Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Új telkeket alakítanak ki

Egyebek mellett egy tucat telek kialakításával, valamint erdei iskola létrehozásával kíván új irányt szabni Győrsövényház fejlődésének a helyi önkormányzat. A községben néhány hét múlva elkészül a sportöltöző, az év végére pedig a rendezési terv is.
„ A falu előtt álló két legfontosabb feladat a telekkialakítási program, valamint az erdei iskola létrehozása. Ha elképzeléseinket sikerül megvalósítani, az rendkívül kedvező módon változtatná meg Győrsövényház pozícióját" – mondta el a Kisalföldnek Hokstok Imre polgármester.

Elkészült a felosztás

Az önkormányzat kiemelten kezeli az intézmények fenntartását. Az óvodába ősztől 27-en járnak.
A Győrtől 25 kilométerre, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tőszomszédságában fekvő község önkormányzata e két projektet tekintve már eljutott a cselekvési szakaszba. Nemrégiben elkészült a Fehértói és a bezi út közötti terület házhelyfelosztási terve. A földdarabra 36–38 – a mai igényeknek megfelelően hétszáz–ezer négyzetméteres – telek, valamint egy nagy, játszóteres park „fér rá". Az első ütemben – jövőre – két új utcát, illetve tíz-tizenkét telket alakítanak ki.

A négyzetméterár minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz a megyei átlagnál, miután az öthektáros terület a község tulajdonában van, ami nagyban csökkenti a költségeket.

Erdei iskolát építenek

Ennél is nagyobb horderejű, akár a 300 millió forintot is elérő lenne az a beruházás, amelynek során ifjúsági szállásként is funkcionáló erdei iskolát építenének a festői környezetben lévő – parkerdővel, százados vadgesztenyefasorral ölelt – általános iskola mellé. Az önkormányzat ennek érdekében pályázatot nyújtott be a Miniszterelnöki Hivatal által létrehozott Pályázat-előkészítő Alaphoz, és azt szeretné elérni, hogy a fejlesztést az Európai Unió is támogassa.

Akár 500 négyzetméteren

Időközben utolsó fázisába érkezett a rendezési terv elkészítése, amely mintegy három és fél millió forintba kerül. A költségek harminc százalékát a község állja, míg maradék hetven százalékát a megyei területfejlesztési tanács fedezi területi kiegyenlítést szolgáló célelőirányzatán keresztül. A terv elfogadása után egyebek mellett az is lehetővé válik, hogy a falu belterületén megosztással 800 négyzetméteresnél kisebb, akár 500 négyzetméteres telkek jöjjenek létre, s azokon építkezni lehessen.

Eredményes volt a pályázat

Hokstok Imre beszámolt arról is: ősszel avatóünnepségre kerül sor Győrsövényházon, befejeződik ugyanis a sportöltöző építése. A tavaly elkezdett kétszintes épület „felhúzásához" a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 5 millió forintot adott, a többi pénzt a község teremtette elő.
A tervek megvalósulásához persze az is kell, hogy biztosított legyen az intézmények működtetése. Ezzel idén már nem lesz gond, miután az önkormányzat csaknem 9 millió forintot kapott pályázatára a működési forráshiányos települések számára fenntartott keretből.

A falunapra várnak minden elszármazottat

A község jövő szombaton tizenharmadszor rendezi meg falunapját. Hokstok Imre polgármester hangsúlyozta: az eseményre hazavárják a községből elszármazottakat, amelyre ezúton hívják meg őket. A volt sövényháziak bizonyára nagy örömmel veszik tudomásul, hogy „Osztálytalálkozó" címmel többtucatnyi régi osztályképből nyílik kiállítás, amelyen sokan magukat is felfedezhetik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagyökérnek nézte a világháborús aknát

Világháborús aknát találtak Rábaszentmihályon, amikor a szennyvízcsatornát vezették a faluban. A… Tovább olvasom