Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Újkőkori település nyomai

Régészek dolgoznak Csorna határában, a 85-ös főút mellett. Őskori település nyomaira bukkantak.
Egry Ildikó
Tulajdonosai értékesíteni szeretnék Csorna keleti határában az önkormányzat által egykor ipari övezetnek kijelölt földterületet. Az adásvétel megkötése előtt a győri Xántus János Múzeum munkatársai végzik el az építkezéseket megelőző földmunkák régészeti szakfelügyeletét. Egry Ildikó régésztől megtudtuk: a föld őskori település nyomait őrzi.

Oszlophelyek és árkok

– A területen 1997-ben gázvezetéknek ástak ki árkot, amiben őskori település nyomait fedeztük fel – mutatta be munkájukat Egry Ildikó. – Gödörmetszeteket, oszlophelyeket, árkokat találtunk, amelyeket akkor regisztráltunk. Most a földtulajdonosok értékesíteni szeretnék a földet, ezért kérték a Xántus János Múzeumtól, hogy határozzuk meg a lelőhely kiterjedését. Ezért volt szükséges a humuszréteg eltávolítása és a két méter széles, száz méter hosszú próbaárkok kialakítása. Most tehát nem régészeti feltárást végzünk, hanem földmunkához kapcsolódó régészeti szakfelügyeletet a tulajdonosok megrendelésére.

Az altalajon megjelenő foltokat lefotózzuk, bemérjük, lerajzoljuk, de nem bontjuk ki. A felszínre kerülő cserepeket természetesen összegyűjtjük, de a terület feltárása egy következő munkafolyamat feladata lesz. Ehhez a különböző szakhatóságok engedélyét és hozzájárulását is be kell szerezni. Miután végeztünk, visszaterítik, „visszahumuszolják" a földet.

Hat és fél ezer év emlékei

Egry Ildikó elmondta: a terület már az őskorban is lakott volt, találtak például pattintott kőpengéket, kerámiatöredékeket, amikből pontosabb következtetéseket is levonhatnak. Ezek alapján megállapítható, hogy a település Csorna határában az újkőkor kései időszakában, körülbelül 6,5 ezer évvel ezelőtt keletkezhetett. Temetőre utaló nyomok, sírfoltok ugyan nincsenek, de szabályos kerek elszíneződések, azaz oszlop- és gödörfoltok szép számmal kerültek elő.

Találtak még a középső neolitikum és a korai rézkor idejéből árkokat, amelyek az egykori település építkezéseihez tartoztak, illetve anyagkitermelő gödrök voltak. Ez utóbbiakra a cölöpszerkezetes felszíni építmények vesszőfonatos agyagtapasztása miatt volt szükség. A megtalált szabályos alapú gödröket viszont valószínűleg tárolóvermeknek használták abban az időben. Ezekben kevesebb lelet található.

Folytatódik a túloldalon?

A mostani lelőhely nyugat–keleti irányban körülbelül százötven méter, délnyugat felé körülbelül hetven. Egry Ildikó szerint elképzelhető, hogy a település a 85-ös főút másik oldalán, északkeleti irányban is folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termelői áruház társulásban

Megalakult hét rábaközi település – Farád, Rábatamási, Jobaháza, Bogyoszló, Potyond, Sopronnémeti, Magyarkereszt- úr – Leader Fejlesztési Társulása. A program átfogó célja a vidéki élet- és munkalehetőségek javítása, a jólét növelése, életképes vidéki közösségek kialakítása, az együttműködési képesség és szervezettség javítása. Tovább olvasom