Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Új üzemcsarnokok és gépek – szakember az Alföldről

Két új üzemcsarnokot építtetett a beledi Wiedenmann Kft. A cég gépparkját is fejleszti, ám fémipari szakmunkásokból még mindig nincs elég a dél-rábaközi kisvárosban. Az újonnan felvettek között még alföldi is van.
Két új üzemcsarnoka már átadásra vár, a legutóbb vásárolt modern berendezést pedig már szerelik a beledi Wiedenmann Kft.-nél. Pálkövi Tamás cégvezetőtől megtudtuk, az utóbbi időben több sikeres pályázat révén komoly fejlesztéseket végez a német tulajdonú üzem. A cég udvarán már fehérlenek az új, összességében több mint 300 négyzetméteres csarnokok, melyek felépítése mintegy 50 millió forint, ebből közel 16 millió támogatáshoz jutott az üzem.

– Az egyik új csarnokba egy automata szemcseszóró berendezés került, mellyel megrendelőink elvárásainak megfelelően legyártott gépeink festési minőségét javítjuk – mondta Pálkövi Tamás. Az üzemcsarnok-beruházásban a meglévő munkahelyek megtartását vállalta a cég, ami a vezető szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nem elhanyagolható tényező. Pálkövi Tamás azonban hangsúlyozta, a fejlesztés nem állhat meg a gazdasági nehézségek ellenére sem, így a csarnokok építése újabb sor beruházást generált. – Magyarországon ezenkívül még négy hasonló technológiájú Fiber üvegszálas lézervágó gép működik, melyet legutóbbi beruházásunk nyomán vásároltunk – tette hozzá a cégvezető.

Pálkövi Tamás cégvezető az egyik új csarnok előtt.
Pálkövi Tamás cégvezető az egyik új csarnok előtt.


Az új szerzemény – melyet a napokban egy osztrák szakember szerel össze – nagyságrendekkel gyorsabb vágássebességű munkára képes elődeinél. Az előzőekben említett szemcseszóróra és a lézervágóra mintegy 650 ezer eurót költöttek a Wiedenmann-nál.

– Alapvetően a munkahelyeink megtartását vállaltuk a beruházások során, ám hozzá kell tennem, cégünknél állandó jelleggel hiány van gyakorlott hegesztő szakmunkásokból – mondta a Wiedenmann vezetője.
Jelenleg 122-en dolgoznak Beleden, 70 százalék produktív munkakörben. Az utóbbi évben szinte folyamatosan bővítették munkatársaik létszámát. Pálkövi Tamás hangsúlyozta, nagyon nehéz megfelelő lakatosipari (hegesztő) szakembert találni a Rábaközben, annak ellenére, hogy például a kapuvári szakiskolában képeznek fémipari szakmunkásokat. A hiányt mutatja, hogy legutóbbi, új kollégájukat éppen az Alföldről várták, aki a biztosabb munka reményében költözött a Dél-Rábaközbe.

– Bérszínvonalunk a hazai átlagnak felel meg, ám azt is el kell mondanom, a német tulajdonlás hosszú távra is alapot jelenthetne a fiatal szakembereknek, ennek ellenére sokat kutatunk megfelelő munkatársak után – fogalmazott Pálkövi Tamás. A jövőről elmondta, további fejlesztési terveikben még az idén két gép beszerzése szerepel, tovább bővítve Beled egyik legnagyobb foglalkoztatójának gép- és dolgozói parkját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári Szabadegyetem - kétszáz hallgató az első előadáson - galéria

A Városháza díszterme kicsinek bizonyult, így a mozi fogadta be a Kapuvári Szabadegyetem első félévi… Tovább olvasom