Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Új intézményfenntartó társulás

Szilsárkány polgármestere, Zöld Péter szerint komoly propaganda nyilvánult meg az új Bogyoszló–Szilsárkány Általános Iskolával szemben.
Ennek ellenére sikerként éli meg, hogy „csak" a magyarkeresztúri leendő elsősöket íratták be máshová. Júniusban megszűnik a Bogyoszló, Potyond, Magyarkeresztúr Iskolafenntartó Társulás, s ezzel egy időben véglegesen bezárják a magyarkeresztúri általános iskolát, ahol a három település alsó tagozatosai tanulnak. Ugyanakkor létrehoznak egy újabb intézményfenntartó társulást Bogyoszló, Pásztori, Potyond és Szilsárkány résztvevőkkel. Így szeptember elsejétől az alsósok Szilsárkányban, a felsősök – a korábbiakhoz hasonlóan – Bogyoszlón tanulnak.

Az pedig manapság szinte természetesnek tekinthető, hogy a környékbeli iskolák igyekeznek kihasználni a változás kapcsán adódó lehetőségeket és szeretnék magukhoz csábítani a magyarkeresztúri gyerekeket.
– A terveink szerint szeptembertől Bogyoszlón és Szilsárkányban működő új általános iskolában március elején volt a leendő elsősök beíratása – tájékoztatta a Kisalföldet Zöld Péter, Szilsárkány polgármestere.

– A többiek szándékát onnan ismerhetjük, hogy a tankönyveket megrendelték. Ez alapján úgy tűnik, hogy mintegy 95–96 százalékuk továbbra is ebben az intézményben kíván tanulni. A magyarkeresztúri majdani elsős gyermekek szülei nem keresték fel az iskolánkat. Úgy tudom, hogy őket Rábatamásiban íratták be, de a további osztályok – másodiktól a nyolcadikig – nálunk maradnak. Ezt sikerként élem meg, annál is inkább, mivel időnként komoly propaganda nyilvánult meg az új intézmény ellen. Arra is volt példa, hogy a gyerekeket másik iskolába próbálták irányítani, nem abba, amely a folyamatosságot, az ésszerűséget jelenti. Hozzáteszem, hogy mi nem kívánunk más iskolából hozzánk csábítani gyerekeket.

Szilsárkány polgármestere kijelentette: a közoktatás átszervezése nem ötletszerűen zajlik, hisz ahhoz közoktatási szakértői vélemény és a megyei közgyűlés hozzájárulása szükséges. A közoktatási szakértői véleményt a Győri Közoktatási Szakértői Irodától rendelték meg, amit ezután be kell adni a megyei közgyűléshez.

Zöld Péter azt is elmondta, hogy mihelyt a birtokukba kerül a szakértői vélemény, a szülőket fórum keretében tájékoztatják. Megemlítette, hogy természetesen azon településeken élő gyerekek is járhatnak az új intézménybe – Szilsárkányba vagy Bogyoszlóra –, amelyek nem lépnek be az új társulásba. Nem kell fenntartói megállapodást kötni Magyarkeresztúrral, hisz az ott élő gyerekek ettől függetlenül is járhatnak az új iskolába.

A gyerekek utaztatásáról Bogyoszlóra és Szilsárkányba megtudtuk: ajánlatot kértek a Kisalföld Volántól és néhány magánvállalkozótól. Megítélésük alapján a Volán tette a legkedvezőbb ajánlatot, bár valószínű, hogy csupán az árat tekintve nem ez lenne a legelőnyösebb. Ám az a biztonság, amit egy ilyen szervezett cég nyújtani tud – akár a járművek műszaki állapotát, akár a sofőrök felkészültségét tekintve –, mindennél többet ér. A menetrend összeállítása tart. Az már biztos, hogy naponta három járat közlekedik a falvak között, igazodva az iskolakezdéshez és -befejezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a csornai gimnáziumot

Javában tart a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola felújítása. Tovább olvasom