Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Új urnaparcella az Prangyal-temetőben

Idén a csornai önkormányzat 3,8 millió forintot fordít temetőinek rendben tartására, fejlesztésére.
A csornai Szent Antal-temető ravatalozójának felújítása után az Prangyal kápolnájának rekonstrukciója is időszerű lenne. A temetőkért felelős társaság helyi vezetője szerint az épület tatarozása mellett idén több fejlesztést is végrehajtanak a sírkertben. A csornai önkormányzat ebben az évben költségvetésében 3,8 millió forintot különített el erre a célra. A temetőkre fordítható összeg tervezett felhasználásáról Abdai Imre, a sírkerteket üzemeltető Jószív Temetkezési Kft. csornai kirendeltségének vezetője számolt be a Kisalföldnek.

– Elsődleges célunk, hogy a csornai temetőket az emlékezés, a kegyelet méltó helyszíneivé alakítsuk – tájékoztatott Abdai Imre.
– A Soproni úti Szent Antal-temető úgy érzem, hogy megfelel az elvárásoknak: egyebek mellett padokat helyeztünk ki, az utakat rendbe tettük, új kutat alakítottunk ki és a ravatalozót is felújítottuk. Az Prangyal-temetőbe járó hozzátartozók jogos igénye volt, hogy ott is megfelelő körülményeket hozzunk létre. Már elkezdtük az oda nem illő, a sírokra és a temetőlátogatókra veszélyes fák kivágását. Ez nem egyszerű munka, hiszen a síremlékek megsérülhetnek a fák döntésekor, de a károkat természetesen a megbízott vállalkozó téríti meg. Tervezzük, hogy a parkolót mindkét sírkertnél szilárd burkolattal látjuk el, az Prangyalnál egyébként a járműveknek kialakított területet máris megnöveltük.
Rövidesen látványos fejlesztést is elkezdenek az Prangyal-temetőben: urnaparcellát alakítanak ki. Abdai Imre elmondta: szintén régi elképzelés valósul meg a parcella létrehozásával.

– A terület rendezését megkezdtük, felszántattuk, tervünk, hogy egy, a mai kor követelményeinek megfelelő urnaparcellát alakítsunk ki, azaz teljesen mást, mint a Soproni úti temetőben – beszélt az elképzelésekről. – A környéken ilyen még nincs: füves parcelláról van szó, kisebb síremlékekkel. A helybeliek véleményét meghallgatva, igényeiket felmérve döntöttünk úgy, hogy ez lesz a következő feladat. A Szent Antal-temető ravatalozóját nemrégiben felújítottuk, most az Prangyal kápolnája következik. Az idő sürget, hiszen a hétvége viharos időjárása megmutatta, milyen sérülékeny az épület. Az erős szél cserepeket sodort le a tetőzetről és a fal vakolatát is megkezdte. Bízom benne, hogy a javításokra, a tatarozásra még ebben az évben sor kerülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatok segítik a civil szervezeteket

A helyi önkormányzatok a lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni a településeken működő egyesületeket, civil szervezeteket. Összeállításunkból kiderül: a sportot – azon belül a labdarúgást – mindenütt segítik. Tovább olvasom