Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Újabb havi 16 milliós hiány

A csornai Margit Kórház igazgató főorvosa szerint „telt házzal" kell dolgozniuk ahhoz, hogy az intézmény működőképes legyen. Az átmeneti időben képződött bevételcsökkenésen pályázatokkal próbálnak javítani.

Az egészségügyi reform finanszírozási rendszere miatt a csornai Margit Kórház havonta (a számítások szerint) körülbelül 16 millió forint veszteséget termel. Kevesebb beteget láthatnak el az intézményben. A napi 650–700 helyett csak 550–600-at.

– Az átállás nehéz, nekünk is tanulnunk kell az új rendszer működését – kezdte dr. Krizmanich Mária. – Nagyon sok múlik azon, hogy a szakma jól döntsön, milyen betegséget, milyen ágyon kezeljen, milyen lesz az ágykihasználtság és a finanszírozás. A krónikus osztályokon és a rehabilitáción is „telt házzal" kell dolgoznunk ahhoz, hogy működőképes maradjon az intézmény. A súlyszám értékét még mindig nem hirdették ki, pedig ettől függ, hogy mennyi pénzzel gazdálkodhatunk. Az biztos, hogy a teljesíthető esetszámunk kevés, kevesebb beteget vehetünk fel, ugyanakkor a feltételeket ugyanúgy biztosítanunk kell.

Az igazgató főorvos elmondta: a vizitdíj bevezetése óta a napi járóbeteg-forgalom körülbelül százzal csökkent. A korábbi napi 650–700 helyett 550–600 a betegek száma. A fekvő betegeknél is csökkent az ellátottak száma, de szerinte ez esetben még korai lenne hosszú távú következtetést levonni.

– Új struktúrát kell kialakítanunk: új osztályaink a rehabilitáció, a krónikus bel-, illetve a tüdőgyógyászat. Vannak gyakorlati teendőink is, kisebb karbantartások, például festés, költöztetések, így a gasztroenterológiai rehabilitáció a jövő héten indul igazán. Dr. Krizmanich hozzátette: a felvevőterület új településeiről eddig minimális számú beteg jelentkezett.

Az ellátási terület változott az elmúlt napokban, amit az érintett községek önkormányzatai kezdeményeztek. Minden önkormányzatnak lehetősége van kérni a változtatást az ÁNTSZ-nél.

Így került át például az eredeti tervezettel ellentétben végül Sopronhoz Csér, Csáfordjánosfa, Cirák, Dénesfa, Edve, Gyóró, Himod és Hövej. A csornai Kórházhoz így most 47 ezer 95 lakos tartozik.

A Kórház gazdasági helyzetéről Némethné Borsodi Irma pénzügyi osztályvezető adott tájékoztatást. Eszerint a jelenlegi adósságállomány 220 millió forint. Ez az összeg az új rendszer és a finanszírozás miatt havonta körülbelül 16 millió forinttal nő.

– Abban bízunk, hogy a minisztériumban átértékelik a finanszírozást a volumenkorláttal együtt és több beteget gyógyíthatunk – jegyezte meg a szakember. – A jövőbeni finanszírozás, a volumenkorlát, a várólista nem csak a csornai Kórház problémája, országos jelenségről van szó. Ezért bízunk abban, hogy a szaktárcánál lépnek valamit és nem engedik a Kórházakat még lejjebb csúszni. További veszteséget okoz nekünk az is, hogy a volumenkorlátunk feletti sürgős betegeket saját költségünkön kell ellátnunk. Ezt az OEP nem finanszírozza, csak rendkívüli helyzetekben, pl. járvány vagy természeti katasztrófa esetében.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz vásárló várta

Csütörtökön reggel nyolc órakor megnyílt a Tesco csornai áruháza. A vásárlók érdeklődését jelzi, hogy már a nyitás előtt hosszú sor kígyózott a bejárat előtt. Nyolc órára pedig megtelt autókkal a parkoló. Az elsők „tescós" pólót és egyéb ajándékokat kaptak. Balogh Zoltán, az új áruház igazgatója köszöntötte a vállalat 71. hipermarketjének vásárlóit. Tovább olvasom