Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Újabb vizsgálat a művelődési házban

Régi formájában működhet tovább a kapuvári művelődési központ. A képviselő-testület döntött viszont arról is, hogy újabb szakértői vizsgálatot kezdeményez az intézményben.
A kapuvári képviselő-testület márciusi ülésén tárgyalta a város közművelődéséről, a Rábaközi Művelődési Központ és a zeneiskola működéséről szóló szakértői véleményt. A tét az volt, hogy az intézmények működhetnek-e tovább jelenlegi formájukban, vagy átalakítják azokat. A végső döntésről Hámori Györgyöt, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnökét kérdeztük.

A zeneiskolában felesleges a  változtatás

– A zeneiskola működéséről nem volt vita, mindannyian egyetértettünk abban, hogy mind szakmailag, mind gazdaságilag helyes úton jár az intézmény, felesleges a változtatás – fejtette ki Hámori György. – A művelődési házról szóló szakértői jelentés több lehetséges megoldást is kínált, a testület végül úgy döntött, hogy egyelőre nem változtat a működési struktúrán és minden maradjon a régiben.

Nincs kapcsolatuk a civileknek az igazgatóval

A testületi ülésen viszont eléggé heves vitát váltott ki a napirend. Szóba került, hogy az intézmény vezetője alkalmas-e egyáltalán arra, hogy betöltse a pozíciót.

– Tény, hogy vannak hiányosságok, amelyeken változtatni kell. Ilyen például az amatőr művészeti csoportok és az intézmény kapcsolata – mondta Hámori György.
- Sokszor elmondtam, hogy az író-olvasó találkozók magas szintűek, szükség is van rájuk, de ez kevés egy ekkora intézménynél. A bevételorientált rendezvények viszont hiányoznak, pedig inkább ebbe az irányba kell elmozdulni. Tudjuk, hogy a közművelődés sosem nyereséges, de a bevételek növelését szem előtt kell tartani.

Alaptalan híresztelések

A képviselő-testület tagjai abban egyeztek meg, hogy az önkormányzat újabb ellenőrzést tart a Rábaközi Művelődési Központban.
Hámori Györgynek felvetettük: egyes vélemények szerint azért igyekeztek a művelődési házat rossz színben feltüntetni, hogy végül az a kht. tegye rá a kezét és működtesse, amelynek több képviselő, így a bizottsági elnök is résztulajdonosa.

– Ezek a híresztelések alaptalanok, hiszen ha a képviselő-testület az intézmény kiadását fogadja el, akkor is pályázatot kell kiírni, amelyen viszont bárki részt vehet – mondta Hámori György. – Ezt megkerülni nem lehet, de ebben az esetben az érintett képviselők – így én is – természetesen kimaradtak volna a döntéshozásból.

„Sántít ez a lokálpatriotizmus"

Hámori György reagált a múlt héten „Nem kellett a majális a városnak" címmel megjelent írásunkra is. A cikkben arról nyilatkozott két Kapuvárról elszármazott vállalkozó, hogy a már említett programszervező kht. érdekei miatt nem támogatta a testület ötletüket, miszerint nagyszabású május elsejei rendezvényt hoznak a városba.

– Számomra és a többi képviselőnek is szimpatikus volt Cserpes Fábiánék bemutatkozása és programterve, ezért furcsa, amikor arról beszélnek, hogy nem kaptak erkölcsi támogatást sem. Bruttó 1,8 millió forintot viszont nem tudunk egy rendezvényre elkülöníteni, hiszen ennyi pénzt összesen nem kapnak művészeti csoportjaink egy évben, ráadásul a május elsejével kapcsolatban már kialakult programunk volt, amit a polgármesteri hivatal munkatársai készítettek el. A fiatalemberek lokálpatriotizmust is emlegettek, ami szerintem azért sántít, mert tervükkel rajtunk kívül több települést is megkerestek – jelentette ki Hámori György.

Rossz helyen kopogtattak

A bizottság elnöke hozzátette: véleménye szerint a programszervezők nem az arra illetékes tárgyalópartnerrel tárgyaltak, hiszen ebben a polgármester, illetve az aktuális szakbizottság a kompetens.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépül a gimnázium és a kollégium

Kizárólag állami forrásból újíthatja fel a csornai önkormányzat a Hunyadi-gimnázium és a… Tovább olvasom