Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Újabb pert nyertek postaügyben

Komlóska - A megyénkbeli kisközségek előtt is példaértékű persorozatot folytat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska postaügyben. A napokban a negyedik ítélet is megszületett a kisközség javára.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska község önkormányzata a helyi postai szolgáltatás ügyében negyedik alkalommal nyert pert a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH) szemben – közölte a Kisalfölddel Köteles László, az alig négyszáz lelkes falu polgármestere. A településvezető úgy fogalmazott: az eljárás próbaper, ami példa lehet a hasonló nagyságú falvak előtt.

Az ügy még 2003-ban kezdődött, amikor Köteles László bejelentést tett az NHH-nak, mint a Magyar Posta felügyeleti szervének, miszerint Komlóskán a postai szolgáltatás nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Akkoriban vezették be a mobil postákat és zárták be a kisközségek postahivatalait. Az NHH akkor határozatban mondta ki, hogy a szolgáltatás igenis megfelel a szabályoknak. Ezt támadta meg a komlóskai önkormányzat bíróságon. A bíróság a kisközségnek adott igazat, de az NHH nem lépett. Ismét bírósági eljárás következett, a mostanit éppen három, Komlóska javára döntő ítélet előzte meg.
Köteles László komlóskai polgármester
Köteles László komlóskai polgármester

– A hírközlési hatóság nem hajtotta végre a bírósági határozatokat, vagyis nem állapította meg, hogy Komlóskán elégtelen a postai szolgáltatás – mondta Köteles László. – A Magyar Postát nem marasztalta el, nem utasította a törvénytelenség megszüntetésére. Emiatt ismét bíróságra mentünk. Ezúttal a fővárosi bíróság mondta ki, hogy a posta nem nyújt kellő szolgáltatást. A helyiektől egyébként sok panasz érkezik. Nálunk van mobil posta és fix hivatal is. A mobil jármű hordja ki a leveleket, a hivatalban pedig a pénzügyi tranzakciókat lehet elvégezni. A kettő együtt nyújt majdnem teljes körű szolgáltatást, de a jogszabály ezt nem teszi lehetővé. Elégedettek akkor lennénk, ha teljes körű szolgáltatást végezne a fix posta. Érdekes egyébként, hogy a bíróságon a posta illetékesei állították: Komlóskán nincs mobil posta, csak egy olyan jármű, amivel leveleket kézbesítenek. A bíróság persze ezt „nem vette be".

Köteles László hozzátette: addig „nem állnak le", amíg érdemi változást nem tapasztalnak. Komlóska polgármestere úgy látja, hogy a felügyeleti hatóság most a törvénytelenséget legitimizálja.

Számos megyénkbeli kisközségben már csak a mobil postásnál lehet intézni az ügyeket. Fotó: Kisalföld-archívum
Számos megyénkbeli kisközségben már csak a mobil postásnál lehet intézni az ügyeket. Fotó: Kisalföld-archívum

– Ezt igazolja számomra az is, hogy 2003-tól egészen idén márciusig a mobilposta-járműveknek működési engedélyük sem volt. A miénk próbaper. Ha az önkormányzatok ragaszkodnak a postahivatalokhoz, akkor meg kell vizsgálni a részleteket. Teljes körű-e egy adott településen például a mobilposta-szolgáltatás. Ha nem, akkor érdemes bírósághoz fordulni. A harcot ugyanis minden településnek meg kell vívnia – jegyezte meg Köteles László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késhet az ipari parkos beruházás

Csorna - A csornai önkormányzat munkahelyteremtő beruházásra vár az ipari parkban, ám a területet… Tovább olvasom