Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Újabb zöldterület tűnik el Kapuváron

Hat vásártéri építési telek értékesítéséről döntöttek nemrégiben Kapuváron. A zöldterület eltüntetésével azonban nem mindenki ért egyet.
Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött az úgynevezett vásártéri építési telkek eladásáról. A tanácskozáson nem nyert többséget Varga Gyula javaslata, miszerint a területet érintetlenül kell hagyni. A képviselő azt is firtatta, vajon a település rendezési terve lehetővé teszi-e egyáltalán, hogy oda építkezzenek.

Varga Gyula véleménye szerint vészesen fogynak a zöldterületek Kapuváron, s ezeket az önkormányzat nem képes pótolni.
– Kapuvár korábbi rendezési terve kimondta, hogy a Vásártér nem forgalomképes ingatlan, azaz építési telkek kialakítását sem tette lehetővé – fogalmazott Varga Gyula, aki 1990 és 1994 között polgármesterként állt a település élén. – Ez a rendelet azonban már nem hatályos, a készülő rendezési terv pedig engedélyezi a hasznosítást. Ezzel én nem tudok egyetérteni, hiszen így újabb zöldterület tűnik el a városból. Idén a Honfoglalási parkkal együtt már a második. Ez azért is probléma, mivel ma egy új park, liget létrehozása akkora költséggel jár, amit egy olyan elszegényedett, komoly adósságokkal küzdő település, mint Kapuvár, nem tud kigazdálkodni. A korábbi években is voltak hasonló döntések, hiszen egy élelmiszer-áruház is zöldterületen épült fel, a Liget utcában is megszűnt egy erdősáv a házhelyek miatt. Ezek a lépések városépítészeti és -fejlesztési szempontból hibásak. Jelen helyzetben elképzelhetetlennek tartom, hogy a kapuvári önkormányzatnak a következő években legyen annyi pénze, hogy új zöldövezeteket alakítson ki. A hiány persze még kevésbé érzékelhető, de tíz-húsz év múlva biztos mutatkozik a hatása és ezért okoznak pótolhatatlan káro kat az önkormányzati döntések.

A telekárakból új házhelyek

A telekértékesítéssel kapcsolatban Varga Gyula még egy javaslatot terjesztett képviselőtársai elé, de ez sem nyert többséget a szavazáskor.
– A hat telek ára, a körülbelül 20–25 millió forint a várost nem húzza ki a bajból, hiszen a költségvetés hiánya több mint 200 millió. Éppen ezért azt javasoltam, hogy ha már eladjuk az ingatlanokat, árukat különítsük el és fordítsuk újabb házhelyek, lakóparkok létrehozására. Miután ezt is leszavazta a többség, már elő sem mertem jönni azzal az ötlettel, hogy a befolyó pénzből zöldterületeket alakítsunk ki. Abban persze igaza van képviselőtársaimnak, hogy hat család most építési telekhez jut, így ők nyertesei lesznek az ügyletnek, de mi lesz a következő években építkezni vágyókkal, hiszen a házhelyek hiányából eredő feszültség nem oldódott meg Kapuváron.

Varga Gyula azt állítja, a város lakásalapjában rendelkezésre álló pénzt is fel lehetne használni erre a célra. A képviselő szerint több százmillió forintról van szó.
– Annak idején, 1990 után a bérlőknek értékesített lakások árából jött létre a lakásalap, amelyet a törvény előírása szerint hasonló célokra lehet csak felhasználni. Ez az összeg megvan, de fogyogat, mivel például a mostani lakásfelújításokat is ebből fedezi az önkormányzat. Meg kell keresni a módját ezen összeg hatékonyabb felhasználásának – jelentette ki Varga Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csövekben lehet a fertőzés

Tegnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat győri munkatársai vettek mintát a csornai… Tovább olvasom