Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Újra jár az utazási támogatás a kísérőknek

Csorna - Újra jár az utazási támogatás a sérült gyermeket kísérő szülőnek is. A kormány módosította rendeletét. A csornai Makray család is megnyugodott.

Február elsejétől újra jár a fogyatékos gyermekeket orvosi ellátásra, kezelésre kísérő szülőknek az utazási kedvezmény. A kormány rendeletben korrigálta korábbi döntését. A változással a csornai Makray Dalma és szüleinek utazása is megoldódik.

A Kisalföld többször foglalkozott a kérdéssel. Először tavaly nyáron Makray Ildikó panaszolta el, hogy mozgássérült kislánya budapesti kezelése került veszélybe a kedvezmény eltörlésével. Áder János, a körzet országgyűlési képviselője 2007 decemberében interpellált az Országgyűlésben és kérte a szabályozás megváltoztatását. Felszólalásában a Makray család helyzetét hozta fel példaként.

Makray Dalma támogatására Szabó Andris is koncertet adott Csornán.

„A rendelet módosítása több száz, esetleg több ezer családot érint, és havi nyolcezer forint körüli összeget jelent" – mondta a képviselő a Soltész Miklóssal, a Fidesz–KDNP népjóléti kabinetjének vezetőjével tartott sajtótájékoztatón. A politikusok közölték: az utazási támogatás csökkentése az érintett családok számára mintegy 30 százalékkal több  kiadást jelentett, hiszen sok sérült gyermeket kell rendszeresen vidékről a fővárosba vinni, hogy megkaphassák a megfelelő kezelést.
A rendelet módosításának természetesen örülnek Csornán Makrayék is. Az édesanya, Ildikó a Kisalföldnek elmondta: nem bíztak benne, hogy a kormány változtat korábbi álláspontján.

– Nagyon megijedtünk, amikor megvonták a támogatást, hiszen a kislányunk kezelése került veszélybe – reagált Makray Ildikó. – A budapesti intézményben több szülőtársunk döntött úgy, hogy nem hozzák gyermeküket, mert egyedül nem képesek finanszírozni az utazást. Mi is nagyon gondolkodtunk ezen, de szerencsére most visszaállt a régi rend. Remélem, Dalma sorstársai újra jönnek közénk. Köszönjük Áder képviselő úrnak, hogy felemelte szavát az ügyben. Sok nehéz helyzetben lévő gyermeken és szüleiken segített.

Olvasóink írták

  • 1. kovácsné bozó anikó 2008. február 28. 12:46
    „tsztelt hozzászólók!
    én is kapcsolódnék ehhez az oldalhoz, nevem kovácsné bozó anikó . én az autista fiamat 27km-re viszem iskolába.nagyon padlóra kerültem, amikor a megszorításról tudomást szereztem, kétségbe voltam esve, hogy a 24844 ft-os ápolási díjból hogy tudom finanaszírozni a gyermekem szállítását. a havi költségam 44000 ft, mert 4x utazom.tavaly februárban a költség kb:1/3-át kaptuk meg a tb-től, most pedig 21 ft/ km. ez a költségnek talán a felét futja, nagyon kevés. felháborítónaktartom, hogy sokszor a nyugdíjeleméssel , vagy a saját fizetésük emelésével foglalkoznak fent. szomorú, hogy az egészségügyi miniszter még azt sem tudta tavaly, hogy ilyen-eléggé durva-megyszorítást hozott.helyet kellene cserélni vele, mert nem tudja, hogy lelkileg, anyagilag milyen megterhelő egy beteg gyermek szállítatása, nevelése, és tanítatása. szerintem mi is megérdemelhetnénk a minimálbér összegét, mi is sírhatnánk hogy kevés a fizetésünk{ápolásidíj}. úgy veszem észre , hogy az állam nyűge vagyunk, mi ki vagyunk rekesztve, sem tisztességes összeget nem kapunkhol van az esélyegyenlőség, csak papíron létezik, és sehol másutt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városházi hozzájárulás az egészségügyi park projektjéhez

Kapuvár - A képviselő-testület legutóbbi ülésén zárt körben tárgyalta az úgynevezett Prémium… Tovább olvasom