Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Újra cipőüzem Rábakecölben

Egyelőre tizenöten dolgoznak abban az üzemben, amely február elsején kezdte meg működését Rábakecölben.
Manapság helyi és országos szinten is sok szó esik a munkahelyteremtés fontosságáról. Rábakecölben is égető gond a munkalehetőség hiánya, ezért a település vezetői igyekeznek mindent megtenni a helyzet jobbítása érdekében. Eddigi fáradozásaikat siker koronázta és február elsején megkezdte tevékenységét egy cipőfelsőrész-készítő üzem a faluban.

Az olaszok bezártak

– Két éve zárt be nálunk egy olasz tulajdonú cipőfelsőrész-készítő üzem és azóta kerestük a lehetőséget, hogy munkahelyeket teremtsünk Rábakecölben – mondta Tuba Pál polgármester. – Sok olyan embert megkerestünk, aki ebben szerepet vállalhatott volna. Közéjük tartozik Keresztes István, a Savaria beledi üzemének volt a vezetője, valamint Nyiri Péter Szombathelyről és Varga Gábor Győrből, akik jelentős cipőipari tapasztalattal rendelkeznek és többszöri tárgyalás után sikerült őket a faluba csalogatni. Közösen vállalták, hogy az itteni lehetőségeket kihasználva létrehoznak egy üzemet – ehhez az önkormányzat biztosítja az épületet –, amely munkát ad a helyiek és a környékbeliek számára.

Ma már működik is a cég, ahol a dolgozók minden bizonnyal meg tudnak felelni az elvárásoknak. Remélem, mind a tulajdonosok, mind a munkavállalók megtalálják a számításukat, én pedig szép részeredménynek tekintem, hogy létrejött a megállapodás.

A partner önkormányzat

Nyiri Péter és Varga Gábor, a Kecöl Cipőgyártó Kft. tulajdonosai az elmúlt fél évben sokat tettek a kecöli üzemért.
– Eredményes tárgyalásokat folytattunk Tuba Pál polgármesterrel, és elhatároztuk, hogy belevágunk – fogalmazott Nyiri Péter. – Az önkormányzat partner volt és az ingatlant a rendelkezésünkre bocsátotta. Hathatós segítséget nyújtott a megyei munkaügyi központ kapuvári kirendeltsége, s annak beledi irodája. A mi dolgunk az volt, hogy felszereljük, gépesítsük a helyszínt. Rövid idő alatt sikerült kiválasztani a dolgozókat, így február elsején a Kecöl kft. megkezdte tevékenységét tizennégy dolgozóval és egy vezetővel. Nyiri Péter elmondta, hogy olasz piacra dolgoznak: részben utcai cipőket gyártanak a most divatos bakancsfazonban, részben pedig speciális csizmát készítenek motorversenyzőknek.

A termelést szeretnék kiegészíteni és belföldre gyermekcipőkhöz felsőrész gyártását tervezik. Remélik, hogy az év második felétől emelni tudják a dolgozói létszámot és további falubeliek kerülhetnek az üzembe. Jelenleg reggel héttől délután háromig tart a munkaidő, igazodva az óvodák nyitásához és figyelemmel a kisgyermekes anyák kérésére. A tulajdonos szerint go ndot okoz, hogy délután három után Beled felé nincs buszjárat, ahonnan szintén járnak be dolgozók.

Lelkes dolgozókkal

Keresztes István üzemvezető – aki 1959 óta dolgozik a cipőiparban – úgy vélte, az ilyen kis létszámú üzemeknek van jövője, hisz minőségi munkával rugalmasan tudnak alkalmazkodni a piaci igényekhez.
– Mindjárt az elején csodát várni nem lehet, az azonban biztató a jövőre nézve, hogy lelkesek a lányok, asszonyok, lehet rájuk számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappali ellátás fogyatékosoknak

Fiatal fogyatékosok nappali ellátását valósítják meg a kis-csornai óvoda Sziget utcai épületének egy részében. Miként Papp Imre alpolgármester tájékoztatása alapján korábban beszámoltunk róla (Kisalföld, 2005. október 15.), a városból és a környező településekről is többen szándéknyilatkozatban jelezték, hogy igénylik a gondozást. Tovább olvasom