Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Új iskola a Rábaközben

Szeptemberben megkezdi működését a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola.

Egyeztetések: Németh Szabolcs és Zöld Péter
Szeptemberben rajtol az intézmény

Szeptemberben megkezdi működését a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola. Az új intézmény létrehozásának gondolata azután vetődött fel, hogy a magyarkeresztúri iskola bezárása miatt a tanév végén megszűnt a Bogyoszló–Potyond–Magyarkeresztúr Intézményfenntartó Társulás. Az előkészítő munka a befejezéséhez közeledik és a remények szerint zökkenőmentesen kezdődhet az új tanév. A részletekről a két település polgármesterét, a bogyoszlói Kránitz Lajost és a szilsárkányi Zöld Pétert, valamint az új iskola igazgatóját, Németh Szabolcsot kérdeztük.

Csökkenő gyermekszám ellenére

– Örömteli, hogy a csökkenő a gyereklétszám és az egyre gyengébb finanszírozás ellenére sikerült megmenteni az iskolánkat – mondta Kránitz Lajos. – Olyan partnertelepülést találtunk – ez Szilsárkány –, ahol úgy gondolkodtak, mint nálunk, és így a két iskolából egy lesz, száznegyven tanulóval, jó feltételekkel, megfelelő tanerőkkel.

„ Tehát nem egy nagy iskola szippantotta be a kicsiket, hanem két egyforma intézmény egyesült. Ezzel elértük, hogy mindkét településen megmaradhat és hosszú távon fenntartható az iskola."

– Sajnálatos, hogy a többi érintett önkormányzat nem így gondolkodott, hisz miközben a településeikről a gyerekek túlnyomó többsége ebbe az új iskolába jár, mégsem velünk, hanem másokkal kötöttek együttműködési megállapodást. Ez a finanszírozás szempontjából nem előnyös számunkra, de megoldjuk a feladatot és bebizonyítjuk, hogy egy jó iskolát hoztunk létre – folytatta Kránitz Lajos, akitől megtudtuk, hogy a gyerekek utaztatását erre a célra rendszeresített, az órarendhez igazodó buszjárattal oldják meg. A buszon mindig lesz pedagógus, szinte háztól házig szállítják a gyerekeket.

Két dolog is példaértékű

– Örülök, hogy sikerült létrehozni egy új iskolát – vette át a szót Zöld Péter. – Az eset kapcsán két dolgot példaértékűnek tartok: egyrészt azt, hogy a kistelepülések összefogással meg tudják tartani értékeiket, másrészt pedig ezt az iskolát nem más községek kárára hoztuk létre. Az viszont érthetetlen számomra, hogy ha a szülők elfogadják az új iskolát, akkor az illetékes képviselő-testületek miért nem. Mifelénk erre két példa is van. Meggyőződésem, hogy ez az intézmény felveszi a versenyt a kistérség bármelyik iskolájával.

– A szakos ellátottságunk jelentősen javul, a számítástechnikát első osztálytól bevezetjük, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelő színvonalon – fűzte hozzá Németh Szabolcs. – A német nyelvet harmadiktól tanítjuk, folytatjuk a sítáborok szervezését, a bogyoszlói gyerekek részére is bevezetjük az úszótanfolyamot. Nem maradnak el a balatoni táborozások sem. Ami eddig jó volt, azt továbbfejlesztjük. Szilsárkányba járnak az alsó tagozatosok, a helybeliek mellett a bogyoszlói, pásztori, potyondi és magyarkeresztúri gyerekek. A felsorolt települések felső tagozatosai pedig Bogyoszlón tanulnak. A magyarkeresztúri elsősöket Rábatamásiba íratták be.
Az igazgató szólt arról is, Bogyoszlón és Szilsárkányban egyaránt három kollégájuktól és egy technikai dolgozótól kényszerülnek megválni az átszervezés során.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszpályaudvar Kapuváron

Átadták Kapuvár új buszpályaudvarát, amely csaknem 120 millió forintos beruházással épült meg. Tovább olvasom