Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Új telkek a fiataloknak

A győrsövényházi önkormányzat olcsó telkek kialakításával kívánja vonzóvá tenni a községet.

Az új telkeknél nemrégiben állították fel a villanyoszlopokat.
Olcsó telkek kialakításával és emelt szintű általános iskolai németoktatás bevezetésével kívánja vonzóvá tenni a községet a győrsövényházi önkormányzat. A faluban idén folytatódik a járdafelújítási program.

Lehetőség a letelepedésre


„ A villamosenergia-hálózatot éppen ezekben a napokban építettük ki, az ivóvízhálózat tervei szintén készen vannak, s hamarosan elkezdődik a kivitelezés" – számolt be Hokstok Imre győrsövényházi polgármester a Kisalföldnek arról, hogyan áll annak a tizenöt közművesített teleknek az ügye, amelyet a Fehértói utca és a Bezi felé vezető út között alakítanak ki. Az építési területek mérete jellemzően 800–1200 négyzetméter, ára pedig négyzetméterenként 800 forint plusz áfa. A régóta szükséges fejlesztéssel a cél az, hogy az önkormányzat vonzóvá tegye a Győrtől 24 kilométerre, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tőszomszédságában fekvő községet, illetve hogy a helyi fiataloknak lehetőséget biztosítson a letelepedésre.

Szeptember 1-jétől

Az idei fejlesztések közül ez csak az egyik kiemelkedően fontos, a másik ilyen a nyolcosztályos körzeti általános iskola német nemzetiségűvé alakítása szeptember 1-jétől. „A változtatásra a falu múltja feljogosít bennünket, s a lépéssel nagyobb esélyt kívánunk adni gyermekeinknek" – mondta a polgármester. Első ütemben öt osztályban, az elsőtől az ötödikig vezetik be az emelt szintű, heti ötórás németoktatást, majd néhány év alatt felmenő rendszerben minden diák így tanulhat. Lényeges szempont az is, hogy az új rendszer az önkormányzatnak anyagilag könnyebbé teszi az intézmény fenntartását.

Győrsövényház egyébként sikeres esztendőt tudhat maga mögött. A megyei területfejlesztési tanácstól elnyert három-három millió forintból (valamint az összesen 4 millió 591 ezer forintnyi saját forrásból) kicserélték az iskola, az óvoda és a konyha 72 ablakát, illetve 1648 méter hosszan felújították a Fehértói és a Gárdonyi Géza utca betonjárdáit és kiépítették a hiányzó szakaszokat.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézettől az egészségtervre még 2003-ban elnyert több mint kétmillió forintból tavaly negyven gyermek úszásoktatáson vett részt Győrben. Emellett a park virágosítására, virágágyás készítésére 260 ezer, óvodai játszótéri játékokra 200 ezer, utcanév- és információs táblák kihelyezésére félmillió forint jutott.

Az egészségterv megvalósításáért az Egészségügyi Minisztérium „Egészségbarát település" címmel tüntette ki Győrsövényházt. Ugyancsak tavaly készült el a helység környezetvédelmi programja, amelynek 1,2 millió forintos költségét teljes egészében a szaktárcától nyerte el az önkormányzat.

Járdafelújítások

Az idei tervek között szerepel a járdafelújítási program folytatása, amely ezúttal az Ady Endre utcát és a Petőfi Sándor út alsó falui szakaszait érintené, valamint a polgármesteri hivatal tatarozása-energiatakarékossági rekonstrukciója. Ezek megvalósítása az önkormányzat által beadott pályázatok sikerességétől is függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtett rábaközi értékek

A Rábaközben kínálkoznak új lehetőségek a falusi turizmus fejlesztésére, hiszen a térség nem… Tovább olvasom