Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Új LEADER-pályázatok csak jövő tavasszal Rábaközben

A harmadik kapuvári Rábaközi Gazdanapokon döntés született helyi pénz bevezetéséről, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára pedig kijelentette, újabb LEADER-pályázatokat csak jövő tavasszal írnak ki.

A szakminisztérium a mezőgazdaságban növelné az új álláshelyeket.

Három ország agráripari szakemberei és államtitkárai részvételével, valamint mintegy félszáz kiállítóval zajlott a hét végén a harmadik Rábaközi Gazdanapok programsorozata Kapuváron. A rábaközi kiállítók mellett szerte az országból megjelentek vállalkozások és cégek, hogy a napjainkra hagyománnyá váló rendezvényen bemutassák termékeiket, szolgáltatásaikat. A háromnapos programsorozat első, pénteki napján a szakmai előadásoké volt a főszerep. Mint ahogy már beszámoltunk róla, Hámori György, Kapuvár polgármestere, valamint Perkovátz Tamás, a soproni Ha Mi Összefogunk Európai Szövetkezet elnöke együttműködési megállapodást írt alá egy helyi pénz, a Rábaközi Tallér bevezetéséről, amellyel vélhetően a jövő évi gazdanapokon már fizethetnek a rábaköziek.

Harmadik Rábaközi Gazdanapok – Félszáz kiállító volt jelen a hét végén Kapuváron. A felvételen Budai Hanna, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkatársa.
Harmadik Rábaközi Gazdanapok – Félszáz kiállító volt jelen a hét végén Kapuváron. A felvételen Budai Hanna, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkatársa.

A szombat délelőtt az agrárpolitikusok találkozójával zajlott, a rendezvényen dr. Horváth Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kijelentette: a kormány felülvizsgálja az úgynevezett LEADER-pályázatok rendszerét. – Az őszre tervezett új pályázatok beadását egyelőre elhalasztottuk, új pályázatok beadására vélhetően csak jövő tavasszal kerülhet sor – mondta a helyettes államtitkár. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár szerint az agrárium fejlesztésével több munkahelyet teremthetnek az országban, elősegítve a kormány azon szándékát, miszerint tíz év alatt egymillió új munkahely keletkezhet Magyarországon. Az államtitkár utalt arra, hogy a Rábaközben is tíz-tizenöt százalék az agráriumban dolgozók aránya, ami az országos átlag duplájának számít.

A szombat délutáni programok látogatottságára rányomta bélyegét a péntek esti vihar, ám a rendezőknek vasárnapra nem lehetett panaszuk. A szépszámú kiállító és vendég szombaton a felvidéki, vasárnap pedig a helybéli kulturális csoportok bemutatóját tekinthette meg.

A harmadik Rábaközi Gazdanapokat szervező kapuvári önkormányzat, valamint az Agrár Munkaadók Szövetsége részéről elhangzott: a harmadik éve megrendezett fesztivál napjainkra megtalálta a helyét a térségben, a kezdeményezés sikeresnek mondható és jó alapot teremtett arra, hogy a következő években országos hírű rendezvénnyé nője ki magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap zsiványokkal

Nagyon sokan látogattak ki a jubileumi, XX. Győrsövényházi Falunap programjaira szombaton. Tovább olvasom