Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Új falubuszok pályázatból

Megye - Az agrártárca megjelentette a falubuszbeszerzésekről szóló rendeletét. Az érintettek kissé csalódottak, nem egészen erre számítottak. A támogatásra ugyanis nem csak a kisközségek pályázhatnak.
A napokban megjelent a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete a tanya- és falugondnoki szolgálatok járműbeszerzésének új feltételeiről. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó támogatás felső határa 10 millió forint.

Kozma Judit, a falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron megyei egyesületének koordinátora úgy jellemezte a rendeletet, hogy „felhígult a kedvezményezettek köre".

A vásárosfalui jármű tizenöt éves. Balázs Ottó falugondnok is számít a cserére.

– A rendeletnek vannak hiányosságai, nem egészen erre számítottunk, és a támogatásra szánt összeg is kevés – tette hozzá a Kisalföld érdeklődésére. A szakember elmondta: egyelőre végrehajtási utasítás sincs, várhatóan február végén ismerik meg a részleteket. Akkor a tervek szerint Beleden tartanak majd információs napot, melyen a községvezetőket, falugondnokokat tájékoztatják a rendeletről.

A minisztériumi rendelet kimondja: a beszerzendő gépjárműnek legalább 8+1 férőhelyesnek, egyterűnek, legalább 100 lóerő motorteljesítményűnek kell lennie. Feltétel, hogy a kisbusz típusa szerepeljen a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztéséről szóló gépjármű-katalógusban.

A rendelet szól a fejlesztésre pályázható településekről is. Eszerint pályázhatnak az ötezer lakosnál kisebb települések, ami azt jelenti, hogy a támogatásra nem csak falu- és tanyagondnoki normatívára jogosult önkormányzatok tarthatnak igényt.

A támogatási kérelmeket március 1-je és május 1-je között lehet benyújtani a megyei vidékfejlesztési hivatalokhoz.
Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere attól tart, hogy a kistelepülések számára előnytelen az új feltételrendszer.

– Természetesen jó hír, hogy a szolgálatok lecserélhetik buszaikat – kezdte Molnár Sándor. – A rendelet szerint azonban már nem csak a falugondnoki szolgálatokat működtető önkormányzatok pályázhatnak, hanem a nagyobb települések is. Így többfelé oszlik meg a támogatás. A mi járművünk tizenöt éves, több százezer kilométert futott. Önerőből soha nem tudnánk lecserélni, de félő, hogy így is nehezen megy majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéves lesz a Szebb Jövőért Ifjúsági Klub

Hagyományőrzők: Lassan kétéves múltra tekinthet vissza a „Szebb Jövőért" Ifjúsági Klub,… Tovább olvasom