Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Új gazdasági igazgató nehéz feladatokkal

Csorna - Új gazdasági igazgatója van a csornai Margit Kórháznak. Feladata nem könnyű: az intézmény adósságnövekedését kell megállítania. A tartozás most 270 millió forint.

Augusztus elejétől új gazdasági igazgatója van a csornai Margit kórháznak. Némethné Borsodi Irma eddig főkönyvelője volt az intézménynek. Nagy feladat vár rá, hiszen a kórház adóssága jelenleg 270 millió forint.

Némethné Borsodi Irma hét éve dolgozik a kórházban. Idén májustól megbízott, augusztus 7-től kinevezett gazdasági igazgatóként tevékenykedik.

– Már főkönyvelőként is közöm volt a kórház gazdálkodásához, de ez komolyabb feladat – kezdte a gazdasági igazgató. – Legfontosabb teendő, hogy az intézmény eladósodását megállítsuk. Az biztos, hogy ebbe a helyzetbe a csornai kórház, a többihez hasonlóan önhibáján kívül került, mégis megpróbálunk mindent, hogy az intézmény megmaradhasson és jövője legyen. Ezt a városban élők és a környékbeliek érdeke is megköveteli. Bízom benne, hogy az egészségügy reformjai nem álltak meg és hamarosan jobb helyzetbe kerülnek a kórházak. A 270 millió forint nagy pénz, szigorú keret- és létszámgazdálkodásra van szükség. Reméljük, hogy kihúzzuk addig, amíg a kormányzat végre jobb irányba fordítja a dolgokat. Legjobb megoldás lenne persze a kórház-konszolidáció. Igaz, erről konkrét információnk nincs.

Némethné Borsodi Irma szerint a kórház régóta nehéz helyzetben van, de a struktúraváltás óta nehézségeik csak nőttek. Ezzel együtt az adósságállomány is 270 millió forintra duzzadt.

– Ez annak az eredménye, hogy áprilistól kicsi a kapacitásunk, nem elegendő a volumenkorlát. Olyan ellátásokat is kénytelenek vagyunk elvégezni, amit az egészségbiztosító nem finanszíroz, azaz saját költségvetéséből állja a kórház a kezeléseket. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy havonta a 170 volumen helyett 240-et teljesítünk. Ez abból adódik, hogy beteget nem küldünk el, mindenkit ellátunk.
Megoldásként a gazdasági igazgató arra törekszik, hogy az intézmény bevételeit növeljék.

– Népszerűsítjük a kórház fizetős, úgynevezett emelt szintű hotelszolgáltatást nyújtó kórtermeit.

Igény van rá, ha valaki például kétágyas kórteremben egyedül kíván gyógyulni, megoldható.

Ugyanebbe a körbe tartozik, hogy az étkeztetésben is biztosítani tudjuk a választékot. Előrelépünk az idősellátásban is. Azaz a nyári szabadságok során, vagy akár csak egy-egy hétvégén az idős, beteg hozzátartozó ellátása nehézségekbe ütközik, mi vállaljuk térítés ellenében a gondozást. Mindezek persze apró, de fontos lépések. Az igazi megoldást azonban a kormányzattól várjuk, mert ebből a helyzetből önállóan nem tudunk kikerülni – tette hozzá Némethné Borsodi Irma.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Bősárkány mellett

Halálos baleset történt hétfőn kora este a 86-os főúton, Bősárkány közelében. Az áldozat egy csornai… Tovább olvasom