatást az építkezésre. A megvalósítás idén tavasszal kezdődött, az átadás pedig várhatóan 2004 elején lesz.

A határidőket tartani tudják

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke a Kisalföldnek elmondta: a határidőket tartani tudják az építkezésen.
– A címzett támogatás rendben érkezik az önkormányzat számlájára, az építkezés ütemének megfelelően – jelentette ki Szabó Miklós. – Úgy tűnik, hogy a legfontosabb munkákra elég is lesz, de nyilván igényel majd többletforrást a berendezések beszerzése. Volt néhány előre nem látható körülmény is, ami növelte a költségeket.

Ilyen volt például egy régi derítőgödör, ahol szigetelni kellett, ez körülbelül kétmillió forintos többletkiadást jelentett az Arany János utcában. Ezen a helyszínen egyébként a munkák döntő többségével rövidesen végeznek, néhány módosítást kell még elvégezni, mivel speciális intézményről van szó és a takarítás után kezdődhet a költözés. Az idő nem sürget, hiszen a laktanyában megfelelő körülmények között tanulhatnak a gyerekek. A határidők egy-két hetes csúszással teljesülnek ugyan, de ez nem befolyásolja a kivitelezést. Beck Sándor, a megyei önkormányzat által megbízott műszaki ellenőr szerint a tervekben megadott ütemben halad az építkezés.

Tavasszal voltak kisebb csúszások

– Kezdetben, főleg tavasszal voltak kisebb csúszások, ám ezeket mostanra a kivitelező behozta és az építkezés ma már rendben folytatódik – állapította meg a műszaki ellenőr. – Tervezési, műszaki problémák persze jelentkeznek, szükség volt pontosításokra. Ezeket heti egyeztetésekkel sikerül rendezni, annak ellenére, hogy az építész és a tervezői gárda budapesti, illetve esztergomi. A pontosítások abból adódnak, hogy a különböző szakági tervek összehangolása ilyen bonyolult épületeknél nem könnyű feladat. Vannak olyan kérdések, melyekre csak a kivitelezés során adható meg a válasz.
Beck Sándor szerint az Arany János utcai épület készültségi foka 98 százalékos, míg az Erzsébet királyné utcai 35–40 százalékos.
Lechner Aranka, az Arany- iskola igazgatója úgy látja, hogy az új épületekben minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy csak a tanításra koncentráljanak.

A kor követelményeinek megfelelő körülmények

– Alig várjuk már, hogy új helyünkre költözhessünk, hiszen a két épületben valóban a kor követelményeinek megfelelő körülmények várnak bennünket – mondta Lechner Aranka. – Végre olyan helyen foglalkozhatunk a gyerekekkel, ami a fogyatékos fiataloknak megfelel, minden helyisége akadálymentes, jól megközelíthető. Gondolatban már be is rendezkedtem és mindennek látom magam előtt a helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár és Csorna hírnevét öregbítik

Augusztus 20-án Kapuváron nyolcan vehettek át városi kitüntetést: két tanár, illetve orvos, a… Tovább olvasom