Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újabb kistérségi összefogás a magyar emlékekért

A külügyminiszterhez ír nyílt levelet a csornai kistérségi társulás. A határon túli magyar emlékművek rongálása miatt fogalmazzák meg gondolataikat a polgármesterek.

Újabb, határon túli magyar emlékek ügyében hallatja szavát a Csornai kistérség. Zöld Péter szilsárkányi polgármester javaslatára a többcélú társulás tanácsa a külügyminiszterhez fordul. Azt kérdezik Martonyi Jánostól, milyen lépéseket tett a kormány a Vereckei-hágó honfoglalási emlékműve, a marosvécsi Wass Albert-emlékmű és az ungvári Petőfi-szobor megrongálása után.

– A társulási tanács legutóbbi ülésén kértem a polgármester kollégákat ismét az összefogásra – mondta Zöld Péter. – Tarthatatlan ugyanis az a helyzet, hogy a magyarság emlékeit rendszeresen meggyalázzák, meglopják. Erre mindenki, de leginkább az anyaországban élők figyelmét fel kell hívni. A híradások szerint fémgyűjtők szemelték ki az emlékműveket. Ha így van, az barbárság és felháborító. Ha valakik politikai okokból ragadtatják magukat hasonló cselekményre, az emlékgyalázás, ami ellen közösen kell fellépnünk.

A Csorna környéki polgármesterek a Pilis–Buda–Zsámbék többcélú kistérségi társulással együtt fogalmazzák meg nyílt levelüket a külügyminiszterhez. Arra kérnek választ, hogy ilyen esetekben mit tehet a diplomácia. A kistérségek a megyei közgyűléseket is megszólítják. Azt javasolják, hogy valamennyi, a fenntartásukban működő múzeum ingyenesen legyen látogatható augusztus 19-én.

– Ez egyfajta tiltakozás, figyelemfelhívás és válasz az emlékeink meggyalázására – jegyezte meg a szilsárkányi polgármester. Zöld Péter ötletére néhány hónappal ezelőtt a kistérségek a kolozsvári Házsongárdi temető megmentéséért kezdtek gyűjtésbe. (Előzmények: Kisalföld, 2010. december 23., 2011. január 20., 2011. március 21.) A községvezetőtől azt kérdeztük, miért tartja ennyire fontosnak, hogy fellépjen a határon túli magyar értékekért.

– Descartes helyettem már megfogalmazta a választ, amikor azt mondta, az ember csak érezni tudja legmélyebb érzéseit, kifejezni nem. Én így próbálom elmondani érzéseimet.

Olvasóink írták

  • 1. kukszi 2011. május 24. 14:04
    „Példás Zöld Péter közügyekhez való hozzá állása.
    Nem feledkezik meg az elcsatolt területeken élő magyarokról.
    El kel a segítség, csak így tudják megőrizni magyarságukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régi búcsúk hangulata elveszni látszik

A rábaközi kistelepülések néhol több százezer forintot költenek falunapi rendezvényeikre. Így ezek a… Tovább olvasom