Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Újjászületik mindkét artézi kút

Bágyogszovát - Felújítják a községi artézi kutakat. A faluért tenni akaró helybeliek kezdeményeztek gyűjtést e célra és ők szervezik a munkákat is. A szováti kúttal kezdték.
Civil kezdeményezésre két évtized után ismét vizet fakasztanak Bágyogszovát artézi kútjaiból. A most alakuló Bágyogszovátért Egyesület karolta fel az ötletet, pénzt gyűjtenek és először a szováti falurész kútját és környékét teszik rendbe. Miután azzal végeztek, a bágyogi kutat és környékét is felújíttatják. A kezdeményezők azt szeretnék, ha a kutak valamit visszahoznának a régi idők hangulatából.

Darázsdi Géza volt az, akinek először eszébe jutott a kutak helyreállítása.

– Amíg nem volt vezetékes víz a faluban, az artézi kutak biztosították a lakosság ellátását – mondta a Kisalföldnek Darázsdi Géza. – Annak idején még az óvodába is bevittük a vizet. Aztán jött a hálózat és egyre kevesebben használták a kutakat. Nem volt rájuk szükség, a berendezés el is romlott, de már nem javították meg. Mostanában sok szó esik arról, hogy egyik legnagyobb kincsünk a víz. Nekünk Bágyogszováton karnyújtásnyira van ez az érték, miért ne használnánk ki.

Egykor ilyen volt: Az egyetlen fennmaradt fénykép a régi szováti kútról. „Karnyújtásnyira van ez az érték, miért ne használnánk ki
Egykor ilyen volt: Az egyetlen fennmaradt fénykép a régi szováti kútról. „Karnyújtásnyira van ez az érték, miért ne használnánk ki

A szováti kút 128 méter mély, 1939-ben fúrták, a bágyogi 1950-ből való, 54 méter mélységű. Első lépésként a helyi civilek azt nézték meg, van-e még víz a szováti kútban. Mint kiderült, igen, nyolcvan centiméterre a talajtól. „Harminc évvel ezelőtt is ilyen volt a vízellátás, ez sosem volt pozitív kút" – jegyezte meg Darázsdi Géza. A víz minőségét is megvizsgáltatták: fogyasztásra továbbra is alkalmas, kiváló tulajdonságokkal rendelkező ivóvizet rejt a szováti föld. A kút helyreállítását már megkezdték.

– Öt méter mélyre egy tartályt helyeztünk el, amiben a víz gyűlik. Ebből kétféle módon lehet majd a frissítő folyadékot nyerni. A régi, hagyományos, nyomós megoldással és a mai kornak megfelelő modern, elektromos berendezéssel – tette hozzá Darázsdi Géza.

A kivitelezést a bágyogszovátiak is támogatják. A kezdeményezők gyűjtenek pénzt, sokan pedig munkájukat ajánlották fel a szervezőknek. Mindkét kutat közösségi pihenőhellyé, olyan esztétikus megjelenésű találkozási ponttá szeretnék változtatni, melyen a helyieknek, de a hozzájuk látogató idegennek is megakad a szeme.

Az önkormányzat is lehetőségeihez mérten támogatja a beruházást.
Takács Csaba polgármester arról beszélt, hogy a kút környékét is felújítják, szépítik. Parkosítanak, térköveznek, készül kútház, helyeznek el padokat. Pihenőhelyet szeretnének kialakítani.

– Azt szeretnék, ha a faluba érkezők nemcsak végighajtanának Bágyogszováton, hanem meg is állnának. Ezt a célt szolgálja majd a kút is, ami egyfajta találkozási pont lehet a településen. Régen ez a helyszín volt a község központja, itt találkoztak, itt beszélgettek a helyiek – fogalmazott Takács Csaba.

A kút átadásának idejét még nem tudják a szervezők. Várhatóan jövő tavasszal, esetleg nyáron tarthatják az avatóünnepséget. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi testvérkapcsolat

Dénesfa–Harasztkerék - Erdélyi fiatalokat lát vendégül a dénesfai önkormányzat a héten. A… Tovább olvasom