Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Új szüretet remél a ribizlisgazda

A Rábaköz utolsó ribizlitermelője a tárnokréti Sokorai Gyula. Igaz, az évek alatt 9 és fél hektáros birtoka két hektárra apadt. A 78 éves gazda felújította ültetvényét.

Negyedszázada foglalkozik ribizlitermesztéssel a tárnokréti Sokorai Gyula. Hatezer négyzetméterrel kezdte, manapság kéthektáros a birtoka. Volt azonban, amikor 9 és fél hektárnyit művelt. A 78 esztendős gazda két évvel ezelőtt frissítette állományát. Most büszkén mutatja, mire jutott az ültetvény.

– Kimúlt, megöregedett a ribizli és nem pótoltam. Így csökkent folyamatosan a terület. Nem mondom, hogy nem érte meg foglalkozni vele, persze előfordultak gondok, alacsony árak, de szerencsére az értékesítés nem okozott gondot sohasem – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Sokorai Gyula. Gyula bácsi ültetvénye a Rábcakapi és Tárnokréti közti út mentén van.

Sikerült a kísérlet – A ribizli ˝visszavágása˝ ismert beavatkozás, de nem gyakori, mondta Sokorai Gyula.
Sikerült a kísérlet – A ribizli ˝visszavágása˝ ismert beavatkozás, de nem gyakori, mondta Sokorai Gyula.

– Hogy hány évig bírja a telepített ribizli, nem lehet megmondani. Hivatalosan nyolc évig, három után fordul termőre, tehát öt évig szedhető. Ez a mostani viszont már tizenöt éves. Igaz, a fajta nem jött be, semmire való volt eddig, alig termett. Tizenkét év alatt talán ötször vagy hatszor szüreteltünk róla. Sokan hitték azt valóban 2013-ban, hogy kiszántottam az egészet. Pedig nem, csak levágtam szártépővel, talajig. Szakkönyvekben olvastam utána az eljárásnak, amiről azt írják, hogy létezik, de a gyakorlatban nem igazán élnek vele. Én megpróbáltam és most úgy néz ki, hogy sikeres volt a beavatkozás. Szépen kihajtott, öröm nézni és már termés is lesz rajta. Hogy mennyi, azt nem lehet még látni – mondta a gazda.

Sokorai Gyula egyébként a Rábaköz utolsó ribizlitermelője. A környéken másnak már nincs ültetvénye.

– A mezőgazdaságban is átmeneti volt a helyzet 1990-ben. Mi hatan-heten, falubeli gazdák összeálltunk és kértünk ki földet a téeszből, hogy ribizlit telepíthessünk. A győri hűtőházzal működtünk együtt. Néhány év alatt a társak elkoptak mellőlem. Én viszont fejlesztettem az állományt, kilenc és fél hektárig. Most a Hanság–Fertőmenti Szövetkezet által értékesítem. Várom, hogy mennyit teljesít idén a megújult ültetvény – jegyezte meg Sokorai Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költségvetéstől az útfelújításig Csornán

Május 21-én, csütörtökön délután öt órától ülésezik a város képviselő-testülete a városházán. Tovább olvasom