Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Új polgármesterek és képviselők

A vasárnapi időközi választásokon mind Rábatamásiban, mind Kisbaboton új polgármestert választottak a helybéliek. A kisbaboti képviselő-testület több tagja is újoncként került a helyi politikába.
Időközi önkormányzati választásokat tartottak két rábaközi kistelepülésen is a hét végén. Vasárnap urnákhoz járultak a kisbabotiak, akik a képviselő-testület önfeloszlatása miatt polgármestert és testületi tagokat is választottak, Rábatamásiban pedig – az előző polgármester lemondása miatt – községi vezetőre szavaztak a település választópolgárai.

Mindkét községben új polgármestert köszönthetnek a település lakói, Kisbaboton Barta Tibor, Rábatamásiban pedig Spiteller László foglalhatja el a polgármesteri széket. A kisbaboti képviselő-testület négy tagja közül hárman újoncok a helyi politikában.

A rábatamási választáson 360 szavazóból 245 választópolgár Spiteller Lászlót gondolta megfelelőnek a polgármesteri székbe a másik jelölttel, Szabó Istvánnal szemben. A község 858 szavazópolgárából 360 szavazó járult az urnákhoz. Utóbbiakról szólva Ottlakán Beatrix jegyző elmondta, a rábatamási választásokat egy úgynevezett ír szavazófülkében bonyolították le.

– Az ír mintájú szavazófülke használata jobbára az Egyesült Államokra jellemző, nálunk, Rábatamásiban – egyedüliként az országban – kísérleti jelleggel vezették be a használatát – mondta a rábatamási jegyző. Az időközi választásokról szólva hozzátette, a szavazás rendben lezajlott, a választók több mint fele még délelőtt leadta voksát. Ottlakán Beatrix megjegyezte, a rábatamási fiatalok nem voltak elég aktívak az időközi választáson. Az egyik szavazó, Bognárné Kardos Gyöngyi azonban elmondta, minden alkalommal elmegy a szavazásokra. – Ha megvan a jogunk, érvényesíteni is kell azt, hiszen a helyi közéletben minden szavazat számít – jegyezte meg a fiatalasszony, aki Bognár Zoltánnéval és másfél éves kisfiával, Bálinttal járult az urnákhoz.

Kiss Lászlóné kisbaboti jegyző tájékoztatása szerint a település 180 szavazópolgárából 164-en adták le voksukat, melyből 162 volt érvényes, ami több mint 91 százalékos részvételt jelent. A szavazatokból 88 szavazat Barta Tiborra jutott, szemben az eddigi polgármesterre, Zsédely Zsigmondra leadott 74 szavazattal. Nem csak a polgármester személye újult meg Kisbaboton, a helyi képviselő-testületben egyedül Papp Tamás őrizte meg székét, mellette három „újonc", Németh Vince, Csete Ferenc és Pirka Imre került be a testületbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barcza Tibor Kisbabot polgármestere

91 százalékos részvétel mellett 14 voks döntött a rábaközi faluban. Tovább olvasom