Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Újabb gépekkel gazdagodott a kapuvári röntgenkiállítás

Újabb – a helyi kórház által átadott – gépekkel bővült a kapuvári röntgen-magángyűjtemény. A tulajdonos szerint már a debreceni egyetem diákjai is érdeklődnek az országban is egyedülálló tárlat iránt.

Egy komplett tüdőszűrő készülékkel és egy sebészeti kép-
alkotó berendezéssel bővült a kapuvári röntgen-magán- gyűjtemény. Az országban is egyedülálló tárlat tulajdonosa, Boross János lapunknak elmondta: a készülékeket a Lumniczer-kórház adta át a gyűjtemény részére, így immár az ismeretterjesztés funkcióját látják el a nemrég még gyógyító műszerek.

– A helyi kórház vezetése évek óta sokat segít a gyűjtemény gyarapításában, amiért nem lehetek elég hálás, hiszen a műszereket beszerezni „idegen" helyről sokkal problémásabb lenne – fogalmazott Boross János.

A kapuvári rendőrség egykori székhelyén működő magángyűjtemény 2000-ben kezdte meg működését, bemutatva a nagyközönségnek a röntgensugár gyógyászati, ipari és hadászati felhasználását. Emellett a gyűjteményben immár több mint húsz, a röntgen gyógyászati felhasználásához kötődő műszer található, köztük egy kezdetleges, favázas röntgengép, mely talán egyedül Kapuváron látható. A frissen beszerzett műszerekkel együtt már végigkövethető a szakma technikai fejlődése.

– A gépeket a győri Vecsei Ferenc és munkatársai térítésmentesen szerelték át a kórházból a gyűjtemény helyszínére – mondta Boross János. Kiemelte, a helyi diákság ésa környék szakemberei után a napokban a debreceni egyetem hallgatói jelentkeztek be egy tárlatnéző programra. A gyűjteménnyel így is öregbítik a kapuvári gyógyítás hírnevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Zoltán fórumai a Rábaközben

Tovább olvasom